Снимки

Българската държава търси средства от Европа за възстановяване на монумента на връх Бузлуджа, съобщи старозагорският областен управител Гергана Микова. Това става чрез създадената от младия архитект Дора Иванова фондация „Проект Бузлуджа“, която е представила идеите си през общественото движение за опазване на европейското културно и  природно наследство „Европа Ностра“ с президент Пласидо Доминго. Първото за тази година заседание на организацията е насрочено за 16 януари и ще се проведе в Люксембург съвместно с института на Европейската инвестиционна банка. На него се очаква да бъдат определени 12 проекта, които да продължат участието си в конкурсната надпревара. Финалът е на 15 март, когато ще стане ясно кои от тях ще получат подкрепа. Сред  представените освен проекта за монумента на старопланинския връх са разработки, свързани с историческите центрове на Виена и албанския град Аргирокастро.

Проектът на арх. Дора Иванова под наслов „Бузлуджа паметта на времето“ предвижда с минимално финансиране /около 2 млн евро/ да се санира сградата и да бъдат спасени, доколкото е възможно, мозаечните пана вътре, а централната зала да бъде превърната в място за дискусии. Завършилата в Германия авторка предвижда монтирането на панорамен асансьор по 70-метровия пилон и направата на площадка на самия връх. Проектът е получил първоначалната „благословия“ на притежателя на авторските права арх. Георги Стоилов. До този момент няма пълна яснота как ще бъдат набирани средствата, невъзможно беше ад се кандидатства и за еврофинансиране поради липсата на категорично становище дали монументът и паметник на културата и ако е – от какъв тип, припомнят запознати. Междувременно почти ежедневно в старозагорската областна администрация, която пряко отговаря за стопанисването на обекта, който е държавна собственост, постъпват предложения от граждани и обществени организация за отварянето му за посещения. Няколко филмови студии са поискали Чинията да бъде използвана за снимачна площадка на различни продукции.

От седмица монументът е вече с жива полицейска охрана, шестима униформени денонощно патрулират в района, за да предотвратят несанкционирани опити на българи и чужденци да проникнат във вътрешността.

Като повече от естравагантна мнозина окачествиха една от последните идеи пилонът на чинията да бъде трансформиран в гигантска статуя на Христос.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Борисов свика щаб за чумата

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов се създава оперативен щаб, който ще координира ситуацията с борбата срещу разпространението на чумата по дребни преживни животни в страната и изпълнението на конкретните мерки, които се взимат в регионите с огнища. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

39 дни отдих за учениците

39 почивни дни ще имат учениците за следващата учебна 2018-2019 година. Към тях спадат 28 ваканционни дни (есенна, коледна, междусрочна и пролетна ваканция), 8 дни за официални празници (Денят на независимостта, Ден на народните будители, Освобождението на България, Великден, Ден на труда и Денят на храбростта,  2 неучебни дни за държавни зрелостни изпити, както и за Денят на славянската писменост и култура). Това предвижда новият график за учебното време, представен от МОН.