Снимки

Светилище посветено на Тракийския конник откри археологическа експедиция с ръководител проф. Борис Борисов от великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“ и негови студенти – третокурсници при разкопки северно от новозагорското село Караново.

Проучването на обекта е стартирало оше през далечната 1976 година, работата там на археолозите е продължила до към 1985-а, след което е бил изоставено всичко.

Тогава е била намерена и потрошена мраморна фигура на главния бог на траките, която най-вероятно е била в центъра на светилището.

В последствие проф. Борисов попада на възпоменателен надпис от епохата на римските императори Септимий Север и Каракала, който пояснява че по тяхна заповед е бил издигнат храм на Зевс Абазий.

Най-вероятно местното население е продължило да почита паралелно двете божества, предполагат учените – историци.

Върху основите на светилището през ІV в. от н.е изградена една от първите за вътрешността на Тракия раннохристиянска базилика. На няколко пъти тя е достроявана и разширявана, като във финалния си вид е била с вътрешен диаметър от 19 м и широк 1,10 м каменен зид.

При разкопките в момента експедицията е попаднала на културен пласт с дълбочина над 3 м.Последната находка е медна монета с образа на император Марк Аврелий, която тепърва ще бъде почиствана и проучвана. Последната засега находка на медна монета с образа на император Марк Аврелий.

Запазени са отделни фрагменти от стенописите на базиликите, които са били използвани до ранното средновековие, след като по заповед на цар Борис Покръстител след 864 г. районът е бил населен с българи.Предполага се че на това място е кипял живот до към ХІІІ в. по времето на цар Калоян.

В района на село Караново има 26 могили, проучени до момента са само 4.

При разкопките на една от тях археологът Веселин Игнатов попадна на изключително богато погребение на тракийски владетел, който е бил заровен заедно с двуколката и конете си.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стартът на изследователския апарат

Китай осигури връзка с обратната страна на Луната

Стартът на изследователския апарат "Чанъе 4" е планиран във втората половина на тази година.

В понеделник от Китай бе успешно изстрелян спътник-ретранслатор Цюецяо за лунната мисия "Чанъе 4". Съобщението е на Китайската корпорация за космическа наука и техника (CASC).

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

Астрономи откриха най-ранния кислород във Вселената

Наличието показва, че образуването на звезди е започнало около 250 милиона години след Големия взрив

След като откриха следи от кислород, астрономи определиха, че звездите в една от най-далечните наблюдавани досега галактики са се образували 250 милиона години след Големия взрив - доста кратък интервал от космическа гледна точка, съобщи "Ройтерс".