Снимки

България е на предпоследно място по продължителност на трудовия живот в Европейския съюз, въпреки че сега работим с година повече за пенсия спрямо десетилетие по-рано .Средно гражданите на ЕС работят 35 години и половина. В България – с близо четири години по-малко, сочат данните на Евростат. Данните сочат, че единствено в Италия се работи по-кратко, отколкото у нас.

Швеция е на другия полюс – там се работи над 41 години

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба, цитирани от bTV.

Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30,7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32,1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция – 32,3 години. Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35,4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30,7 години при 32,1 години сега.

Стажът и възрастта за пенсия у нас също обаче растат плавно, като тенденцията е по-бързо да се увеличават активните години за жените. Те са нараснали със средно с две години и пет месеца за десетилетие.

У нас жените работят средно 30 години, а мъжете – 33

По план през 2037 г. у нас и мъжете, и жените трябва да се пенсионират на 65 години, съответно с 40 и 37 години стаж,.
Според експертите, за да издържи системата, не е изключено изискванията да продължат да растат и след това.
60% от българските пенсионери продължават да работят, независимо от категорията, в която са се пенсионирали, сочат пък данните на националната статистика .

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Закриваме БГ председателството с концерт пред НДК

С концерт на открито пред НДК ще бъде закрито символично БГ председателството на ЕС.Това ще стане на 1 юли, когато Австрия вече е поела ротационното председателство на Съюза, а посланието е да бъде продължен един от основните приоритети – интеграцията на Западните Балкани.

Агенцията за закрила на детето проверява социалните

Държавна агенция закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка на дейността на дирекция „Социално подпомагане“- София . Поводът е случай с две деца, въвлечени в тежък и продължителен родителски конфликт. След дело в съда попечителските права били дадени на бащата, който майката определя като насилник.