Снимки

Сладко от люти чушки и пушена кълбъсъ са победителите в кампанията на Лидл България „Съхрани родния вкус“, която стартира през септември тази година и има за цел да запази уникалните български рецепти и традиции.

Първоначално от Лидл обявиха, че ще изберат само един победител, но заради изключително трудната и оспорвана надпревара между близо 1500 предложения, от компанията са избрали да наградят два продукта. Така през пролетта на 2018 г. пушената кълбъсъ и сладкото от люти чушки ще станат част от продуктовата линия на веригата с висококачествени продукти от български производители „Родна стряха“. Едновременно с това те ще донесат на своите автори и парична награда от по 10 хил. лв.

Главни действащи лица в кампанията „Съхрани родния вкус“ бяха шеф Манчев и шеф Шишков, които обиколиха цяла България, за да открият най-впечатляващите родни вкусове.

Зад нестандартните вкусове на двете рецепти стоят две дами, всяка от които с различна история. Мария Иванова от с. Асеново, Плевенско, е пазителят на 3-вековна рецепта, по която се прави небезизвестната асеновска пушена кълбъсъ. Тя идва от кухнята на банатските българи и е пренесена в България преди близо 300 години от Австроунгарската империя.

Рецептата за сладкото от люти чушки се предава вече през няколко поколения. „Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки“, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас.

„Кампанията „Съхрани родния вкус“ е естествено продължение на всичко, което Лидл България е правил и продължава да прави в подкрепа на българските производители, българските продукти и българския вкус. Тя е и ярко доказателство, че българинът пази богатството и автентичността на своята кухня и не просто предава родния вкус от поколение на поколение в семейството, но съхранява българската традиция като цяло“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

София с най-малко свободни индустриални площи в ЦИЕ

Свободните индустриални и логистичните площи в столицата ни са на последно място в целия регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Под 2% са незаетите складове на пазара в София при стойности от 8,5 на сто във полската столица Варшава и 4,2 на сто в Будапеща.

Жалим се от намусени келнери в ол инклузива

Българите най-често се оплакват от лошо отношение на персонала в ол инклузив хотелите. Това заяви пред „Монитор“ Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. По думите му туристите не се жалят толкова от храната, колкото от недружелюбни рецепционисти или келнери. Николов каза, че в повечето случаи хората имат много големи очаквания и не си дават сметка какво ги очаква.