Снимки

Каквото и да ви приказват разни хора, оплетени в тъмни приватизационни сделки, имате пълното право целогодишно да се съмнявате в безкористните им намерения. Публична истина е, че най-вресливи са лъжците и манипулаторите. Както и онези, които преиначават историята в тяхна угода. Разказвачи на приказки – бол. Но доброто и лошото открай време са нееднозначни понятия.

Първата лъжа, с която ни бълбукат още като деца - доброто винаги побеждава. Що приказки са изписани по тази тема, що глупотевини. Всъщност, всичко е въпрос на интерпретация. Точно пък Малечко Палечко ли се явява положителен герой? Всеки е наясно с теорията за дребните мъже и гигантските им комплекси. А в случая с Малечко Палечко нещата са още по-драстични. Ако не се сещате за какво иде реч, това е оня дребен наглец, към който човекоядката прояви доброта. И как й отвърна той за това - като размени златните коронки на дъщерите й с шапчиците на братята си. Останалото го знаете - лошият Човекоядец преряза гърлата на дъщерите си, а на сутринта горчиво се разкая за стореното. В същото време на добрия Малечко Палечко не му пукаше, че е извършил злина. С маломерния си мозък той не осъзна, че е съучастник на убиеца.

Ами Джак (и бобеното зърно)? Това е оня безделник и нехранимайко, който го мързеше да гледа. Отрудената му майчица трябва да си признае, че се е провалила като родител. Отгледала е съвършен консуматор. Джак спокойно може и да е нашенец. Отговаря напълно на статистиката на Евростат, според която младите български мъже масово разчитат на принципа „Тате носи, мама меси“ и не щат да отлетят от бащиния дом, защото така им изнася.

Конкретно за Джак стана ясно, че е пройдоха, още когато майка му го изпрати да продаде кравата, а той я спазари с едно джудже за няколко бобчета. Няма очевидци на срещата, та не могат да кажат дали е преминала в същия дух като срещите на едни партийни лидери, дето сключват сделки с джуджета за бобчета. За Джак ни е думата. Защо му е на един такъв лентяй да бие път до пазара, след като може да похърка блажено под някое дърво. Майка му така или иначе няма да го остави да умре от глад, защо да го е грижа как ще се бъхти за прехраната си. И както я беше подкарал, така и продължи. Покатери се по стъблото и първата му работа беше да открадне парите. Профука ги и се върна за щастливата кокошка на великана. После пожела и арфата му. Всички крадци твърдят, че са невинни. Защо Джак да прави изключение? А по какво този „добър“ герой се различава от онези съвременници, които лежат под дървото, а отгоре им капят грантове като круши. Те са отворили уста и лапат ли лапат. Иначе си падат морализатори.

Приказки от 1001 нощ - това са и историите, с които съвременните Шехерезади, представящи се за будната гражданска съвест, баломасват наивници. С годините езикът на тези активистки е загрубял, изразните им средства са много оскъдни, вместо да се съсредоточат върху сюжета, те директно отсичат кое е добро и кое лошо. Ако се вникне в детайлите, ще стане ясно, че има доста противоречия. Но тези разказвачки нямат умствен капацитет да различат нюансите. Слушателят може най-малкото да се усъмни дали това, което пробутват е тяхна интерпретация или е истина втора употреба, която те повтарят като папагали.

Когато ни баламосват, че Малечко Палечко, Христо Иванов, Прокопиев, цонките и малвинките са добрите герои, имаме пълното право да не се съгласим. Имаме правото да задаваме въпроси. И имаме правото да ги задаваме на глас.

 

Януари

Строй се, преброй се!

 

Още в първите часове на Новата година дойде благата вест – родило се е дете. По-точно – дете е родило дете. Гордата майка, само на 13, се радва на новогодишното си отроче и се зарича, че няма да се върне повече в училище. Гордият татко, само на 15, се чуди и мае дали няма да го обвинят, че е насилил малолетна. Гордият дядо, само на 33, се е нахилил широко. И без да губи никакво време започва с претенциите – да им дадат на младите един апартамент, пък и да се погрижат за тях, щото на едните помощи само не може да се разчита. Колелото се върти така, че помощите за това съсловие никога не секват. Така както не секват и парите за стотиците организации, които цицат безотчетни пари по ромски проекти, пък резултатите от дейността им кукуригат в полога.

