Борисов избира министри отборни играчи - да работят като ансамбъл  (ОБНОВЕНА)
3

Подписаха споразумението за властта, пишат анекс за разпределението в МС

Борисов избира министри отборни играчи - да работят като ансамбъл (ОБНОВЕНА)

Министър за председателството на ЕС няма да има, външни експерти може да поемат ведомства

Подписахме коалиционно споразумение по-рано днес. Имаме няколко дни да го изпълним със съдържание и кадри, експерти, политици. Не като министерства, а като екипи да могат да се сработят добре, за да изпълнят програмата. Това заяви лидерът на ГЕРБ след като му беше връчен мандат за съставяне на правителство и уточни, че ще се работи върху него и в най- кратък срок, когато са готиви, ще информират президента за следващите процеси. “Веднага мога да ги напиша имента, сигурно и „Обединените патриоти“ могат, имаме ги в главите. Но не е сериозно. Имам достатъчно опит.“, отсече лидерът и допълни, че кадрите му тр        ябва да могат да работят като ансамбъл. „Ние целим ГЕРБ, патриоти и правителство с подкрепата на Воля да управляваме така, че веднага да има резултати.”, отбеляза той.

“Следващите дни ще се занимаваме с това най-подходящите и подготвени да заработят в синхрон. Защото гражданите в тази тежка международна обстановка очакват от първия ден да се случват нещата”, посочи Борисов. Според него синхрона е важен, защото набелязаните задачи изискват комплексни действия от различни ведомства и няма как да се реализират, ако не работят в екип. „Много е важен вътрешен министър, социален министър, финансов министър, здравен министър да работят заедно, за да може това, което сме описали в програмата си да стане”, заяви Борисов, катро отноов изброи приоритетите, по които ще работят новите министри - качество на образованието, премахване на флшивите пенсии и на корупцията, борба с бюрокрацията и продължаване на съдебната реформа.

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на кабинет на най-голямата група в парламента - ГЕРБ. Папката бе получена от шефа на групата Цветан Цветанов, който предложи за премиер лидера на Бойко Борисов. По Конституция Борисов има една седмица, за да върне на държавния глава папката с поименен списък и структура на министерския съвет или да откаже мандата. Вече обаче се знае датата, на която най-вероятно ще бъде сформиран кабинетът - 4 май. А само преди минути ГЕРБ и Обединени патриоти подписаха коалиционното си споразумение.

Това стана в стаята на най-голямата парламентарна група, а парафите под документа сложиха Бойко Борисов, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. В него е разписан уточненият по-рано брой министерства - 17, както и четиримата вицета. Отделен министър за предстоящото българско председателство на ЕС няма да има, като с въпроса ще бъде натоварен някой от вицепремиерите. Самото разпределение на ведомствата между ГЕРБ и Патриотите обаче щяло да се направи с отделен анекс, който ще се подпише в началото на идната седмица, уточни Валери Симеонов. Имената на министрите пък ще бъдат обявени в последния момент преди формирането на кабинета - най-рано на 3 май, обяви още преди дни Бойко Борисов.

В коалиционното споразумение е разписано, че министри могат да бъдат и хора, които не членуват в нито една от двете формации, като те ще бъдат предлагани като външни експерти. Предвижда се още при оставка на министър или вицепремиер, както и при снемане на политическо доверие от него, наследникът му да бъде посочван от същата формация, която го е издигнала. Едва когато тя не направи това, новият министър ще бъде определян от премиера. Разписва се и пълен достъп до информация на всяка от управляващите формации до работата на отделните министерства, като партньорите ще бъдат длъжни да си предоставят незабавно посикани данни.

Уточнява се още, че всички решения по коалиционната програма ще се вземат с консенсус в Политически съвет, в който ще влизат шестима души - по трима от всяка формация. Промяна в позициите по предварително уточнените управленски приоритети може да се разглежда от всяка от страните като желание коалиционното споразумение да бъде разтрогнато, пише още в документа. Оставя се възможност по теми, по които не е постигнат предварителен консенсус в управленската програма, какъвто например е мажоритарният вот, всяка от формациите да търси реализация чрез парламентарна подкрепа за реализация

В него се посочва още, че както ГЕРБ, така и "Обединени патриоти" се ангажират политически за пълен управленски мандат от 4 години.

Веднага след подписването на коалиционното споразумение, лидерът на ГЕРБ тръгна към "Дондуков" 2, където президентът Румен Радев му връчи управленския мандат.

 
 
 
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.