Снимки

- Те са подозрителни на фона на връзките на Василев с руски олигарси

  • Жалбата му е опит да отвлече вниманието от престъплението си

  • Не е вярно, че информацията за случая е на бюрото на президента Тръмп

  • Василев е източил КТБ, превръщайки я в банка зомби

Преди няколко месеца стана ясно, че една от най-авторитетните американски лобистки фирми – BGR Group, се заема със защитата на позицията на Делян Пеевски. Фирмата бе наета във връзка с иска, внесен по глобалния акт „Магнитски“ от подсъдимия за източването на милиарди от КТБ банкер Цветан Василев. През есента представител на компанията - бившият топ агент от ФБР Том Лок бе в България, за да направи разследване на обстоятелствата по казуса и твърденията на Цветан Василев, въз основа на което подготви и доклад. Сега той, заедно с президента на BGR Public Relations и бивш автор на авторитетните списания „Форчън“ , „Тайм“ и телевизия Фокснюз Джефри Бърнбаум, отново бе на посещение у нас. Двамата дадоха интервю пред Агенция "Монитор" за "Телеграф". 

- Г-н Лок, последния път, когато се видяхме, подготвяхте доклад за случая „Цветан Василев“ и жалбата му по Глобалния акт „Магнитски“. Готов ли е докладът?

Лок: Да. Отне ми два месеца. Направих няколко дузини интервюта, разгледах хиляди страници документи, срещнах се с множество длъжностни лица, както и с бизнесмени тук, в България. Прегледах множество действия, както и юридически документи, свързани с краха на банката. И заключението ми е, че обвиненията срещу г-н Пеевски са безпочвени и имаме налице невероятна история за фалшиви новини, създадена от г-н Василев, който е международен беглец, крие се в Сърбия и отказва да отговаря на обвиненията за фалирането на КТБ. А той е човекът, виновен за този фалит. Г-н Пеевски няма нищо общо с краха на КТБ. Въпреки това г-н Василев си стои в Сърбия и твърди, че причината за фалита на банката е г-н Пеевски.

- Внесли ли сте някъде доклада и ако да – къде?

- Докладът ще бъде използван при разговори, които ще проведем в САЩ – с хора от Конгреса, официални лица от Държавния департамент и други, за да сме сигурни, че са запознати с фактите около тази ситуация. Защото обвиненията, че г-н Пеевски е нарушил Глобалния акт „Магнитски“, са невероятни. И искаме да сме сигурни, че хората, отговорни за разглеждането на подобни случаи, са наясно с фактите.

- Казахте, че сте се срещали с множество хора. Някой от тях каза ли, че тези обвинения са истина?

- Не. Никой не каза това. И единственото място, където виждаме нещо по тези обвинения, са историите, които г-н Василев генерира от Сърбия. За мен е абсолютно невероятно, че се отправят такива обвинения без де факто каквито и да било основания. И въпреки това той продължава. Ето например – не знам какво сте чули напоследък, но той лансира истории, че г-н Пеевски е виновен по Акта „Магнитски“ и информация за това стояла на бюрото на президента Тръмп. Това е абсолютно невярно. Президентът Тръмп е достатъчно зает с други проблеми и мога да ви уверя, че не разглежда нищо подобно към момента.

- В някои медии тук, в България, се появиха и статии, че на случая е даден ход. Така ли е наистина? Има ли движение по този случай на каквото и да било ниво?

Бърнбаум: Има жалба до правителството на САЩ, но движение няма, поне доколкото ние знаем. Срещнахме се с членове на Конгреса, които са отговорни за разглеждането на подобни случаи и отнасянето им до Държавния департамент. От екипите на тези важни конгресмени ни увериха, че към момента не са били предприемани последващи действия по жалбата. Говорихме и с лица от Държавния департамент, които също не дадоха знак за действия по този случай. Ние считаме, че тъй като обвиненията срещу г-н Пеевски са неверни, е твърде малко вероятно да има каквито и да било санкции срещу него.

Лок: Мисля, че е важно българските граждани да разберат, че обвиненията по акта „Магнитски“ не стигат до съд. Няма съдия, който да седи и да казва - „Той ще бъде санкциониран“ или „Той няма да бъде санкциониран“. Препоръките за санкции всъщност отиват при съответния председател и членове на комисии към Конгреса. И от там вече правят препоръки до Държавния департамент. Но ако такива няма, финално решение по процеса също няма. Той просто никога не става реалност. Така че е важно да се разбере, че няма да се стигне до момент, когато изведнъж някой ще каже например „това ще се случи“ или „това няма да се случи“. Но е възможно да има изявление на председател или член на съответна комисия към Конгреса, който да каже, че няма да се случи.