 

Каквито и да ги е натворила маймуната, на хоризонта има надежда. Гребенът на надеждата е червен, макар и малко изкукуригал, особено на очакването за навлизането в Годината на Огнения петел. Гребенът на кукуригупетльото е в онзи кръв червен нюанс, в който е оцветено миналото на голяма част от учредителите на т. нар. „десни“ партии.

 

Каквото и да ви говорят, става въпрос за пари. Това е и мотото на „новите десни“. Още не са почнали да функционират като партия, а вече събират дарения. „ДаЙ, им България“, че да си купят чисто нови сини калпачета.

 

Клюките са полезни, твърдят италиански психолози. Според тях те увеличават нивата на хормона окситоцин, който пък сближава хората. Едвам разпространена, тази новина срещна гореща подкрепа от страна на кръга „Капитал“, където клюките често излизат на вестникарска хартия, а също и във вид на компетентни доклади с позоваване и самопозоваване или преразказ на опорни точки.

 

„Те имат голямо тяло и къси крачета" – така евродепутатът Николай Бареков описа въшките нот приятелския кръг „Капитал“. Бареков обяви, че внася в прокуратурата сигнал за наличието на организирана престъпна група от предводителите на основните две фамилии в клана на въшките и десетки техни пъплещи по главите на хората роднини, секретарки и съпартийци. „Също като гниди тихо и подмолно те са се занимавали с тежки икономически престъпления и укриване на данъци в продължение на години под носа на държавата. Дори НАП не е посмял да ги провери заради дебелия медиен и политически чадър над гнидите“, коментира Бареков и обяснява, че е решил да преброи въшливата пасмина.

 

Има една универсална и много ефикасна рецепта за въшките: газ, мас и оцет. Прилага се външно. Изискват се по-ефективни мерки при въшки мутанти.

 

Съдружници или съучастници? Как следва да се наричат помежду си реформаторите от двете десни секти - „Нова република“ и „Да(й), България“? То пък едни реформатори... Ненаядоха се или ненареформатираха се - как е по-правилно да се каже?

 

26 януари. И втория съдийски протест пред сградата на Висшия съдебен съвет не се превърна в масово мероприятие, така че дружните усилия на Лозан Панов и Методи Лалов да нахъсат част от колегите си отново отидоха нахалост. Препоръка към организаторите – да раздадат на участниците по едно гребло и да ги инструктират да изринат снега на улицата, та поне да свършат нещо реално. Специално за Нели Куцкова може да се подсигури някоя грантаджийска метла. Да се откроява като водач и пример за подражание, не за друго.

 

Всяко чудо за три дни. 12-те апостоли от „Нова република“ още не се бяха нарадвали на груповата си снимка, а ги почнаха с критики за плагиатство. Докато някои се опитват да съзрат сред тях Юда, други им се вгледаха в логото. И те ти изненада – ми то било крадено. Също като клипа на реформаторите едно време, който се оказа заимстван от Обама.

 

Февруари

Да накърмим партията в мола!

 

Когато една партия е зачената в столичен мол, неизменно изниква асоциацията с друга подобна инициатива: „Да кърмим в мола“. Февруарски казус - кой ще защити правото на партията на „ристовците“ да цицат субсидии публично?

 

- Що е то: малко, зелено, на червени петна, подскача?

Отговор 1: жаба

Отговор 2: десантчик

Отговор 3: активист на „Да(й), България“

Отговор: 4: служител на олигарх

Уточнение: два от отговорите съвпадат.

 

Помолен да коментира отношенията с „Нова република“ на Радан Кънев, лидерът на „Да(й), България“ Христо Бойкикев отговори, че „ако всеки си свърши работата, сумата гласове ще е по-голяма“, както и че „две и две не винаги е равно на четири“. С това показа, че и от математика разбира толкова, колкото и от право.

 

Близо по 500 души се жалят всеки месец, че са им били откраднати личните данни на горещата линия на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). В същото време 20 000 души, ако вярваме на лидера на „Да(й), България“ им предоставили съвсем доброволно личните си данни. Да не би да са ги хвърляли през прозорците по почина на телефонните измамници?

