Снимки

Гейминг рубриката на “Монитор” ви запознава с една сравнително нова поредица. Пусната на пазара през 2007 г., през следващите 10 години Assassin’s Creed е била купена над 100 милиона пъти и това и я прави най-успешния продукт на Ubisoft.

Франчайзът съдържа десет основни игри, но има и много допълнително съдържание, което не е пуснато като отделна игра за различни платформи от компютри, Playstation и Xbox. Идеята за играта идва от романа „Аламут“ на словенския писател Владимир Бартол, като геймплейът надгражда над Принца на Персия. Според критиците това е най-добрата поредица за последните 10 години.


 

Сюжетната линия на играта


 

проследява премеждията на Дезмънд Майлс – барман, който е наследник на древните асасини. Асасините са организация, която се бори за запазването на свободната воля на хората и отстраняването на тиранични и корумпирани лидери. Техни заклети врагове са тамплиерите, които искат да спасят човечеството, но чрез упражняване на контрол. Двете организации се борят за намирането на артефакти познати като парчета от рая, които имат способности да контролират хората. Фармацевтичната организация Абстерго играе ролята на прикритие за тамплиерите в 2012. Дезмънд Майлс е пленен от Абстерго, за да бъде използван като тестов обект в тяхната Анимус машина, която позволява четенето на генетични спомени предавани чрез ДНК-то и тяхното възпроизвеждане в три измерения.

В първата игра Дезмънд трябва да преживее спомените на своя предшественик Алтаир по време на третия кръстоносен поход, който е член на клана на асасините в светите земи. Целта на Абстерго е да се намери нещо заключено в спомените на Алтаир, което ще направи възможна световната доминация на тамплиерите. Дезмънд разбира това след като изпълнил желанията на Абстерго.


 

Мисиите са интересни и изпълнени с приключения

Има няколко вида оръжия. Играта изисква умения, защото има катерене на стени, дворци и боеве срещу повече на брой противници. Предлага преки срещи с исторически фигури, а сюжетът е свързан без да има дупки. Така например поредната жертва на Алтаир, чийто врат пронизва със скритите остриета в ръкавите си, отключва спомените си и дава посока на играта след това. След като е убил тамплиера, главният герой затваря очите му и изрича думите “Почивай в мир”.

Втората част, която е любима на мнозина, се развива във Италия по време на Ренесанса. Главен помощник на асасина, поверен на геймъра, е не кой да е, а Леонардо Да Винчи. Има мисии, в които се използват изобретения на Да Винчи като например Ецио използва все още нетествания прототип на делтапланер. Ецио има спречквания с Борджиите и други интересни исторически лица, а след като е убил тамплиера, главният герой затваря очите му и изрича думите “Requiescat in pace” (Почивай в мир).

В следващата игра се прехвърляме в разгара на Американската революция и контролираме Конър, индианец, който трябва да спре тамплиерите преди да превземат колониите.

В Assassin’s Creed IV Black Flag играчът контролира уелския пират Едуард Кенуей, който се опитва да сътвори утопията наречена Република на Пиратите. Следващите заглавия проследяват други исторически периоди като Френската революция, а излязлата тази година Assassin’s Creed Origins ни връща в Древен Египет.

 

Романите “Орденът на асасините”

“Орденът на асасините” е наименование на поредица романи, базирани на действия от франчайза Assassin’s Creed и написани от Оливър Боудън. Главни действащи лиза в книгите са убийци, преследващи справедливост и отмъщение.

Към момента на български език са издадени шест книги: Ренесанс, Братството, Тайният кръстоносен поход, Прозрение Възмездие и Черният флаг.

В “Ренесанс” Ецио Аудиторе тръгва в търсене на отмъщение в името на несправедливо осъденото му семейство. Той се присъединява към потайния Орден на асасините. Ецио се оказва в омагьосания кръг на тогавашните политически интриги. По пътя към Флоренция се озовава в могъща конспирация, която дава тласък на дълга съпротива срещу неправдата.

“Братството” разкрива как Борджиите държат в свои ръце Вечния град. Целта на Чезаре Борджия, по-застрашителен дори и от баща си – Папата, е да сложи ръка над италианските земи. Подкрепен от Братството на асасините, Ецио се оказва единственият, притежаващ силата да премахне тиранията и даде свобода на хората.

“Тайният кръстоносен поход” разказва за бащата на Марко Поло, Николо, който най-после издава тайната за историята за Алтаир, който се явява един от най-отличителните членове на Братството на асасините. Алтаир тръгва на тежка мисия, която го довежда до Светите земи, разкривайки му действителната значимост на Асасинския орден. За да докаже предаността си, той трябва да срази девет жестоки врагове, сред които и Робер дьо Сабле – водач на тамплиерите. Романът “Прозрение” проследява Ецио, който следвайки стъпките на учителя Алтаир, се озовава във великия Константинопол, застрашен от тамплиерска доминация. Във “Възмездие” Оливър Боудън ни превежда през житейския път на Хайтам Кенуей. Действието се развива в Лондон, годината е 1735. След като непознати нападат семейстовто му, той расте под грижите на мистериозен учител, за да добие облика на смъртоносен боец. Воден от желанието си за отмъщение, Хайтам тръгва по пътя на възмездието и се озовава във водовъртежа на борбите между тамплиери и асасини.

“Черният флаг” разказва за най-великия и опасен пират на своето време - Едуард Кенуей, който трябва да избере на коя страна да се бие – мистериозните асасини или тираничните тамплиери.

Роман по култовата компютърна игра Assassin's Creed: Unity 1789: Величественият Париж е в зората на Френската революция. Сюжетът проследява Арно и Елиз, които са въвлечени във вековната битка между асасини и тамплиери.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Попизпълнителят Паскал издаде албум с шлагерите на Европа

Попизпълнителят Христо Паскалев-Паскал издаде албум „Шлагерите на Европа“. Това съобщиха от Сдружение „Спектър 21 век“, което е автор на проекта и уточниха, че той е посветен на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.