Снимки
Абонатите на топлофикациите имат един месец да обжалват изпратените им от топлинните счетоводители изравнителни сметки за миналия отоплителен сезон. 30-дневният срок започва да тече от момента, в който сметките се връчат на домоуправителя или на упълномощения да контактува с фирмата за дялово разпределение съсед.
Това означава, че за по-големите градове, като София и Пловдив обжалването на изравнителните сметки ще е възможно най-рано до 5-и август. Заради промяната в Наредбата за топлоснабдяването на 9 юни обаче раздаването им може да се забави. А оттам – и срокът им за обжалване.
За възможността да се жалват от сметката си тази година
трябва да са особено внимателни хората
които не са осигурили достъп на фирмата за дялово разпределение. Причината е, че с промените в наредбата се въведоха крути мерки. Според тях за тези жилища ще се начислява консумация топла вода от 140 литра на човек на денонощие. Това прави по над 4 кубика. Ако се окаже обаче, че сумата от водомерите на всички във входа е по-малка от общия водомер, тогава на неотворилите ще се пишат по 280 литра на човек на ден.
Абсолютно същото важи и за абонатите, които са на база или пък са с повреден или манипулиран водомер. За разлика от тези, които не са осигурили достъп, те нямат никакъв шанс да им се намали сметката, защото не могат да я обжалват. Така ще трябва да платят солена сметка за топла вода. От фирми за топлинно счетоводство довериха, че такива техни клиенти се оплаквали от новите условия, които са влезли в сила без никакво предупреждение.
В провинцията тези проблеми не стоят със същата сила. Първо, защото там почти всички абонати са на месечен отчет. Освен това на част от тях изравнителните сметки бяха изготвени и раздадени преди влизането в сила на промените в наредбата, тоест преди 9-и юни.
След като изтече единият месец за обжалване пред топлинните счетоводители и те нанесат съответните корекции, сметките се предават на топлофикациите, които ги фактурират и разпращат на клиентите. Ако няма някакво особено забавяне
в София това обичайно се случва до 15 август
След тази дата на неосигурилите достъп до жилищата си е даден още един шанс – имат още близо три месеца да си поръчат допълнителен отчет. До промяна на сметката им обаче може да се стигне, само ако се съгласи мнозинството от съседите им. Това условие е сложено, защото промяна на една сметка води до промяна на всички останали.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Неизвестни хакери се опитват да присвоят личните данни

Фишинг-измама „заля“ имейлите на клиенти на банки

Неизвестни хакери се опитват да присвоят личните данни

Поредната фишинг-измама „заля“ имейлите на клиенти на различни банкови институции в страната, след като от името на „Д Банк Онлайн“ неизвестни хакери се опитват да присвоят личните данни и номера на банкови сметки и по този начин най-вероятно да източат чуждите финансови средства.

164,6 млн. лева е годишната печалба на „Солвей Соди“

164,6 млн. лева е печалбата, представляваща общият всеобхватен доход на „Солвей Соди“ АД за 2017 година. Това стана ясно на проведеното редовно общо събрание на акционерите на дружеството, на което бе приет годишният финансов отчет.

Добивът на пясък от Дунав спаднал 10 пъти за десетилетие

През последните 15-20 години добивът на инертни материали от Дунав е 10 пъти по-малък в сравнение с количествата през 60-те и 70-те години на миналия век. Тогава драгажната флотилия на България е извличала около 5 млн. кубически метра инертни материали, а сега годишният обем е 500 000 тона при същото количество наноси, които носи реката.