 

Трик на „ало, измамниците“ - и те водят решителна битка с „мафията“ и търсят (парично) съдействие от гражданите. Всяка прилика с новоучредени партии в мола е случайна.

 

Кризата с „Топлофикация“ доведе до авангардно решение. Докато някои подсмърчаха и търсеха съчувствие в социалните мрежи, предприемчиви люде започнаха да предлагат: „Собственик на самостоятелно жилище в „Слатина“ кани на баня. Семейни отстъпки и намаление за редовни клиенти“.

 

Март

Я елате, пиленца на татко!

 

 

В добре обработената грантаджийска почва никнат... бурени. С торове, пестициди и друга химия бурените избуяват и стават псевдодемократи. С претенции да разбират от изборен процес и силно его. Фотошопът скрива гневните бръчки, но не прикрива липсата на мозъчни гънки. Генералният извод от всичко това е, че евтиното си е евтино. Ситуацията у нас, обобщена в един (безплатен) виц:

- Муцка, виж какъв крем си купих за 700 лева.

- Ти пък, има ги за без пари на летището във Варшава.

 

Някои предпочитат пилетата с хрупкава коричка, други ги къткат като домашни любимци, трети им организират сауна в тенджерата под налягане, четвърти ги искат с дрешки. Група пенсионерки от предградията на Бостън развъртяха иглите и произведоха конфекция за пилета и кокошки. Асошиейтед прес съобщава за налудничавия проект, реализиран от обитателките на дом за възрастни хора в Милтън, щата Масачузетс. Плетачките са толкова въодушевени от инициативата, че догодина планират да оплетат на пилците и гащи с дупка, за да могат да снасят свободно яйцата си, без да им мръзнат разни части.

 

Как се уронва грантаджийската репутация? Защо най-вресливите са и най-обидчиви? Какво пере най-добре номенклатурното минало? Защо по времето на социализма се забраняваха вицовете, а сега някои искат забраната на шаржовете и колажите? На тези и други въпроси точно тази седмица не е уместно да отговаряме. Ще го оставим за по-натам. Междувременно, да не забравяме девиза на борците: Всяка прочетена книга - една забравена хватка! Важи и за други категории мисловни гиганти.

 

Един производител на луксозни опаковки сподели в интервю за германското списание „Цайт“, че никога нямало да се върне в „тъпата България“. Взел това решение, когато тръгнал да търси своята идентичност. Дано да я е намерил. Защото за таланта може да се спори дали го е намерил. Ако всички оценяваха опаковането като някакво творчество, магазините щяха да са пълни с артисти. В това число и умни.

 

Следизборно отрезвяване – дори и баш протестърите осъзнаха, че лайковете във Фейсбук не означават реална подкрепа. В глобалното село тръгна слух, че един от активистите на неформалната организация „Протестна мрежа“ бил събрал едва 156 преференции в родния си град. Поне няма да е трудно да благодари поименно на всеки.

 

Април

 За гъските и лебедите – добро или нищо

 

Появи се нов субект в телевизионното пространство – дежурен коментатор по политически теми. Редуват се – аутсайдер, олигарх, аутсайдер, олигарх. Добре че е дистанционното, да им спрем звука. Пък да ги гледаме после как смешно си мърдат устата.

 

Не му е леко на най-новия тотомилионер. И той като късметлийката Гошка – вдън земята потъна, чуди се къде да се дене. Да не смее човек да се зарадва на милионите си в държава, където убиват възрастни хора за едната мижава пенсия, която кътат под дюшека.

 

Ще се оправим, когато започнем да правим репортажи не за спечелилите от тотото, а за онези, на които след идването на демокрацията им се падна шестица по друга линия – във вид на милиони в куфарчета. По правилата на журналистиката трябва да се чува и тяхната дума. От затвора, ако е възможно.

 

Разсекретени стенограми от миналогодишни десебистки завери. Малкият Раданчо подсмърча: „Нас никой не ни обича“. Ми оти ги ручахте жабетата, щом си знаете?

