Снимки

Пореден случай на насилие над деца втрещи България. Скандалните кадри, направени от социален работник в центъра за настаняване от семеен тип в Борован още през октомври, разпространиха от „Господари на ефира”.

Този път необузданата агресия е проявена от възпитателката Людмила Петрова, която дори изпълнявала длъжността управител, тъй като шефът Лъчезар Бичовски е опериран. На единия видеозапис се вижда, как младата, добре облечена госпожа седи на мека мебел, а в краката й е дете на около 7-8 години, което тя шамари, скубе, рита и обижда. Причината – не се явило на закуската в центъра, а в това време било в къща на познати в селото. От едната плесница пръстенът й дори се размества, тя го оправя и продължава да бие. В другия клип агресията на възпитателката е насочена към по-голямо момиче, което не е влязло в час. През цялото време Петрова крещи на децата на сочен боровански диалект, нарича ги смрадливи и глупави.

Пред репортер на господарите Петрова се извини и каза, че това е еднократен случай, а не системно отношение към децата, лишени от родителска грижа.

След излъчването на записите институциите се раздвижиха. Започна комплексна проверка, но се оказва, че на този етап възпитателката побойничка не може да бъде наказана и махната от центъра. Това право има само началникът й, който обаче е в болнични. Единственото, което е могла да направи кметицата на Борован Десислава Тодорова е да назначи друг изпълняващ длъжността управител. Тодорова разбрала за издевателствата на 8 януари. Според нея това поведение е недопустимо. Тя назначила комисия и лично участвала в проверката, която била направена. След излъчването на скандалните кадри, т.е. във вторник, Людмила Петрова не се е явила на работа и не е представила никакъв документ за отсъствието си.

Възпитателката ще си понесе съответните законови дисциплинарни мерки, след като бъде готов докладът на Регионалната дирекция за социално подпомагане и този от Агенцията за закрила на детето, каза кметицата Тодорова. Директорът на дирекцията за социално подпомагане във Враца Мария Търнавска също коментира случая: "Извършваме регулярни посещения и наблюдаваме как служителите си вършат работата. Наш ангажимент е ежемесечно да извършваме посещения. Екипът от Бяла Слатина, а и децата в центъра потвърдиха, че социален работник всеки ден ходи до центъра. Не е добра материалната база там. Още през април бе сезиран кметът за това нещо", призна тя. Но изтъкна, че колкото пъти е оставала насаме с децата и ги е питала как се чувстват и какви са грижите, полагани за тях, винаги е получава отговор, че са добре и всичко е наред.

В центъра, който се помещава в сградата на бившия дом за сираци в селото се отглеждат 30 деца на възраст от 7 до 18 години, за които се грижат повече от 20 души. Пред местни хора питомците на центъра се оплаквали, че са подложени на системен физически и психически тормоз. От персонала пък контрират, че децата също им посягат. Те признават, че наистина се налага да се карат на настанените в центъра, защото често отсъстват от часове, бягат и събират фасове по улиците.

Районната прокуратура в Бяла Слатина вече подхвана случая с насилие в центъра за настаняване на деца от семеен тип в Борован. Държавните обвинители са се самосезирали и са образували проверка за това дали има извършено престъпление. Прокуратурата в Бяла Слатина, под чиято административна власт е и Борован, ще изиска информация от социалните служби, от полицията и от ръководството на центъра, за да извърши щателна проверка.
Пред Нова телевизия говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че за изтезаване и за причиняване на лека телесна повреда на малолетни лица, наказанието е до 3 години лишаване от свобода.

"Може би трябва да се помисли и на законодателно ниво дали да не се увеличи размерът на наказанието – превантивно, за да се препятстват подобни прояви. За българската прокуратурата децата са деца и трябва да се погрижим за тях”, коментира тя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.