Снимки

Когато по улиците скитат младежи с отегчени лица и тениски с надпис No Future, в това обикновено може да бъде съзряно неосъзнато усещане за бунт, което в повечето случаи с времето излинява и се превръща в по-скоро в безпокойство за бъдещето и човешкото присъствие в него. Ръководени именно от този феномен група специалисти от областта на технологиите са се захванали да прогнозират бъдещето на отношенията между хората и машините, като в основата на разсъжденията им няма кой знае каква философска основа (както това би се случило в първата половина на ХХ в.), а надделява чисто техническият аспект, рисуващ (не за първи път) бъдещето на човешките професии.

И така, основният въпрос който вълнува специалистите е кога изкуственият интелект ще превъзхожда хората в различни дейности? Ново проучване предлага отговорите на специалисти, работещи в тази сфера, съобщава Tech Xplore, цитиран от изданието Cio.

В действителност, трудът им разкрива не дали това ще се случи, а кога ще се случи, задавайки въпроса колко неща изкуственият интелект ще може да прави по-добре от хората?

„Изследователи вярват, че има 50% шанс изкуственият интелект да е по-добър от хората в извършването на всички дейности след 45 години и да автоматизира всички човешки професии до 120 години“.

Интересното в изследването е, че участниците в него от Азия очакват това да стане много по-скоро, отколкото хората в Северна Америка.

Обсъждайки изследването, MIT Technology Review посочва, че „докато учените в Северна Америка очакват AI да се представя по-добре от хората във всичко след 74 години, изследователите от Азия очакват това да стане след само 30 години“.

Проучването е проведено от университетите Оксфорд и Йейл, а в него са участвали 352 души.

„Всички участници в проучването са изследователи, които са били представени през 2015 г. на Международната конференция за машинното обучение (ICML) и конференцията Неврони информационни изчислителни системи (NIPS). Общо 352 изследователи са отговорили на нашата покана да участват в допитването“, обясняват те. Допитването е било разпратено до 1634 души, но само 532 са отговорили.

Ключовото понятие в изследването е „Високо ниво на интелигентност на машина“ или HLMI. Авторите обясняват, че това ниво на интелигентност се смята за постигнато, когато „машините сами могат да изпълнят всяка задача по-добре и по-евтино от работещите хора“.

Специалистите прогнозират, че изкуственият интелект ще се представя по-добре от хората в много дейности в следващите десет години, като например превод на езици (до 2024), писане на гимназиално есе (до 2026), управление на камион (до 2027), търговия на дребно (до 2031), писане на бестселър (до 2049) и заместване на хирург (до 2053).

Като цяло, всякакви разговори за изкуствен интелект в бъдеще показват наличието на стряскащи прогнози за машини, които не само се представят по-добре, но и изпреварват човечеството. Все пак по-близо до основата на дебата са тези, които казват, че прогресът е неизбежен и е по-добре да се подготвим за промени.

„Истината е, че изкуственият интелект ще има значим ефект върху всички аспекти на живота на хората и това ще стане по-скоро, отколкото осъзнаваме“, пише Райън Борт в Newsweek. „Това се потвърждава от консенсуса на най-добрите изследователи на изкуствения интелект в света. Несъмнено, това е малко плашещо, особено ако работата ви включва техника или запълване на бланки. Това например засяга и блогърите“, допълва той.

Авторите не игнорират и въпроса относно очакванията за безопасността на изкуствения интелект, като питат участващите в допитването дали въздействието на HLMI ще е положително или негативно. И изводът е, че HLMI се очаква да има положителни последствия, но катастрофалните рискове остават възможни. Участниците са били попитани още дали HLMI, в дългосрочен план, ще има положителен или негативен ефект за човечеството. Те оценяват вероятностите по скала от пет пункта. А изводите са: 25% за „добър“, 20% за „изключително добър“ резултат; 10% за „лош“ и само 5% за „изключително лош“ резултат. „Макар заключенията да изглеждат необичайни, заслужава си да се отбележи колко ограничени са настоящите системи за изкуствен интелект и машинно обучение. Все още има значително човешко участие в разясняването, пречистването и обработването на данните, нужни за захранване на тези алгоритми, а повечето машини са изключително тясно фокусирани“, коментира TechRepublic.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вулканът Килауеа бълва скъпоценни камъни

Вулканът Килауеа, който залива с лава Хавай, рани един човек и разруши десетки домове, започна да сипе скъпоценни камъни. Удивителното явление обаче няма да компенсира местните жители, тъй като стойността на минерала оливин не е висока, въпреки че, според преданията, е бил любимият скъпоценен камък на Клеопатра.