Снимки

Раздадени са допълнително 52 000 дози ваксини срещу морлиби за личните лекари и педиатри. Към момента на склад има други 10 000 дози. Това съобщи служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев по време на конференция за разпространението и превенцията на туберкулозата, която се проведе в София. Още 152 000 ще бъдат предоставени следващата седмица, допълни той.

Министерството на здравеопазването контролира разпространението на морбили в страната, като за момента потвърдените лабораторно случаи са три, а за още два случая данните не са готови, посочи министър Семерджиев.

Мъжете с туберкулоза в България са два пъти повече от жените. Това съобщи д-р Тонка Върлева, ръководител на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и на програма "Превенция и борба с туберкулозата" по време на конференция за заболяването.

Най-много са те в област Видин. Там броят им превишава средният за страната и достига 38,4 на 100 000 души население. Като цяло обаче, в страната ни има спад на разпространението на болестта. През 2006 г. тя е била 39,1 болни на 100 000 души население, докато през миналата година е 21,3 на 100 000 души. През 2016-а пациентите с туберкулоза са 1 607.

Заболяването засяга най-често хора от най-бедните слоеве на обществото и затворниците, уточниха от МЗ.

Над 26 000 души от тези групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза през миналата година. От тях 6 500 са лишени от свобода, над 5 500 са наркомани, бежанци, мигранти, скитащи деца и над 14 000 души от ромска общност.

Независимо, че това заболяване е с ниски показатели за нашата страна, все още остава относително висока заболеваемостта от него в Софийски, Плевенски, Монтански, Габровски, Врачански, Ямболски и Бургаски региони. В съседна Румъния разпространението на туберкулозата е много по-висока, отколкото в нашата страна. Сред страните от Европейския съюз с най-много заразени с бацила на жълтата гостенка са в Латвия, Литва, Естония и Румъния.

Д-р Тонка Върлева оттцете, че чрез Глобалният фонд и Световната здравна организация през последните осем години е осигурено лечението на 235 пациенти с мултирезистентна туберкулоза в специализираната болница в Габрово. Там е изграден и специално оборудван сектор, съобразен изцяло с мерките за контрол на инфекцията. Нуждаещите се от лечение през 2010 г. са били 50 пациенти с резистентна туберкулоза, а през 2016 г. те са двойно по-малко - 25 човека, показват данните на МЗ.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.