Снимки

Град ли ще удари, порой ли ще завлече града или бурен вятър ще разкърши клоните на дърветата - реакцията на засегнатите, въпреки натрупвания с всяко следващо бедствие опит, е една и съща. Ще отпусне ли помощи държавата, ще даде ли пари за ремонт общината, ще помогне ли кметът на селото. Последната порция ветрове, които отмъкнаха покриви, събориха дървета, изпочупиха прозорци, огради и коли измъкна на дневен ред отново въпроса за персоналната предвидливост и отговорността за личното имущество.

Първата работа на почти всеки купувач на таратайка от 7-8 хиляди лева нагоре е да направи пълна застраховка на колата да не би някой да надраска вратата с ключ, да чукне мигача или, да не дава Господ, да открадне целия автомобил. В същото време къщи, апартаменти, вили и стопански постройки, чиято стойност рядко е над 30-40 хиляди лева, са оставени на Божията закрила и на милостта на държавата, респективно общините. Независимо че една застраховка на жилище за 100 хиляди лева например струва в пъти по-малко, отколкото на кола за 10 хиляди.

Нехайството на масовия собственик по отношение на застраховките на недвижимо имущество едва ли има финансови причини, като се има предвид, че годишно за тристаен се плаща колкото за 6-7 кутии цигари. По-скоро доминира мисленето от типа "точно на мен може да не ми се случи", а ако все пак се случи и вода залее мазето или вятър отнесе покрива - държавата трябва да ги оправи, защото нали "аз си плащам данъците".

Подобни нагласи се формират и от самата държава. Дали от гузна съвест за несвършена от някоя институция работа, дали за да не трупа негативи с отказ, държавата винаги развързва кесията с пари на калпак за пострадалите. Не оспорваме нуждата от подпомагане на изпадналите в крайно бедствие, но като цяло това прави онези сред пострадалите от природно бедствие, които са се погрижили и за подобни случаи и са инвестирали в сигурност, да изглеждат пълни глупаци. Защото освен че веднъж са платили за тази сигурност в бъдещето, втори път косвено с данъци и налози плащат и за безгрижието на всички останали.

Рушителните атмосферни и природни явления обаче не са кахър за всички. Има една категория доставчици на услуги, за които всяка природна аномалия, донесла щети, е като печалба от тотото. Всеки пък, когато мине някой тайфун, майсторите с щилките, които трябва да нарежат дърветата, използват момента да вдигнат цените. Не град, а манна небесна е градушката за автотенекеджиите, когато трябва да оправят обстрелвани от небето ламарини.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.