8700 непълнолетни с разрешителни за работа

8700 непълнолетни с разрешителни за работа

За първите 9 месеца на годината 8700 са издадените разрешителни за работа на непълнолетни у нас. Това е ръст с 12% на годишна база, заявиха от Главната инспекция по труда.

Има скок на издадените разрешителни за работа на непълнолетни, тъй като за същия период на миналата година те са били 7720, а през тази година са с 980 броя повече, коментират още от инспекцията. Няма никаква разлика в документите, които се изискват за наемане на лице, което не е навършило 18 години и останалите. Повечето от работещите непълнолетни са били в сферата на хотелиерството, ресторантьорството и търговията. Най-активно са наемани млади хора през лятото, когато са във ваканция, заявиха от още инспекцията.

От ГИТ разясняват, че за ученици, включени в дуална форма на обучение, са дадени над 600 броя разрешения за деветте месеца на тази година. Девет са случаите на отказ. Такъв се постановява, когато условията на труд на работните места, за учениците, не отговарят на законодателните изисквания. В тези случаи работодателите се насочват да определят други работни места в съответствие със закона.

От работодателите зависи те да получат разрешение за наемане на непълнолетни лица, включително и в дуална форма на обучение, възможно най-бързо.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.