 

Някои гадаят на октоподи, други на слонове, а оракулът Радан си е самодостатъчен. Не може да му се отрече, че е голям майстор на интерпретациите. Измисля си тема, поставя я на дневен ред и си я коментира. Дава и прогнозни резултати. Има-няма две седмици след Деня на лъжата стана ясно, че на Радан му докривяла олигархията. Ама коя олигархия? Розовобузата ли? Прав е. Там където кръгът „Капитал” сее интриги, нищо не никне.

 

 

Газовият олигарх Сашо Дончев отишъл на дамска среща. Това очевидно не е сензация, освен ако не е бил с оня червен чорапогащник от рекламите и на високи токчета. Грантаджийските медии са сериозни и не надничат под масата. Но пък това, което сервират постфактум, е на нивото на мрежестия чорапогащник.

 

Тълпа напористи журналисти жужат пред Върховния касационен съд в очакване председателят Лозан да каже нещо по темата с домашния му черен лебед. Коментарът му по повод на лебедовата песен на Христо Иванов бил: „Той да си гледа неговата гъска!“.

 

„Поддържали сме диалог в различни формати“, призна Христо Иванов за взаимоотношенията си с олигарха Прокопиев. И хвърли непредубедените слушатели в размисъл какви ще да са тези „формати“.

 

Извадка от стенограма: Олигарсите Прокопиев и Дончев се срещат насаме, за да обсъдят как се котират на борсата черните лебеди и какво евентуално могат да спечелят от тях. В края на разговора стигнали до извода, че няма значение чия съпруга рипа по сцената. Важното е на „Лебедово езеро“ да се ходи с въдица. В мътни води все нещо ще се закачи.

 

Май

Огледалце, я кажи...

 

 

 

Празник, почивка, празник, почивка – кой е луд да твърди, че сме сред най-работните нации? То и законодателите си знаят, та ни държат нейде на дъното откъм минимална работна заплата. Но пък на монополисти сме случили – те ни мислят доброто и непрекъснато ни напомнят, че стандартът ни би трябвало да е доста по-висок, за да им плащаме за услугите. То па едни услуги...

 

Топлофикационни неволи - 105 хиляди столични абонати се оказаха полети със студен душ. По сметките това не се усеща, но на миризма – не се трае.

 

Няколко бг мами се възпалиха на тема протести срещу насилието и агресията в градините и училищата. Бг-мамата не им е достатъчна, та излязоха и на улицата с настояване яслите и градините да се превърнат в терен на „Биг брадър“ - с камери навсякъде. Пропускат само да уточнят дали да има онлайн излъчвания в реално време или нощем ще гледат кадрите на запис, за да не буйстват, ако тяхното мило гризне ухото на някое дете и то му отвърне със същото.

Интерпол пусна червена бюлетина за издирване на благоверната на банкера беглец Цветан Василев – Антоанета. Също като мустакатата си половинка, тя е обвинена за пране на пари в особено големи размери, но се укрива от правосъдието. В своя защита ексбанкершата уточнила пред познати, че обвинението е нелепо, тъй като не било нейна работа да пере. Като всяка добра домакиня тя само пребърквала джобовете на мъжа си, преди да му врътне панталоните в пералнята.

 

Един българин - хайдутин ! Двама българи - сговорна дружина ! Трима българи - чета с предател ! На това мязаше саморазправата в смехотворната партийка ДЕОС, където двама членове изгониха третия, сиреч пред(сед)ателя. А го изгониха, защото имал претенции за избираемо място в листите на партията на последния парламентарен вот. То и партньорите им от „Да(й), България“ същото искаха, но не им провървя. Там обаче необоснованите претенции на двамата-тримата активисти не се наказват с изключване, а с тупане по рамото и телевизионни изяви. Българи, българи, ама с американско финансиране. Предатели или председатели да ги броим?

 

Виктор Лилов, който само преди две години благодареше горещо на партията любима, че го е издигнала за кандидат-кмет въпреки (и не само заради) хомосексуалната му различност, определи случилото се в същата тази нестандартна формация като „другарски съд над врага с партиен билет“. Каза също, че станал отново „свободен човек“. Все едно си бяха плюли в устата с Кончита Вурст. Баш по същото време в. „Сън“ информира, че австрийската победителка от „Евровизия 2014“ с мъжки атрибути твърдо е решила да се откаже от женския образ. И тя (то) щяла да става нов човек. Ето, че станаха двама.

