Кое е по-евтино - парното или отоплението на духалка? Този въпрос си задават, често използвайки и нецензурни изрази, много столичани в последните априлски дни на яко пролетно-зимно застудяване.

Бихме добавили и други въпроси: кое носи по-малко рискове, особено за децата, въпреки че отговорът е ясен. Дори невръстните ни наследници ще кажат, че централното отопление е по-безопасно. Не така обаче е мислила една директорка на общинска столична детска градина, а може и да са повече. Според нея е било по-удачно при температури около нулата навън и доста силен вятър децата да се топлят с духалки. Може пък да си е внушила, че духалките са по-безопасни за малчуганите и те ще се въздържат да не започнат да си играят с бръмчащите отоплителни уреди. Явно е забравила да попита децата и те да й напомнят, че тези печки не само са рискови, но и много по-малко топлят от парното. Най-малкото не създават топлинния уют като на парното. Сигурно женицата си е помислила, че така ще спести някой лев и ще може да й остане за следвеликденска премия.

Не искам и да си помисля, че хора, посветили се на професията да се грижат, макар и за броени часове всеки ден, за бъдещето на нацията, гледат на децата само като касички, които трябва да реализират икономии, а не да вкарват детската градина в харчове. Вярно е, че професията на учителите от десетилетия е непрестижна и ниско платена. Това обаче в никакъв случай не оправдава безразличието към здравето на децата.

В друга детска градина пък отново хранили малчуганите със стари манджи и доста от тях са получили хранително натравяне. Според менюто за деня децата са яли фасул, риба, супа топчета и мляко. Няма да коментирам абсурдната комбинация от гозби. Тя обаче отново показва пълната незаинтересуваност и безхаберие у персонала. Може би пък някой чиновник на по-високо за пореден път е „уредил” доставките за детските заведения срещу плик с финикийски знаци под масата и е съставил безумното меню.

По правило след подобни случки всички държавни и общински служби се размърдват. Обикновено не свършват почти никаква работа, защото случаите си се повтарят непрекъснато. В замяна на това обаче вдигат шум до небесата какво са направили, какви санкции са наложили и какви мерки трябва да се предприемат в бъдеще. След седмица-две нещата се забравят и чиновниците отново изпадат в летаргия и така до следващата издънка на персонала, който трябва да контролират непрекъснато.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Жилища забравени и от Бога

Обичаме да се хвалим под път и над път със статистиката, че над 90% от населението у нас има собствени жилища. Зад сухите цифри обаче прозират много повече причини за тревоги, отколкото поводи за радостни дитирамби.

Двоен аксел на леда

Напоследък се е надигнало едно движение, което като нищо ще стане всенародно. За половин година в медиите бяха показани поне пет случая, в които хората грабват гребла, резачки и варели с битум и... сами си пълнят дупките на пътя. Е, в последния репортаж кметът на малко населено място даже им осигурил необходимата техника. Пък местните ентусиасти и без това си работели на пътните ремонти в държавата. Та така с дружни усилия шосето било закърпено.

Археологът доц. д-р Крум Бъчваров: Находките ни променят разбирането за мореплаването в древността

- Д-р Бъчваров, бяхте в екипа на най-мащабната научна експедиция по морска археология в света, по време на която откривахте кораби от Античността във водите на Черно море. Защо се включихте в това предизвикателство?

Включих се в тази експедиция независимо от работата ми в Тобаго над останките от морска битка от 1677 заради професор Джон Адамс.