Снимки

Народното събрание (НС) преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност, целящи да се прекрати вторичното разграбване на активи на КТБ и да се върнат максимално много средства в масата по несъстоятелността на фалирания трезор. Ветото на Радев бе отхвърлено с помощта на гласовете на депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС. Законът бе подкрепен отново с гласовете на 129 от народните представители. Само 40 бяха против – 34 от БСП и 6-ма от „Воля”.

Един от мотивите на държавния глава за връщането за повторно разглеждане на част от текстовете от законопроекта, който бе изготвен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, бе въвеждането на т.нар. ретроактивно действие на разпоредбите и влизането им в сила със задна дата. Хамид ДПС обаче оспори мотивите на Радев и обясни, че техните предложения са конституционни и законосъобразни. Той отново припомни, че законът за нормативните актове давал изрично указания кога един закон може да важи със задна дата. Това важало само при увеличаване на санкции, а с поправките за КТБ такива не се въвеждат.

От БСП на свой ред обявиха, че поправките в Закона за банковата несъстоятелност няма да попълнят пропуските в него. Тодор Байчев заяви, че червените не са против по-широка намеса на държавата, но това да става чрез конституционни средства. По думите му вместо общи правила, законът се принизявал до зашита само на една банка, визирайки КТБ.

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов обаче обори твърденията на социалистите. „Не се нарушават конституционните принципи и не се създават привилегии. Напротив, премахнати са, особено за тези, които продължават да увреждат имуществото на КТБ”, аргументира се той. „Няма да влизам в коментари дали това е вторично ограбване или е част от първичното”, заяви още Кирилов. По думите му с промените в закона ще се запази статутът на неправилно заличените обезпечения. Кирилов обясни, че КТБ е заварен случай. „Ако е трън в очите, че се посочва конкретно производство, би могло КТБ да се замени със „заварени производства”, каза той. Колегата му Делян Добрев пък продължи да пита дали има връзка между КТБ и депутати от БСП, визирайки Елена Йончева. Той обясни, че вече месец не получава отговори на поставени от него и заподозря, че отсъствието на Йончева от пленарна зала е заради конфликт на интереси.

Преди дебатите по ветото Йордан Цонев от ДПС пък обясни, че заведените дела за отмяна на прихващания са 205, като материалният интерес на прихващанията са над 1,174 млрд. лв. Наред с това пък заличените обезпечения са в размер на 233,147 млн. лв. Цонев подчерта, че е съгласен с мотива на президента, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Именно затова от ДПС изпратили писмо с въпроси до министъра на финансите по казуса с КТБ. В отговора получили и конкретните цифри, заедно със списък на заличаванията и лицата, които са ги извършели, както и списък със всички прихващания, който пък е публичен и е публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. "Смятам, че тези цифри ще убедят президента и българското общество, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен законодателен похват", коментира Цонев. По думите му с промените в закона и правните инструменти, които ще бъдат дадени на синдиците, ще помогнат да се попълни масата на състоятелността със значими суми. "Колко точно не можем да кажем, защото голяма част от този резултат зависи от решения на съда. Законът дава правни инструменти на синдиците да предприемат съответни действия след съответни решения на съда“, посочи Цонев.

Поправките в Закона за банковата несъстоятелност предвиждат да се обявят за нищожни всички заличавания на обезпечения на длъжници или трети лица, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор. Предвижда се изключение и то само когато вземането на банката е погасено изцяло. Освен за обезпечения, синдиците ще могат да претендират за недействителност и на сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка. Занапред квесторите няма да имат право да заличават учредени от длъжници обезпечение. След обнародването им в Държавен вестник, законовите разпоредби ще действат с обратна дата, като ще важат от 20 юни 2014 година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

И в неделя ще има дъжд, но с повече слънце

Времето в неделя ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали. Ще духа слаб запад-северозападен, в Източна България - източен вятър. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие отслужиха в Троянския манастир

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие бе отслужен в Троянския манастир от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий пред чудотворната икона на Света Богородица. Сред присъстващите бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провежда молебенът.

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.