 

Председателят в оставка на ДСБ Радан Кънев перна по ушите джобния генерал на Командира. Не ставал за обединител на дясното, обясни той. Радан Кънев или не познава егото на малките политици, или го подценява. И сам да остане в партията, пак ще подскача. Докато някой не му вземе поръчката. Иначе за този тип партии важи неписано правило – който и лидер да се оглежда в огледалото, все ликът на Драгалевския гуру излиза напред.

 

Бедни, но щастливи. Това били българите според проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН. То затова на всеки втори стълб в София вече има олепени обяви: „Кредити до 5000 лв. Може и лошо ЦКР“, а заложните къщи се конкурират по брой с магазините за дрехи втора употреба. Зорлем някои хора искат да ни правят нещастни.

 

Юни

Ритни ме тук, ритни ме там...

 

 

 

В сезона на котешката любов се изви вой на разгонени протестъри. Когато не фучат срещу инакомислещите, активистите на протестърското движение си спомнят с носталгия за времето, когато бяха повече от пръстите на едната ръка. Сега вече най-много да изпълнят Котешкия марш на четири ръце. Или да спретнат партия белот.

 

Ритни ме тук, ритни ме там – новият летен шлагер, от който ни избива на родолюбие. Ден до пладне обаче. За ритане всъщност са не камериерките, а продажните хотелиери, които прогониха българите от българските курорти и допринесоха за това английски, холандски и шведски дърводелци и общи работници да смятат, че всичко тук им е бащиния.

 

Юлия Берберян се оказа активистка на движението „Няма да мълчим“. Супер! Нещо за заменките ще каже ли? А олигархът Прокопиев иска ли да си поговорим за приватизация? Нещо много мълчаливи станахте, защо ли?!

 

Шефът на ВКС Лозан Преподобни брои бурми, витове, нитове и други темподобни. Джурка ги в грантаджийското си приемно семейство, за да изклинчи от въпросите, които не му изнасят. Свети Прокопий и Свети Лозан Безболтовий – мъченици на прехода.

 

Най-раздутата администрация била в МВР, където цифром и словом се трудят 45 700 административни служители. В същото време новият вътрешен министър заяви, че заплатите на полицаите ще се увеличат, но ако се намерят аргументи. Ето ги аргументите – съдържат се във вече споменатата цифра. Орежете щата и ще има предостатъчно пари и привилегии за полицаите. Не че са им малко и сега.

 

Мускетарският принцип се възприема прекалено буквално от протестърското съсловие. Това пролича от поредната седянка, която трябваше да илюстрира широката народна подкрепа за комедията на Лозан. Даже и агитката от клакьори схвана, че подскача залудо. Ако продължава така, ще се стигне дотам, олигарсите да се редуват да носят агитационните материали на бутафорните протести.

 

Юли

Нов бардак със стари агенти не става

 

 

 

Последен модел куче-касичка ползва белградският мъченик Цветан Василев, според журналистически публикации. Член на борда на „Дунарит“ уредил беглеца да цица средства от дружеството, за да не страда от лишения, докато си гледа живота в луксозна хотелска атмосфера. Хвала на такива грижовни приятели! Дали ще милеят за него и за комфорта му и когато се пренесе в Централния софийски затвор?

 

Има такава закономерност: дребните бегълци от закона се снишават. Пускат изкуствени сълзи. Преструват се, че се разкайват за стореното, ако ги хванат и се стигне до съд. Когато излязат навън, ще си карат постарому, защото затворът не превъзпитава. В същото време едрите бегълци от закона не се срамуват от нищо. Продължават да си въртят схемите. В сейфовете им винаги има още празно място. Взели са си тяхното и са подсигурили финансово няколко поколения след тях, но продължават да ламтят, защото това се е превърнало във втората им природа. Лошата новина за самозабравилите се е, че в затвора, където рано или късно ще се озоват, няма деление на дребни и едри бегълци от закона. Може да е болезнено, когато го осъзнаят.

