Снимки

Законът "Магнитски" е една от най-ярките светлини на американската правна система. Наскоро той бе актуализиран и позволява на правителството на САЩ да налага ограничения на лоши фигури от потиснически режими, включително от Русия, да наказва лица, които нарушават човешките права и се облагодетелстват от корупцията, пише в статия, посветена на банкера беглец Цветан Василев, сп. „Ню Ийстърн Юръп“.

В момента един обвиняем нарушител на закона в България се опитва да изкриви глобалния закон „Магнитски“ и да го преобърне с главата надолу, пише в авторитетно полско списание, излизащо на английски език за Централна и Източна Европа, журналистът Юджен Елади.

Цветан Василев – български бизнесмен, който е обвинен, че в качеството си на управляващ уважаема банка я докарва до фалит с помощта на схема пирамида – се опитва да се защити от наказателно преследване, като се позовава на закона. Нещо по-лошо, той се сравнява със смелия човек, чието име носи законът - Сергей Магнитски.

Магнитски е адвокат и одитор, разкрил измама за милиони долари сред руските данъчни служители. Арестуван е и държан в ареста без съдебен процес. През 2009 г., седем дни преди руското законодателство да изисква той да бъде освободен, той е пребит до смърт и така става световен символ на репресията под ръководството на Владимир Путин.

В знак на уважение, през 2012 г. Конгресът на САЩ одобрява закона „Магнитски“, който е създаден, за да накаже лицата, отговорни за смъртта на адвоката, като им забрани да влизат в САЩ и да имат достъп до американската банкова система. Законът предвижда и наказание за онези, които нарушават човешките права.

Миналата година законът беше актуализиран с цел да разшири правомощията на президента да санкционира физическите лица и бе преименуван в закон „Магнитски“ за глобалната отговорност за човешките права. Към днешна дата в списъка по Магнитски са включени 44 нарушители на човешките права и им е забранено да влизат в САЩ и да използват американската банкова система.

Сега Василев се опитва да извърти закона в своя полза. Той заявява, че е първият случай, който трябва да бъде разгледан съгласно глобалния закон „Магнитски“. Неговият представител иска от правителството на САЩ да наложи икономически санкции на двама българи, за които той твърди, че неправомерно го обвиняват в престъпления.

И двамата българи категорично заявяват, че Василев ги опетнява и имат сериозни доводи. Единият – Сотир Цацаров, е главният прокурор на страната – с други думи главният обвинител на Василев. Вторият, Делян Пеевски, е член на българския парламент и собственик на медии, които са публикували остри въпроси за Василев и за управляваната от него банка.

На практика Василев разпространява фалшиви новини, като се опитва да ги пробута на американски държавни служители.

На Василев два пъти през тази година са му повдигнати обвинения за множество престъпления за пране на пари и присвояване на средства, свързани с разграбването на четвъртата по големина банка в България - Корпоративна търговска банка. Българските разследващи твърдят, че Василев е използвал мажоритарния си дял, за да получи лидерска позиция в банката, а след това е довел банката до неуспех, като е предоставил милиони долари в необезпечени кредити. Съгласно обвиненията той е отклонявал заеми за себе си чрез кухи компании и е използвал парите за закупуване на активи, включително телекомуникационни, енергийни и хотелиерски компании. Това не са празни обвинения. Българските служби са ангажирали уважавани одитори, включително Делойт, Ърнст и Янг, които да прегледат книжата на банката. Те са установили, че 87% от банковите заеми са дадени на заявители с недостатъчни обезпечения или въобще без такива.

Василев е използвал банката, за да движи самоиздържаща се пирамидална схема, твърди обвинението, за да открадне над 1,5 милиарда долара. В резултат са пострадали хиляди обикновени български вложители.

За да избегне отговорността, Василев е предпочел да се обяви за жертва. Той твърди, че е жертва на заговор, иницииран от Пеевски, български медиен собственик, и на главния прокурор Цацаров.

Василев твърди, че Пеевски и Цацаров трябва да бъдат обект на санкции по глобалния закон „Магнитски“. Ако това се случи, това ще подкопае същността на закона и ще оскверни паметта на Сергей Магнитски, загубил живота си, борейки се срещу корупцията.

Междувременно Василев е избягал в Сърбия, която няма договор за екстрадиция с България.

Изявленията на Василев щяха да бъдат смешни, ако нямаха потенциала да нанесат сериозни последици за държавните служители като Цацаров и Пеевски. След като прегледат фактите по заявлението на Василев, служителите от щатския Държавен департамент и Министерството на финансите трябва да стигнат до същото заключение както официалните лица в България: обвиненията на Василев са неоснователни и трябва да бъдат отхвърлени. Паметта на Сергей Магнитски го заслужава.

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.