Снимки

Медиатори да консултират семейни двойки, подали молби за развод, за да бъдат защитени правата на децата им, гласи една от идеите за промени в Семейния кодекс. Работна група от различни институции и неправителствени организации прецизира предложенията за промени в законодателството, касаещо децата, които ще представи в парламента на 12 декември. В София и във Варна в момента се провежда пилотен проект, като данните от софийския районен съд сочат, че от 100 семейства, които са подали молби за развод, 31 са се отказали след консултации с медиатор. Това съобщи председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС Славчо Атанасов в рамките на национална конференция „Насилието и детето на 21-ви век”, проведена в Пловдив.

Родителски конфликти и разводи са поставили в риск миналата година общо 17 000 малолетни и непълнолетни деца. От началото на 2017г. до края на октомври в Държавната агенция за закрила на детето са били получени 924 сигнала за физическо, психическо и сексуално насилие над деца, съобщи председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Тя уточни, че информацията за деца в риск постъпва основно от физически лица и институции. Сигнали се подават и на националната телефонна линия за деца 111 и 116. Най-много информации за деца в риск са през тази година са били получени за деца на възраст от 12 до 16 години.

„С 400 са се увеличили случаите на издевателства в училищата през 2016-а. Проучване на Института по криминалистика показва, че 60% от подрастващите не се чувстват сигурни, когато са на занятия”, каза председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в НС Славчо Атанасов. По думите му е необходимо във всяко училище да има психолози, въпреки че данните сочат, че едва 964 от общо 4 300 школа в страната имат назначени такива специалисти.

Конференцията „Насилието и детето на 21-ви век” е организирана от Държавната агенция за закрила на детето, ПУ „П. Хилендарски” и община Пловдив. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лисици тероризират Съединение, душат кокошките на хората

Лисици продължават да тероризират жителите на Съединение. Нощните хищници влизали в стопанствата на хората и душели всичките им кокошки и пилета. Хората от градчето са пропищели от масовите набези, започнали през зимните месеци и продължаващи и в момента, през лятото. Ловците обаче са с вързани ръце, защото не могат да отстрелват хищниците в населено място. Това съобщи шефът на ловната дружина в градчето Гено Чобанов. Той обясни, че ловците искат да има законови промени, които да им позволят да отстрелват такива хищници и в населени места.

Горящо сметище обгазява шофьори край Кочериново

Горящо сметище обгазява пътуващите водачи по направлението Кочериново – Благоевград, алармираха потърпевши. Сигналът за инцидента е подаден в 7 часа в неделя, като на място пристигат два противопожарни екипа от Рила.