 

Шамар за грантаджите в тоги, които (също както и останалите активисти с безполова идентичност) се самоопределят като будната съвест на обществото. Всички магистрати, а не както в момента - само новопостъпилите, да декларират участията си в НПО-та и съсловни организации, предвиждат промени в Закона за съдебната власт, предлагани от група народни представители. „Той, тя и те“ няма да одобрят никак идея в нормативния акт да бъде разписана и забрана за финансиране по донорски програми на съсловните магистратски организации, за да се избегнат определени зависимости. „Той, тя и те“ си обичат зависимостите.

 

Бившите агенти на Държавна сигурност са като курвите. Правят, струват – все ги влече към старата им професия. Някои имат оправдание – правят го по любов. Останалите не могат да избягат от себе си. Бягството от затвора също не им се получава на всички. Някои – като Митьо Очите, си изтърпяват наказанието като пичове – в домашен отпуск и забавления. Докато се усетят, вече са се превъзпитали и консумират свободата с пълни шепи (поне докато не ги прострелят/отсрелят). Други – като Вальо Топлото, затворът ги превъзпитава до дупка и се заяжда, че не им се получава съвсем, така че за предсрочно освобождаване не могат и да си мечтаят. Стандарти разни. Уж всички са равни, но някои са по-равни от другите.

 

Филмът „Адвокат на дявола“ в побългарен вариант. Агент Сашо няма абсолютно нищо общо с Киану Рийвс, но пък и банкерът беглец Цветан Василев не е Ал Пачино. Не е ясно какво печели бившият агент от ПГУ на ДС като адвокатства (фейсбукства) за един богаташ, който си гледа живота, след като е източил цяла банка. Но и нищо не губи, така че да не го мислим. За какво им е обаче на медиите от кръга „Капитал“ да пригласят на бивши агенти? Дали доносничеството им е в кръвта или по любов го правят?

 

Август

На крива банкерша – крива й прокуратурата

 

Има ли цена приятелството? Вероятно да, ако става дума за беглец от закона, който има доста излишни пари за харчене. Параметрите на това приятелство са според мащабите. Ако искаш да си напазаруваш тукашни приятели от Фабриката за фалшивите новини, можеш да минеш и по-тънко. Ако дружбата е с някой от адвокатите на олигархията, е още по-лесно, защото те по съвместителство защитават и останалите милионери с тъмно минало, които имат общи интереси с клиента им. Да се спазариш за другарче с ексгубернатор можеш за някакви си $5 милиона. Честито на печелившите! Хеле пък ако се разплащаш с откраднати пари...

 

Трябва си як врат, за да се окичиш с бижута за 1.8 млн. лева. И як гръб, за да се сдобиеш с тях. В този случай това са не само някакви аксесоари, а и атрибути на властта. Онази власт, която се купува с кухи кредити и мнима благотворителност. Времена и нрави. И остър дефицит на морал.

 

Загърбила славното минало, банкершата Антоанета Василева прописа. Не поезия, както би предположил някой. Не и мемоари. За тях семейството ще има предостатъчно време, когато се озове там, където трябва. Луксозната семейна килия ще се превърне в уютно кътче за размисъл. А дотогава издирваните от Интерпол банкер и банкерша ще се изявяват (писмено и устно) като публични обвинители и като адвокати на самите себе си. Това всъщност не е чак толкова непривично за тях. Пишман банкерът има богат опит в собственото си кредитиране. Защо да не се самонаеме и за адвокат?

 

Кръжокът по шев и кройка на Фабриката за фалшивите новини няма почивка. Уменията на храбрите шивачи отбеляза и премиерът Бойко Борисов. „Виждам как брилянтно бродират, докато ние се трудим... Те си бродират фалшивите новини и си ги пускат и си ги изговарят. Няма никаква истина в това“, каза Борисов.

 

Не е ясно как е с бродериите банкерската щерка Радосвета Василева. Вместо нея ситен бод зад игла в семейния сайт реди самоотвержената й майка, а копирайтърите от кръга „Олигарси в нужда се познават“ се изявяват като истински фенове на тези шевици. Поради невъзможността да бъде открита, Радосвета е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея е издадена Европейска заповед за арест. Мама и тате, които се издирват от Интерпол, са крайно възмутени от това отношение. И са готови да протестират до дупка от луксозното си убежище в Белград. Жива наглост е да им искат обяснения за охолните банкерски години и източването на КТБ. Не са длъжни да знаят откъде са парите, които са харчили и продължават да харчат. Те са едни обикновени отрудени хорица, набедени от чиста завист за милионери. Хич и не ги търсете за онези 146 престъпления, за които трябва да отговаря главата на семейството.