Бърнбаум: В доклада „Лок“ можете да видите, че дотук са санкционирани 44-ма души по акта „Магнитски“. Става въпрос за хора, които са извършили огромни престъпления срещу човечеството. Това са убийци, диктатори, хора, които са направили най-лошото, което хората биха могли да си сторят един на друг. Нищо в обвиненията, отправени от г-н Василев, дори не би могло да се приближи до това. Така че има два важни момента. Първо – обвиненията срещу г-н Пеевски са фалшиви. Второ – дори и да бяха истина, а нито едно от тях не е, нямаше да могат дори да се доближат до тези случаи. Така че ние считаме - и това се казва и в доклада, че г-н Василев използва акта „Магнитски“ за отвличане на вниманието. Жалбата му има само публични цели – да създава впечатление, че в САЩ се предприемат действия, които биха могли да навредят на г-н Пеевски. А случаят не е такъв. Няма каквито и да било действия – освен депозирането на жалбата, които биха могли по някакъв начин да рефлектират върху г-н Пеевски.

Лок: Това просто е опит на г-н Василев да отвлече вниманието от престъплението си и да го насочи към други хора, като отправя обвинения срещу г-н Пеевски и главния прокурор г-н Цацаров. Сега, разбираемо е обвиняем да атакува прокурора - иска да омаловажи сериозността на престъпленията, за които е подведен под отговорност. Но обвиненията срещу Пеевски са просто невероятни, а и не свършват. Те като че ли идват едно след друго, като лавина, без основания и за мен като бивш служител на правораздавателните органи на САЩ е учудващо, че някой би могъл да прави такива обвинения без дори капчица доказателство. Направеният одит е показал, че г-н Пеевски нито е бил вложител в банката, нито някоя от компаниите му е била замесена с фалита на трезора. Той също така е показал, че г-н Василев е отклонявал финансови фондове към различни дружества по целия свят, източвайки банката. Така тя се е превърнала в „банка зомби“, в която заеми са раздавани без каквито и да било обезпечения. Това си е било ситуация ала „живите мъртви“.

- През януари в България започва дело срещу г-н Василев. Смятате ли, че това би могло да е точка срещу кампанията, която води?

- Всеки път, когато стартира дело, това е добре. Доколкото разбирам, процесът срещу него е бил отложен, защото г-н Василев не присъства. А той няма да присъства, докато не бъде издадена заповед за екстрадицията му. Със сигурност бих се ядосвал, ако тази ситуация продължи 3 или 4 години, защото знаете, че хората имат склонност да забравят сериозността на престъпленията, за които един човек е бил обвинен. Много по-добре би било да бъде издадена заповед за екстрадиция и да бъде даден ход на процеса, така че българските граждани да разберат истинските факти за това какво се е случило в банката.

Бърнбаум: Само да вметна – много се говори, особено в САЩ, за фалшивите новини. А обвиненията на г-н Василев според доклада „Лок“ са секващ дъха пример именно за такава фалшива новина. Това са напълно стъкмени обвинения, имащи за цел единствено вдигане на шум в обществото. Иронията е в това, че истинските обвинения са тези, повдигнати на г-н Василев, който на два пъти е подвеждан под отговорност заедно с още 18 съучастници за плячкосването на банката – вероятно един от най-големите скандали в историята на България. А той измисля обвинения срещу човек, който е абсолютно невинен за каквито и да било финансови престъпления. Това е гигантски пример за фалшиви новини и нанася вреди, каквито подобни неистински обвинения нанасят върху невинни хора. Докладът „Лок“, който днес за първи път се представя, показва ясно кой казва истината и кой прави „фалшиви новини“.

Лок: В САЩ има поговорка, че атаката е най-добрата защита. Г-н Василев прави именно това, за да стигне до абсурда - в името на това да се защити - да излезе със сериозна атака, която обаче реално представлява „фалшива новина“. Той просто отвлича вниманието от себе си, но от това, което чувам, много хора в България са се оставили да бъдат подведени от лъжливите му обвинения и твърдения.

- Какви ще са следващите ви стъпки?

Бърнбаум: Използваме фактите в доклада „Лок“, за да говорим с длъжностни лица от ръководство на държавата – както от Конгреса, така и от изпълнителната власт, и да им разясним, че обвиненията, отправени от Василев, са лъжа. Както и че твърденията му, че Глобалният акт „Магнитски“ може да бъде използван, за да бъде санкциониран г-н Пеевски, нямат каквито и да било основания. Провеждаме регулярно разговори, за да сме сигурни, че е станало ясно, че жалбата на г-н Василев до правителството на САЩ няма основания и трябва да бъде отхвърлена. Това е и което най-вероятно ще се случи. Като допълнение, доколкото е по силите ни, се надяваме да направим достояние тези факти и за медиите в САЩ. Другият лагер – този на Василев – публикува вече обвиненията си в няколко медии. Ние искаме да разясним на журналистите, както вече направихме пред представители на правителството на САЩ, че твърденията на г-н Василев нямат основание и са лъжливи.

