858 язовири в цялата  страна плачат за ремонт (ОБЗОР)

858 язовири в цялата страна плачат за ремонт (ОБЗОР)

За 200 обекта в област Кърджали липсват каквито и да било данни, може да са повече

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.

Според Войнов Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" работи в добро сътрудничество с областните управители. Тепърва ще започнат процедурите по създаването на проектите за ремонт. Иначе -

 

 

общо за цялата страна, от проверени 6852 язовира

 

 

414 водоема се нуждаят от спешен ремонт. За целта ще бъдат отделени 500 млн. лв.

„Ние не допуснахме нито една язовирна стена да бъде скъсана. Правителството пое отговорността за тези язовири. Държавата пое риска, отговорността и кръста, който ще носи“, каза Кирил Войнов. Той отрече въпросните 500 млн. лв. да са застрашени от непрозрачно използване от компанията, която ще осъществи проекта. По думите му Министерството на икономиката е сериозна институция и не е редно да се хвърлят такива обвинения. 131 язовира са в предаварийно състояние, като повечето от тях са сухи, защото предписанията са те да нямат зареден обем, допълни той.

 

Областите с най-много опасни язовири са Враца, Хасково, Стара Загора

 

и Пловдив. През септември ще има нова проверка, при която ще се установи колко от тези язовири са били ремонтирани вече.

Той подчерта, че общините, които не желаят да предоставят язовирите си за поддръжка на държавата, поемат цялата отговорност за поддръжката и финансирането им.

Проверка е установила наличието на 200 язовира на територията на област Кърджали, за които липсват каквито и да е данни. В момента тече процес по установяване на водоемите, като не е изключено

 

 бройката да нарасне, обясни Кирил Войнов

Преди седмица Министерският съвет одобри промени по бюджета на Министерството на икономиката за настоящата година във връзка с увеличаването на капитала на „Държавна консолидационна компания” ЕАД със сумата от 500 млн. лв.

Кабинетът реши на дружеството да се възлагат ремонтите и реконструкциите на язовири – държавна и общинска собственост, с изключение на тези, дадени на концесия, при условие, че в концесионния договор е предвидено извършването на ремонтно-възстановителни дейности от страна на концесионера. 

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.