Снимки

 

Уволнение грози професори и доценти, в случай, че бъдат хванати в плагиатство. Това предвижда нов проект за изменение и допълнение на Закона за развитието на академичния състав (ЗРАСРБ), който беше представен днес от образователния министър проф. Николай Денков. Така, ако се докаже, че даден учен е откраднал чужд труд, той може да бъде освободен от академична длъжност или пък докторската му степен да бъде отнета. Това става по предложение на факултетния или научния съвет до ректора на висшето училище или до ръководителя на съответната научна организация.

Доказването на плагиатство в тези случаи, става след подаден сигнал. След като е хванат в присвояване на чуждо авторство, уличеният губи право да кандидатства за научна степен или академична длъжност за период от пет години, обясни проф. Денков.

Плагиатството може да се докаже както, след получаването на научна степен и заемане на академична длъжност, така и по време на провеждането на процедурите. При сигнал министърът на образованието и науката ще определя научно-експертна комисия, която

да изготви анализ за наличие или липса на плагиатство.

Както „Монитор“ писа преди седмица, годишно у нас има около 50 случая на присвояване на чуждо авторство в областта на хуманитаристиката, като за една 5% се подават жалби в Етичната комисия към Съюза на учените.

Новият проект предвижда още въвеждане на минимални национални изисквания към кандидатите за доктори, доценти, професори и др. Идеята е по този начин да се пресече т.н. произвеждане на „професори на кило“.

Критериите ще бъдат различни за отделните видове научни степени и академични длъжности по научни области и професионални направления. Така кандидат за научна степен или академична длъжност, който не покрива необходимите изисквания, няма да бъде допускан до оценяване.

Показателите са два вида. Първите са наукометрични и отразяват научните постижения или постижения в художественотворческата или спортната дейност, а вторите се отнасят до постижения в преподавателската дейност. Сред първия вид показатели могат да бъдат включени брой авторски монографии, брой статии в реферирани или индексирани списания, брой цитати в такива издания, брой подадени заявки за национални или международни патенти.

В областите на художественото творчество и спорта се взимат предвид брой авторски изложби, филми, спортни постижения и други.

Академични показатели могат да бъдат брой въведени нови лекционни курсове, брой защитени под ръководството на съответния учен дисертации, брой издадени учебници, включително в чужбина, и т. н.

Минималният брой точки, необходим за допускане до оценка на кандидатурата ще бъде определен в правилника за прилагане на ЗРАСРБ.

 

Отнемат акредитация на университет,

ако не спазва правилата

Ако се установи, че университет или научна организация системно не спазва прилагането на минималните национални изисквания при кандидатите за доктори, доценти, професори и др. го грози санкция. Образователният министър ще има право да предложи отнемане на институционалната акредитация на съответното висше училище или на акредитацията на докторските програми на съответната научна организация.

Административен контрол върху прилагането на минималните национални изисквания ще е именно в ръцете на министъра на образованието и науката. Това няма да нарушава принципа за автономия на висшите училища, тъй като окончателните решения за присъждане на научна степен или назначаване на академична длъжност ще се взимат от факултетните съвети, както досега. Ако обаче се установят нарушения е възможно да има санкции.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Водна война във Видин

Ден преди финала на фестивала за музика и изкуство, чийто домакин за девети път е Видин, участниците преживяха незабравими моменти с играта „Водна война”, която по традиция се провежда всяка година. Младежите, въоръжени с водни пистолети и шишета с вода, се постараха нито един от приятелите им да не остане сух. Изненадващо във водния „сблъсък” се включи и екип на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Видин и превърна събитието в истинско забавление.

Нови археологически обекти в Северозапада получават финансиране

Нови археологически обекти в Северозападна България получават тази година финансиране от държавата, съобщи директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова.
Министерството на културата ще финансира теренни археологически проучвания в редица обекти на територията на Северозападна България - особено в пещерите, които като карстови образувания са доста интересни обекти. Те са много и разнообразни, което показва колко богато е археологическото наследство в тази част от страната, каза Филипова.

Обраха бензиностанция във Врачанско

Кутията с оборота и стекове цигари са задигнати от бензиностанцията във врачанското село Михайлово, съобщиха от областната дирекция на МВР. Откраднатата сума е 13 700 лева.