Снимки

Преподаватели от висши учебни заведения в страната настояват за санкции за ректори, които трупат средства под формата на преходни остатъци, без да ги дават за увеличение на заплатите.  Да не се заверяват финансовите отчети на такива ръководители, иска с отворено писмо до премиера, образователния и финансовия министър и ръководството на парламента, Националният браншови синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН) към КНСБ, подписано на Председателски синдикален съвет, проведен в Шумен.

Според синдиката в много български университети има нереално задържане на заплатите, въпреки възможностите, които дава държавата и собствените приходи на ВУЗ-овете. В същото време има учебни заведения, които трупат големи средства от преходни остатъци, без ясно обяснение защо. Там, където няма социален диалог, има нецелесъобразно харчене на средства, констатира още председателският съвет на синдикат ВОН.

Според синдикатите социалното партньорство е общопризнат механизъм в страните от Европейския съюз, включително и в академичната сфера.

„Наши партньори са законодателната и изпълнителната власт, както и академичните ръководства. В последно време обаче наблюдаваме три вида взаимоотношения с ръководителите на ВУЗ-овете: Ръководства, с които работим в синхрон и генерираме ползи, ръководства, които ни признават като страна в социалния диалог, но почти няма ползи за работещите в системата, както и такива, които изцяло отхвърлят идеята за социално партньорство и ни смятат за ненужни“, обясниха от ВОН.

„Ние възприемаме академичните ръководства като партньори в намирането на баланс в системата и ги призоваваме да се придържат към законите на Република България“, завършва отвореното писмо на учените.


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Братя от сливенското Старо село носят имената на Мао и Хо Ши Мин

Двама българи,  родени през 1957 и 1960 година носят имената на някогашните вождове на Китай и Виетнам Мао Дзедун / 1893-1976/  и Хо Ши Мин /1890-1969/ , решението за това взел баща им, наскоро навършилият столетие полковник от запаса Марин Шидеров от сливенското село Стара река.

Запасни воини свирят „Сбор!“, събират се край Крън

Близо 500  офицери, сержанти и редови войници от запаса и резерва ще си дадат среща на първия по рода си двудневен национален  събор на запасното войнство, който ще се проведе на 15 и 16 септември на прословутата Крънска кория в близост до Казанлък.

До 8 свободни места в елитните гимназии (ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ СПИСЪК)

Седмокласниците, залагащи своите надежди на трето класиране, ще се борят за 1-8 свободни места в елитните гимназии, намиращи се на първите места по минимален бал в София. Това стана ясно, след като от Регионалното управление на образованието София – град обяви списъка.