- Ако и когато тези обвинения бъдат отхвърлени като несъстоятелни, може ли да има институционални контрамерки срещу г-н Василев?

Лок: Не съм сигурен, че за г-н Василев ще има последствия от американска страна. Не знам какви са законите в България, що се отнася до наклеветяването и набеждаването. Сигурен съм, че това е нещо, което ще бъде обсъдено от адвокатите на г-н Пеевски, но считам, че в САЩ тази история просто ще умре по естествен път.

- Можете ли да ни дадете повече подробности за доклада „Лок“?

Лок: Като цяло това е разказ за краха на банката, обвиненията на г-н Василев срещу г-н Пеевски и малко бекграунд за самия г-н Пеевски. Също така обяснява малко естеството на акта „Магнитски“ и какви санкции могат да се налагат и са били налагани по него. Показва и спорните връзки на г-н Василев с руски олигарси и с други корумпирани бизнесмени. Той показва колко подозрително е, че г-н Василев отправя подобен вид обвинения срещу г-н Пеевски, след като медийни публикации разкриват връзките му с различни хора със спорна репутация. Особено руснаци.

- Г-н Василев се опита да продаде тв канала си на един такъв руски олигарх. Него ли имате предвид или други хора?

Лок: Има други, за които се говори в доклада. Извинете ме, че не ги назовавам – руските имена са трудни за помнене. Това, което остава скрито и на заден план в случая, е фактът, че това е една от най-големите финансови схеми, ужилили хората в България. КТБ е била четвъртата по големина банка, напълно здрав трезор, преди г-н Василев да поеме ръководството й и систематично да източва авоарите й към кухи фирми и офшорни компании. През приятели, шофьори, секретарката си, членове на семейството... Г-н Василев трябва да понесе отговорността за фалирането на тази институция.

Бърнбаум: Докладът „Лок“ обобщава обвиненията, повдигнати от прокуратурата и ръководството на страната срещу г-н Василев за източването на 1,5 млрд. долара от депозитите на вложителите на банката, факта, че е издадена червена бюлетина от Интерпол срещу него, както и че самият той в момента е беглец от закона в Сърбия. Именно заради това и той не си направи труда да се появи на собственото си дело в София. Той и още 18 негови съучастници през последната година на два пъти бяха подвеждани под отговорност за гигантската финансова измама. Обвиненията срещу него са подплатени от големи счетоводни фирми. Става въпрос за необорими доказателства за престъпления, извършени от г-н Василев. В същото време в доклада се говори, че обвиненията срещу г-н Пеевски са лъжа. Имаше твърдения, че конкретни действия, в това число и вземане на заеми от банката, са довели до фалита й и отнемането на лиценза й през 2014 г. Това категорично не е истина. Всъщност г-н Пеевски не е имал никакви заеми и дори депозити в трезора по времето на краха му. Всъщност е изключително рядко медии в САЩ да публикуват факти, за които знаят, че не са истина. В същото време, в много от случаите тук, историите, публикувани от гледната точка на г-н Василев, са напълно безпочвени. Те са измислени, пълна фикция. Докладът „Лок“ много накратко е направен така, че да обори тези измислици и да направи ясно, че това, което г-н Василев се опитва, е да накара публиката да гледа настрани, докато фактите са точно пред нея. Както и че именно той е човекът, срещу когото са повдигнати истинските обвинения.

- Г-н Лок, г-н Бърнбаум нарече случая „отвличане на вниманието“. Вие как бихте го нарекли с една дума?

- Със сигурност става въпрос за отвличане на вниманието, но смехотворно. Когато погледнете досиетата на 44-мата, санкционирани по акта „Магнитски“, ще видите, че става въпрос за най-лошото от лошото. Както г-н Бърнбаум каза – дори и твърденията на г-н Василев да бяха верни – а нито едно от тях не е - но дори и да бяха, нямаше дори да се доближат до нужното, за да бъде санкциониран някой по акта „Магнитски“.

Бърнбаум: Според доклада „Лок“ целта на твърденията на г-н Василев е да подменят истинската история, която всъщност е за финансовите престъпления на самия г-н Василев. И още нещо, което бих искал да кажа – г-н Василев отрича обвиненията, за които е подведен под отговорност. За нас като американци, а доколкото знам и за българските граждани, е важно съдебната система да реши кой е виновен и кой не. Така е честно. Въз основа на фактите ние считаме, че прокуратурата си е свършила работата и обвиненията, повдигнати срещу г-н Василев, са правилни. Считаме, че с такова решение ще излезе и съдът. Но г-н Василев ги отрича и е логично да се върне в София, за да се изправи лице в лице с хората, които го обвиняват.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.