Ремонт затвори „Бояна“ за сватби,  партито в „Лозенец“ излиза 8 бона

Обновлението на правителствената база ще продължи до края на годината

Ремонт затвори „Бояна“ за сватби, партито в „Лозенец“ излиза 8 бона

В резиденцията на военните гасят музиката, щом удари 21,30 ч

Ремонт затвори правителствената резиденция „Бояна“ за сватби и други празнични тържества. Паркът там от години е предпочитано място за вричане във вярност, както и за абитуриентски балове, но сега такава възможност няма заради течащите усилени дейности по обновление във връзка с предстоящото през първата половина на 2018 година българско председателство на Съвета на ЕС. „Ремонтните работи ще продължат почти до края на годината, така че няма да има възможност за организиране на тържества“, обясниха пред „Монитор“ от резиденция „Бояна“. Именно тя ще бъде едно от местата, където

ще се провеждат събития по време на председателството

а отделно от това ще се настаняват и ВИП гости. Затова обновлението в момента обхваща както сградите, така и алеите в голямата зелена площ.

Затова пък резиденция „Лозенец“ на Министерството на отбраната в едноименния столичен квартал отваря широко врати за външни партита, включително и сватби. Те обаче ще може да се провеждат само ако няма планирано по същото време представително мероприятие на ведомството или на някоя армейска структура.

Според публикувана заповед с актуалните тарифи за стандартна венчавка с до 150 гости, които да ползват лятната градина и залите на резиденцията, ще трябва да се платят 7200 лв. Това обаче е в случай че партито продължи не по дълго от 6 чàса. Ако купонът е по-протяжен и надхвърля това време, сумата скача на 8400 лв. С още по 1200 лв. набъбват и двете цифри, в случай че партито е с до 300 човека. Колкото повече са гостите, толкова по-скъпо става и ползването на градината и залите в „Лозенец“, като за дълъг купон с над 500 гости организаторите вече ще трябва да се бръкнат с 14 400 лв. Който иска да спести средства пък, може да рискува и да наеме само градината, ползването на която до 150 човека излиза 3600 лв., а за над 300 души – 5400 лв. Тогава обаче младоженците и родителите им ще трябва да стискат палци да не завали дъжд, тъй като при лош късмет няма да могат да продължат купона вътре в залите.

Според заповедта резиденцията трябва да се освобождава най-късно до 23 часа. Среднощното ползване се разрешава само след предварителна заявка и при допълнително плащане

по 600 лв. за всеки кръгъл час

Организаторите обаче трябва да се съобразяват със строги правила за вдигането на шум, като музикалната уредба задължително трябва да се гаси най-късно в 21,30 часа, гласи заповедта за ползване на резиденцията. Стриктна забрана има и за тютюневия дим, като пушенето е строго забранено в залите и обслужващите помещения. Пристрастените ще могат да се отдават на порока си само в градината. След края на купона пък навсякъде трябва да се почисти до блясък и помещенията и градината да се предадат в същия вид, в който са били заварени.

За самия парк на резиденция „Лозенец“ отдавна има настоявания той да бъде отворен за свободна разходка на граждани, както стана с този до Военната академия. Наскоро обаче и настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви от парламентарната трибуна, че това няма как да стане, като една от причините била, че в резиденцията се съхранявали твърде много ценни и класифицирани документи и затова достъпът трябвало да остане при сегашния ограничен режим.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.