Снимки

Обща пледоария за невинност, посветена на розовобузия олигарх Иво Прокопиев и мустакатия му авер Цветан Василев, публикува днес „Дневник“ в изпълнение на заръката на босовете си да няма и ден без фалшива новина срещу Делян Пеевски. Двамата олигарси

явно дотолкова треперят от страх, че правосъдието ще ги застигне,

че страстно се прегърнаха и се подложиха на обща операция по изпиране на имиджа чрез клевети. Основната теза на новата статия е, че „Пеевски е лош“ и „държавата е милиционерска“, като в материала един от служителите на Прокопиев страстно защитава своя работодател колко е невинен, как враговете му го мачкали и прочее слова, които всеки истински олигарх би се радвал да прочете по свой адрес в собствената си медия. Друг е въпросът, че трудно може точно Прокопиев да се оплаква от милиционерска държава, тъй като собственият му брат е бил милиционер, преди да стане успешен приватизатор и да овладее „Каолин“, изпращайки го в бизнесимперията на 29-годишния тогава Иво от Разград. Служителят на Прокопиев в „Дневник“ обаче не се интересува от фактите, а държи да чисти с откровени неистини имиджа на своя господар, ръсейки лъжи не само по адрес на Пеевски, КОНПИ, парламента, прокуратурата. В бързината е успял да се отчете и при великия руски писател Л.Н. Толстой, за чийто роман „Война и мир“ е посочил неверен обем от страници.

Наред с адвокатстването на Прокопиев, в „Дневник“ обаче са ударили една баданарка и през мустаците на Цветан Василев, посочвайки, че делото срещу него също е удар на милиционерската държава, както запорите, които бяха наложени на Прокопиев. Олигархията очевидно е доста уплашена, тъй като законопроектът на Пеевски, Цонев и Хамид срещу вторичния грабеж на активите на КТБ вече е написан като приет, въпреки че той още отлежава по незнайни причини в деловодството на парламента. Именно гласуването по този законопроект в пленарна зала ще разкрие кои политици са свързани с източването на КТБ от Българския Мадоф Цветан Василев, и кои депутати нямат интерес кражбата на парите на вложителите в трезора да бъде прекратена.

Уплахът на задкулисието, впрочем,

се отрази на продуктивността на фабриката за фалшиви новини,

която преизпълни днес норматива, зададен от тарторите й с цели 4 статии клевети срещу Пеевски.  Паралелно с акцията по лъскане на общия имидж на прегърналите се олигарси Иво Прокопиев и Цветан Василев, проведена от „Дневник“, по-големият брат на изданието „Капитал“ пусна друг материал по опорните точки на разградския бос. Фантазията на идеолозите на машината за клевети явно обаче се изчерпва, защото статията реално претопля стара опорна точка, замесваща депутата и наш издател Делян Пеевски дори в строителния бизнес и обществените поръчки в жп сектора. Тези лъжи неколкократно са опровергавани, но в поредната публикация на „Капитал“, приписваща измислени интереси на Пеевски в дадена фирма, впечатление прави, че освен фактологически новината е фалшива и граматически. „Проектът беше спечелен от хасковското дружество АБ в обединение с унгарската "Келет - УТ" срещу цена 120 млн. лв. без ДДС. В бранша от известно време насам свързват тази компания с депутата от ДПС Делян Пеевски“. Това пише иначе сериозният седмичник „Капитал“, оставяйки читателя си да се чуди дали фабриката за фалшиви новини не „намери“ интереси на Пеевски дори в Унгария. Той естествено няма такива, нито пък има участие в компании, печелили обществени поръчки, няма и монопол в медиите и разпространението на печатни издания.

Това обаче не пречи на агента на фабриката за фалшиви новини в „Дойче Веле“ Татяна Ваксберг да напише коментар със стари манипулации, също вече опровергавани официално, в които просто да посочи името Делян Пеевски, колкото да изпълни дневния норматив от фалшиви новини по негов адрес.

 

Пускат димки

за приватизацията

В отчаяния си опит да замъглят общественото пространство с фалшиви новини за своите далавери олигархичните медии верижно разпространиха манипулативен текст, който пропагандира колко лошо е да се направи ревизия на приватизационните сделки в България. В списък с неясно по какъв начин подбрани приватизационни сделки, „Сега“ на Сашо Дончев йезуитски изважда само няколко под черта, посочвайки как уважавани чуждестранни компании в момента са собственици на тези приватизирани предприятия и лошата прокуратура иска да развали сделките. Пропуска се фактът, че неколкократно бе посочено и от самите вносители на промените в конституцията, целящи отпадането на давността за престъпления, свързани с приватизацията, че ще се търси отговорност на виновниците за самото раздържавяване. Както и евентуална конфискация на престъпно придобитото от тях богатство чрез приватизационните далавери. Сред олигарсите, чиито далавери неколкократно сме описвали, пък интригантски са добавени имена на други бизнесмени, само и само да им се внуши, че те „са врагове на Пеевски“ с цел да се раздуе опорната точка „всички са маскари“.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Грантаджии сеят фалшиви новини през национален ефир

Изпълнявайки плътно заповедта на олигарха Иво Прокопиев за овладяване на мейнстрийма (в стенограмите АРГО-гейт енергийният бос съветва подчинените си да овладеят информационния поток със свои тези – б.а.), грантаджиите на задкулисието започнаха да разпръскват фалшиви новини и през националния ефир.

С фалшиви новини: Руски мекерета клеветят Пеевски

Слугите на свързаните с Русия родни олигарси от „Фрогнюз“ продуцираха поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски. В сайта на ченгето от Държавна сигурност с псевдоним Академик Огнян Стефанов в сряда беше претоплена старата лъжа, че Пеевски имал огромна охрана и държавата плащала за нея милиони левове.