Снимки

Промяна в организацията на водноспасителната дейност по плажовете предлага Областният съвет на БЧК - Варна на старта на традиционната „Седмица на водното спасяване“. „Ако работното време на спасителите бъде удължено до 20 часа, фаталните случаи на удавяния ще намалеят“, смята председателят на Обл.С на БЧК, Илия Раев.

„Статистиката сочи, че годишно в България се давят около 130-140 души. 3/4 от тях намират смъртта си във вътрешни водоеми, на неохраняеми ивици или на охраняеми плажове, но и след края на работното време на спасителите“, добави и доц. Димитър Ставрев, преподавател в Медицинския университет във Варна и дългогодишен експерт в БЧК. Тъй като промяната в организацията на работа ще повиши разходите, от БЧК настояват държавата да върне плажовете на общините. „Така ще се реши проблемът с неохраняемите ивици, които във Варненско този сезон са 25, а и общините могат да осигурят заетост на спасителите през зимата, за да си запазят кадрите", коментира Раев.

Идеите ще бъдат включени в проекта за промени на остарялата Наредба за водно спасяване, готвени от Националния комитет по водно спасяване, в който влизат и представители на МВР, МОН, Министерството на спорта и концесионерите. Според председателят на специалистите по водно спасяване в БЧК-Варна, Велислав Цеков, проблем е липсата на обща и плувна култура у българските и особено у чуждите туристи. „Наближава август, който е най-кошмарният летен месец за спасителите. Морето се сърди, вдига вълна в жегите и хората масово не спазват сигналната система и съветите им. Не си вземат и поука“, посочи още Цеков. Опасности има и край басейните, голяма част от които и това лято работят без сертификат а сезона от специализираната междуведомствена комисия към общината във Варна.

Досега тя е издала разрешителни за ползване през Лято‘2017 на 161 басейна, а реално работят близо 280. Така без контрол и санкции остават близо 120 нарушители. На старта на традиционната „Седмица на водното спасяване“ от БЧК-Варна отчетоха, че дотук са подготвили 78 спасители и са заверили талоните за работа на близо 400, като броят им е достатъчен за обезпечаването на нуждите на региона. В хотелите са раздадени над 10 000 листовки със съвети за безопасност към летовниците. В рамките на „Седмицата на водното спасяване“ за десета поредна година ще има демонстрации на „Златни пясъци“, „Св. Св. Константин и Елена“ и курорта „Камчия“. На 20 юли на плажа на „Слънчев ден“ предстои атрактивен турнир между действащи спасители. Тази година участниците са от цялото крайбрежие, което превръща проявата в неформален преглед на уменията на спасителите по морето.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Здравната ДАНС с нов шеф

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

ДС пак впрегна агент Хранова

Ченгета и протестъри устройват нов водевил под формата на протест в София. Слугите на Българския Мадоф Цветан Василев ще се опитат с всички сили да стегнат редиците пред Министерски съвет в понеделник. В основата на активното мероприятие е личното НПО на банкера беглец "Ние, гражданите", което се ръководи от ченгето от ДС с псевдоним Ана Хранова Вера Ахундова.

Студентските общежития стават хотели

Между 14 и 18 лв. трябва да подготвят желаещите да пренощуват на общежитие в Студентски град, като сумата варира спрямо блока, в който са решили да се настанят. Ако гостите желаят да си гарантират, че ще бъдат сами в стаите, те трябва да платят всяко едно от леглата, намиращи се в помещението. Така те трябва да заплатят съответно между 28 и 36 лв. за двойна стая и от 42 до 54 лв. за тройна.