Снимки

Брюксел ще ни изчака до септември да приемем плана за управление за защитените зони на Калиакра, както и заповедта за неговото прилагане. Това стана ясно след продължилата близо два часа среща в МС между представители на местната власт, граждански организации, бизнеса, учени и еколози относно казуса „Калиакра“.

Срещата се наложи след поредицата протести на гражданите от региона на Крайморска Добруджа срещу заповед на екоминистъра Нено Димов, с която се забраняват строежите, траленето и земеделието в тези зони заради въвеждането на „Натура 2000“ и заради което страната ни вече е осъдена от съда на Европа. Това бе причината правителството, в частност премиерът Бойко Борисов, да отмени временно заповедта, а Нинов да обясни, че тя засяга само т.нар. понто-сарматски степи. За да тушира напрежението, Борисов организира среща в МС, на която бяха извикани всички засегнати страни.

В крайна сметка от думите на Борисов стана ясно, че заповедта ще продължи да действа и няма да бъде отменяна, за да няма санкции от Европа. През това време ще се работи по изработката на нова, която да бъде много по-прецизирана. Тя ще бъде координирана както с местната общност, така и да отговаря на решението на съда на ЕС. След това тя ще бъде съгласувана с Брюксел и едва след това старата ще бъде отменена.

До края на седмицата ще бъдат създадени четири нови експертни групи, които да изчистват неточностите в плана за управление на Калиакра. Ще се прави и сверка с кадастъра кои имоти попадат или не в защитената зона. На тази база в бъдеще ще трябва да се извърши и обезщетението на собствениците на имоти. Екоминистърът Нено Димов обясни, че проблемът не е в заповедта, а в самия план за управление, който засяга много по-голяма територия. Приоритетно пък ще бъдат издавани кадастралните карти и за другите защитени зони, които планове тепърва предстои да се приемат.

Борисов пък поръча на учени и експерти още от петък да ходят на място и да обсъждат плана за Калиакра с гражданите. „Брюксел е на наша страна. Следят проблема и търсят решение заедно с нас”, каза той и поясни, че се надява на бързо решение за Калиакра. Премиерът призова за консенсус и балансирано решение по казуса. Той припомни, че страната ни вече е осъдена и може да се плащат санкции по 20 000 евро на ден. „Не можем да оставим на отделни министерства ситуация, в която жандармерията стои между хората. Всичко друго мога да понеса, такова нещо не мога”, каза той.

„Умолявам ви да смекчим тона”, коментира премиерът и допълни: "Започвате по плана от днес, утре – залив след залив... Слухът и страхът работят в България със страшна сила и като ви кажат, че тези от София са подготвили да ви вземат всичко, от бостана до лодката, е нормално хората да реагират и им вярват. Всички на терен, там, на място, и започват да ходят от нива на нива, от бостан на бостан. Трябва да се намери правилното решение и мирното съжителство между тези, които защитават природата, и хората, които живеят там", категоричен беше Борисов.

Премиерът припомни, че планът за Калиакра се подготвя над година и половина, и даде да се разбере, че засегнатите ще бъдат компенсирани.

„Ако на някой бостанът му е на границата, ще му дадем бостан на друго място или ще му платим”, каза още премиерът.

"Във всеки град в Гърция има рибна борса, половин България плажува там и всеки ден ползва продукти от морето, същото е и в Хърватия", поясни Борисов и каза, че е повече от естествено хората да питат какво се случва. "А ние пък, от друга страна, се опиваме да се съобразим и с тези, които бранят делфините, мидите и коралите. Балансът е много труден“, заяви премиерът.

Вицепремиерът Валери Симеонов пък увери, че със сегашната заповед не се забранява риболовът, а Нено Димов в неделя отново ще бъде в Каварна. Двамата припомниха, че ако не въведем нужните мерки, първоначалната санкция е над 1,5 млн. евро. Местната власт за пореден път поиска преразглеждане на границите на защитената зона в плана. Гражданите пък скочиха срещу учените, че не са ги информирали по-рано за разработването на плана. „Не може учени, които са дискредитирани и ходят по покриви, да събират подписи за обществено обсъждане. Процедурата е порочна и ще бъде обжалвана“, заяви Димитър Канариев от асоциацията „Българско Черноморие“. От риболовния бранш пък са притеснени, че зоните по „Натура 2000“ се увеличават от 3 на 20 мили навътре в морето и това може да доведе до отнемане на хляба на хората, и то заради недоглеждане или грешка на някой чиновник.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.