Снимки

Учените от Националната лаборатория Лорънс Бъркли (LBNL) откриха начин да отпечатат тънки струйки от вода в силиконово масло в течно състояние. Поради специално нано покритие, водните структури се запазват без да се разпадат на капки дори когато капсулиращата течност променя формата си. Тази нова форма на 3D печат би помогнала за създаването на гъвкава и разтеглива течна електроника, да подпомогне химическия синтез или да служи като система за транспорт и доставка на наночастици.

Екипът от изследователи, ръководен от Том Ръсел, модифицира стандартен 3D принтер, така че да инжектира тънки струйки вода директно в малък контейнер, пълен със силиконово масло. Тези струйки не се разпадат на капчици, благодарение на специален нано сърфактант, вещество намаляващо повърхностното напрежение, което разделя водата от заобикалящата я течност.

Повърхностното активно вещество, наречено „суперсапун с наночастици” едновременно разпръсква златни наночастици във водата и свързва полимерите в маслото. След впръскване на водата, полимерите се прикрепят към отделни водни молекули, образувайки сапун, който покрива и блокира водните структури на място, дори когато заобикалящото масло променя формата си.
Водните струйки може да бъдат тънки 10 микрона, което е по-тънко от човешки косъм, и дълги по няколко метра. Според изследователите „супер сапуна” позволява структурата да се запази в продължение на месеци.

Гъвкавата и разтеглива течна електроника може да се превърне в реалност след много години, но технологията за течен печат също отваря други интересни възможности, като способността да бъдат създавани сложни покрития със магнитни свойства и специфична структура. Изследователите също така казват, че могат да манипулират химикалите и да ги използват за отделяне на молекули или да изпращат нано градивни елементи там където е необходимо.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Как ще намалят зависимостта към смартфона

iOS 12 и Android P с нови инструменти срещу пристрастяването

Забелязват се сходства, между предстоящите iOS 12 и Android P актуализации, като това са нови инструменти за ограничаване на нарастващата зависимост на потребителите от техните смартфони. Ето как големите компании в света на мобилните технологии ще се опитат да накарат потребителите да прекарват по-малко време, вторачени в дисплея на мобилния си телефон.

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Триколесен електромобил на достъпна цена

Solo изминава 160 км и е на цена от $15.000

Electra Meccanica стартира производството на електрическите си триколесни електромобили с цена от $ 15.000. Първият електромобил Solo слезе от поточната линията в ново производствено съоръжение, което ще произведе 75.000 едноместни електромобила, през следващите три години.

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Рентген с цветни изображения за по-добра диагностика

Spectral CT използва чип разработен за CERN

Медицинските рентгенови снимки, все още са в ерата на черно-белите, неми филми. Разбира се, контрастът помага на лекарите да открият счупвания и фрактури на костите, но по-детайлни изображения биха могли да помогнат за откриването на други проблеми.