Снимки

Печатницата на Българската народна банка (БНБ) вече ще може да печата и евро банкноти, съобщиха от пресцентъра на институцията. Това става след като Съвместното дружество „Обертюр Фидюсиер“ АД – София, с акционери Печатницата на БНБ и Оbеrthur Fіduсіаіrе ЅАЅ – Франция, получи акредитация от Европейската централна банка.

Това дава право на съвместното дружество да участва в търгове, провеждани от централните банки на страните от еврозоната, за производство на евро банкноти.

Заявката беше направена още в средата на 2015 г. от подуправителят на БНБ Калин Христов. Тогава той обясни, че България ще се подготви по-добре за въвеждането на еврото и ще може безпроблемно и бързо да извърши замяната, когато се стигне до там.

Съвместното дружество беше създадено през ноември 2013 г. и за краткия период от тогава успя успешно да премине трите компонента на акредитация от Европейската централна банка: за сигурност, технологичен капацитет, условия на труд и опазване на околната среда.

За този период броят на работещите в дружеството се е увеличил от 57 на 225 и се състои изцяло от български ръководен персонал, специалисти и работници.

Обемът на произведените банкноти за международния пазар за същия период е нараснал от 60 млн. на 1 млрд.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Започва подаването на проектни предложения по Националния иновационен фонд

От днес започва подаването на проектни предложения по Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Компаниите и научните организации могат да кандидатстват с иновативни проекти с бюджет до 500 хил. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса и научните среди в Благоевград.

По този критерий швабите трябва да играят на финала с Швейцария

Имотният интерес на руснаците прави Германия шампион

По този критерий швабите трябва да играят на финала с Швейцария

По икономически показатели и интереса на братушките към имотния пазар в съответната страна от участниците на световното първенство по футбол, което сега се провежда в Русия, шампион трябва да стане Германия, като на финала ще надделее над Швейцария. Това сочат сметките на сайта Prian.ru.