Снимки

Трикратно е увеличението на делата за престъпление с ДДС в Апелативния район на Варна през 2017 година. Прокурорите са работили по 93 такива дела, като броят на новообразуваните през миналата година е фрапиращ - 63 производства. Това посочи в отчетния доклад на годишното събрание изпълняващия функциите на административен ръководител на Апелативната прокуратура във Варна, Вилен Мичев. По внесените в съда 32 дела срещу 39 обвиняеми, броят на осъдените за злоупотреба с ДДС с влязъл в сила съдебен акт е 33 и е най-големият от 2013 година насам. Работата на прокурорите от района през миналата година може да се оцени като много добра, посочи още Мичев, като прокурорските актове на 6-те окръжни и 20-те районни прокуратури в Апелативния район през 2017 год. са осъдени и санкционирани общо 5 489 души. Те са със 113 повече в сравнение с 2016 г. , а спрямо 2015 г. увеличението е с 254. Както през последните 5 години, така и през миналата, около една трета от всички осъдени извършители на престъпления, са по актове на съдилищата от Варненския съдебен район, в който осъдените са 1 637. В Добричкия съдебен район са осъдени 1 022 лица, в Шуменския - 878, в Разградския - 799, в Силистренския - 569 и в Търговищкия - 584 души. Като изключително тревожна тенденция за м. г. апелативният прокурор Вилен Мичев изведе значителното повишаване на делата, водени срещу непълнолетни. Прокурорите от Апелативния район са наблюдавали 379 такива производства, като само новообразуваните дела през м.г. наброяват 220. Като препоръка в работата на всички, които имат отношение към подрастващите, той посочи по-активното отношение и комуникация с тази част от нашето общество, като целта е превенция, а не работа след извършено престъпление. Особено тревожен е и фактът, че през 2017 г. прилаганата по изключение, спрямо непълнолетни крайна мярка за процесуална принуда, каквато е задържането под стража, е била определена от съдилищата в апелативния район към 10 непълнолетни. Общо 166 са внесените в съда прокурорски актове срещу непълнолетни извършители през 2017 г. Според Апелативната прокуратура, причините за т.н. детска престъпност се коренят в отказа от образование, от което годишно, по данни на НСИ, след 1989 година отпадат около 30 000 деца. Половината от тях са от ромски произход, които не пристъпват училищния праг.

 

 

 

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Институт ще издава БГ дипломи на учениците ни зад граница (ОБЗОР)

Български културен институт ще издава дипломи на българските деца, които завършват в чужбина, но желаят да продължат образованието си в българските висши учебни заведения. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

Затварят 10-километровата зона около огнищата на чума

Няма да се допускат масови прояви, АПИ ще почиства шосетата

10-километровата зона около огнищата с чума по животните ще бъде затворена. Там няма да се допускат масови прояви, а Агенция „Пътна инфраструктура“ ще почиства шосетата.