Снимки

Фабриката за фалшиви новини на олигархията демонстрира как се създава манипулация чрез натрупване на идентични публикации и тяхното изкривяване на верижен принцип.

На прицел този път е проектозаконът за осветляване на медийното финансиране, който бе внесен в парламента от издателя ни Делян Пеевски и колегите му от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. Манипулацията стартира в петък, когато „Клуб Зет“ на господаря на хапчетата Огнян Донев цитира съобщение на Комисията за защита на потребителите за стартиране на секторен анализ на медийния пазар. В тяхната публикация напоително се обяснява какво ще предприеме КЗК, напомня се за решението на правителството за анализ на този сектор и се добавя, че вече има законодателна инициатива по тази тема. Ден по-късно „Капитал“ на разградския олигарх Иво Прокопиев прекопира цялата публикация и добавя „от сърце“ собствени разсъждения как депутатите от мнозинството не искали да се занимават със законопроекта на Пеевски, Цонев, Хамид и Кръстева и затова чакали да видят какво ще направи правителството. На третия ден публикацията отново е преписана, но вече се изродява в откровена фалшива новина, пълна с клевети. „Дневник“ на Прокопиев верижно прекопира публикацията и я допълва с откровената лъжа, че Пеевски „с промените цели да разреши спорни въпроси с конкурентните му медии“. За да затвърди новоизлюпената фалшива новина, на помощ се притече и бившата говорителка на Костов – Стояна Георгиева, която преписва „украсената“ статия на „Дневник“.

Още при внасянето на законодателната си инициатива нашият издател излезе с публична позиция, в която посочва, че „внесеният законопроект ще отговори на общественото очакване за максимално прозрачна медийна среда, тъй като предвижда задължително оповестяване на действителната собственост и на непазарното финансиране на всички печатни и електронни медии, включително и на онлайн изданията, чиято роля за информираността на обществото все повече нараства“. Пеевски обяви, че цели да се прекратят спекулациите, че медийната среда е непрозрачна и собствеността в медиите била неясна. В този контекст са и непрестанните фалшиви новини по адрес на Пеевски и медийния му бизнес. И малките деца са наясно, че един закон няма как да важи само за определени медии, а за други да не важи. Законът важи за всички. Конкретният законопроект цели прозрачност в медийния сектор, което дори Фабриката за фалшиви новини не отрича. Те твърдят, при това боравейки с лъжливи цитати, че законопроектът е насочен конкретно срещу тях. Ако определени лица и кръгове се притесняват, че законопроектът ще засегне тях, то логично идва изводът, че ги е страх от прозрачността. Вероятно и те са наясно, че истината ще лъсне и срамните факти за генезиса и непазарното финансиране на тези медии, произвеждащи фалшиви новини, ще излязат наяве.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

„Капитал“ измисли цял роман с фалшиви новини по адрес на Пеевски

Прокопиев би по лъжи дори Костов

„Капитал“ измисли цял роман с фалшиви новини по адрес на Пеевски

Главният координатор на Фабриката за фалшиви новини Иво Прокопиев надмина по безочливост дори своя създател Иван Костов, сътворявайки чрез своите издания цяла поредица от лъжи по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски.

 

Олигархията плени и „Репортери без граници“

Българската олигархия, финансираща Фабриката за фалшиви новини, официално плени и чуждестранното НПО „Репортери без граница“, което безсрамно разпространи фалшивите им новини под формата на доклад.

„Банкер” и „Капитал” с еднакви опорки срещу Пеевски

Всекиму е присъщо да греши, но само глупавият упорства в грешката. Древната мъдрост, приписвана на Аристотел, важи и в наши дни, стига да не ставаше въпрос за задкулисието, медийната му фабрика за фалшиви новини и рупора й „Капитал“.