 

Странно нещо е любовта. От крайна омраза към Василев, който даже щеше да убива шефа им, честните труженици от „Капитал“ преминаха в състояние на страстна любов. Същата работа и с Лозан Панов. Уж го бяха нарочили за враг, а сега през ден му се обясняват в любов. Това състояние, освен всичко друго, е и остро заразно. „Медиапул“ и останалите драгалевски почитатели знаят защо.

 

Олигарсите и техните медии може да си падат по Цветан Василев на принципа на моркова и тоягата. Жените обаче си падали най-вече по левенти в добро здраве и с естествен аромат на зеленчуци, установиха учени от университета Маккуори в Австралия, цитирани от в. „Метро“. Тяхната пот била с по-плодов и сладък мирис, същински афродизиак за жените.

 

Септември

Кацнали на Мустак

 

 

 

Кратки музикални форми от Белград – журналистката Любица Кулезич се раздава и демонстрира истински професионализъм. Подхваща, поема, изтръсква. Банкерът беглец изглежда облекчен и доволен след всяка порция сеанси. Добре е, че порноканалите може да се кодират, защото подобни интервюта развращават.

 

Измамените вложители и всички онези, които плащат масрафа на мустакатия аферист, могат да си сипят по едно в очакване на екранната истина на Цветан Василев и благоверната му Антоанета. Онези пари, с които тънеха и продължават да тънат в лукс клетите репресирани богаташи, влизат в употреба и по други параграфи – за защита, пране на репутация, лъжи и манипулации. Казват, че чуждите пари се харчат най-бързо и лесно. До време.

 

Не ни е срам! Така най-вероятно биха казали срамните въшки, ако можеха да говорят. В случая това изявление принадлежи на Антоанета и Цветан Василеви. Демонстрират безсрамието си в първата част от интервюто, което са си поръчали. Разбира се, че са жертви. Разбира се, че са репресирани. Разбира се, че всички са срещу тях. Е, не всички. Има и „семейни“ приятели, и помагачи. Наздраве за тях! Пишете го на сметката на банкера.

 

Срамът е като двойния стандарт – всеки го разбира и практикува, както си му изнася. Ето например журналистката Люба (Любица) Кулезич. Кацнала на върха на Мустака, тя размахва пръст назидателно. Канибалско било Интерпол да издирва щерката на Василеви, която била млад и обещаващ учен. Че и си вярва.

 

Василеви си правят тънки сметки, че ще излъжат някого с интервютата си. Важното е обаче семейната им сметка да не отънява, че ако това се случи, няма да им останат много приятели и почитатели.

 

Пореден вирус (паразит) от името на Националната агенция за приходите плъзна към електронните пощи. Тези, които не си плащат задълженията, са най-добре. Тях промените в регламента и периодите за подаване на декларации така или иначе не ги интересуват. Проблемът е кое по-напред да се обезпаразити – дали приходната агенция или онези, които паразитират за сметка на другите. Това се отнася и за всички онези, които не си плащат сметките за ток, вода и парно, а после се сърдят, че им ги искат. Заразно явление с трайни последствия.

 

Октомври

 

Двама са малко, трима са много за... сватба

 

 

Ако някой ви каже, че размерът има значение, може да поспорите с него. Компания за кръвни тестове нае британеца с най-малък пенис, за да участва в нейна промоционална кампания под мотото „Няма нищо лошо в миниатюрната мъжественост“. Големият Ант (Смит) не само не се оплаква от малкия Ант, но и е намерил начин да го рекламира. Той е автор на книгата "Библията на малкия пенис". Измислил е и псевдоним на достойнството си – Шорти.

 

Същата работа и с грантаджиите, професионалните протестъри и останалите, дето никой не ги знае какво работят и от какво преживяват. Не спират да си рекламират достойнствата. Кръщават ги с разни имена. И ги размахват ли размахват. Пък то и с увеличителна лупа никой не ги забелязва.

