Снимки

Председателят на ВКС Лозан Панов е в едноседмичен отпуск, за да празнува на спокойствие Денят на влюбените Свети Валентин, съобщиха информирани източници. Преди да излезе в почивка, съдия №1 помолил в съдийската колегия на ВСС, чийто председател е, да не разглеждат без него важни въпроси.

Заседанието на колегията във вторник се водеше от председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Още в началото бяха оттеглени 5 точки от дневния ред, които касаят увеличаване на щатната численост на съдебни служители в съдилища в София и страната, без да стане ясно поради каква причина.

В дневния ред на заседанието на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия в понеделник фигурира точка относно молбата на зам.-председателя на ВКС и ръководител на Гражданската колегия Красимир Влахов да бъде освободен от длъжността и назначен като съдия там. Част от тази точка е и предложението на Панов на този пост да бъде назначена съдия Светла Димитрова. Въпросът вероятно ще бъде поставен за разглеждане на заседанието на съдийската колегия идния вторник, когато Панов вече няма да бъде в отпуск.

След разгорещени дебати миналата седмица с мнозинство съдиите във ВСС порязаха настоятелното желание на Панов да освободи заместника си Влахов от поста и на негово място да бъде назначена Димитрова. С 10 гласа „против“ и 4 „за“ кадровиците на Темида не се съгласиха с доводите на Панов, че тази кадрова смяна е необходима. Няколко часа по-късно Влахов сам депозира оставката си в деловодството на ВСС. В нея той написа, че е взел решението сам със собствени мотиви, че единството и отношенията между магистратите във ВКС е по-важно за него от заемането на една административна длъжност и че се срамува да е част от екипа на Панов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.