 

 

Цялото протестърско войнство се изсипа на представянето на версията на кръга „Капитал“ за случилото се в КТБ в книжен вариант. Част от рекламните агенти на изданието, което е спонсорирано от седем НПО-та, но в същото време се продава, се скатаха за премиерата. Запознати обаче твърдят, че „цонките на демокрацията“ се скъсали да агитират за нея. Което само потвърждава едно – Спас от Кочериново не е изключение от правилото. Протестърите си заслужават както спасовците, така и цонките. Халал да са им! И да четат внимателно книгата между редовете, че после ще ги препитват. Пари са давани все пак.

 

Висящ въпрос: ако Костов не фигурира в книгата на кръга „Капитал“ за КТБ, защото отказал поканата, това може ли да се приема и като индулгенция?

 

Приказките, дори и тези които най-отявлените талибани на Командира разказват на дечурлигата и вдетинените старци, не са това което бяха.

 

Щом се обичат младите, да се вземат. Родителите на „Да, България“ и на „Нова република“ благословиха брака, нищо, че са роднини. В спалнята ще е навалица, защото да консумират женитбата, се готвят още няколко сродни формации. Сватбарите разляха чашите, тропнаха ситно хорце, спестиха си частта с развяването на чаршафа, защото булката май не е чиста, а и не се знае всъщност кой кой е. Като се знае нивото на „АРГО“-навтите, много скоро всеки ще започне да дърпа чергата към себе си и ще се тръгне на разтурия. Който пил – пил, който ял – ял. Кака се ожени. За другото младоженците да не ги мислим.

 

Ноември

 Хвърчи, хвърчи... банкомат

 

 

На някои хора им прежълтяха лицата от ноемврийското слънце. Заканата, че ще бъде търсена отговорност от началниците на разбойническата приватизация, смъкна руменината им и наруши комфорта им. Чатка като кон на стар калдъръм. Трополи като веган пред Столична община. Разбойниците добре си се разпознават още преди давността за престъпленията им да бъде променена със специален закон. Хубаво ще е и онези, от които зависи да получат наказание за големия бандитски грабеж, да направят така, че това наистина да се случи. Иначе повечето сме скептици за престъплението и наказанието. Минало-заминало.

 

То не бяха тарелки с пощръклели вегани, омазани с кръв, не бяха изнасилвани за мед пчелички, не бяха други щуротии... А че подяждат онези животинки и птички, в чиято защита уж протестират – ни дума.

 

Грантовият кошер, пълен с напористи търтеи и други жилещи насекоми бръмчи на аларма. Насред истеричното жужене се различават отделни думи и абревиатури: КОНПИ, престъпно имане, запор...

 

Банкомати гърмят през ден като фойерверки. От МВР твърдят, че знаят кой организира атракциите. Гласят се да качат участниците на въртележката и да ги преоблекат в карнавални костюми в райе. То, добре, ще ги заловят и накажат, но какво правим с онези, дето цели банки думнаха, а сега си гледат кефа? Има един такъв циркаджия в Белград. Стои си там, загладил мустаци. И се облизва със сит тумбак.

 

Декември

 

Подаръците на Санта Костов – от сърце и по мярка

 

 

От 1 юли секс в Швеция ще се прави само с писмено съгласие. Това се отнася за женени и неженени, разнополови и еднополови. Новият закон въвежда също така две нови правни фигури „изнасилване по невнимание“ или „изнасилване поради небрежност“. С тези условности или желанието ще се спихне, докато намериш лист и писалка, или ще настане епидемия от неволни и небрежни изнасилвания.

 

Олигархът П. разбра на пределна възраст, че Дядо Коледа не съществува и подаръците в приватизационния чувал на чичото от Драгалевци с червената мантия са платени от други. Въпросът е докога ще смята тези, другите, за балъци.

Верую на кръга "Капитал" - всеки олигарх е невинен до доказване на противното, а всеки враг на олигарха е виновен до доказване на противното. Във втория случай „вината“ се доказва предимно с фалшиви новини, продуцирани от „капиталистите“ и присъдружните им пулещи се сайтчета и европейски „джурналисти“. Ако е прав Евгений Дайнов, че днес е Прокопиев, а утре сме ние, към него ли да се обърнем за липсващите ни 200 млн. лв.? А вилата в Буджака как ще я делим?