Светилище посветено на Тракийския конник откри археологическа експедиция с ръководител проф. Борис Борисов от великотърновския университет „Свети Свети Кирил и Методий“ и негови студенти – третокурсници при разкопки северно от новозагорското село Караново.

Проучването на обекта е стартирало оше през далечната 1976 година, работата там на археолозите е продължила до към 1985-а, след което е бил изоставено всичко.

Тогава е била намерена и потрошена мраморна фигура на главния бог на траките, която най-вероятно е била в центъра на светилището.

В последствие проф. Борисов попада на възпоменателен надпис от епохата на римските императори Септимий Север и Каракала, който пояснява че по тяхна заповед е бил издигнат храм на Зевс Абазий.

Най-вероятно местното население е продължило да почита паралелно двете божества, предполагат учените – историци.

Върху основите на светилището през ІV в. от н.е изградена една от първите за вътрешността на Тракия раннохристиянска базилика. На няколко пъти тя е достроявана и разширявана, като във финалния си вид е била с вътрешен диаметър от 19 м и широк 1,10 м каменен зид.

При разкопките в момента експедицията е попаднала на културен пласт с дълбочина над 3 м.Последната находка е медна монета с образа на император Марк Аврелий, която тепърва ще бъде почиствана и проучвана. Последната засега находка на медна монета с образа на император Марк Аврелий.

Запазени са отделни фрагменти от стенописите на базиликите, които са били използвани до ранното средновековие, след като по заповед на цар Борис Покръстител след 864 г. районът е бил населен с българи.Предполага се че на това място е кипял живот до към ХІІІ в. по времето на цар Калоян.

В района на село Караново има 26 могили, проучени до момента са само 4.

При разкопките на една от тях археологът Веселин Игнатов попадна на изключително богато погребение на тракийски владетел, който е бил заровен заедно с двуколката и конете си.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мозъкът старее от хамбургери

Мозъкът старее от прекалената консумация на бързи закуски, ной-вече хамбургери. Това са установили специалисти от Австралийския национален университет, съобщи сайтът MedicalXpress. Били анализирани резултатите от 200 изследвания, които потърсили връзка между здравето на главния мозък, стареенето и фактори, свързани с околната среда.

Маниак плати цяло състояние за една диня

Търг за продажба на дини от сорта "Денсуке", известни с това, че имат почти черна кора, беше организиран в японските градове Асахикава и Сапоро в префектура Хокайдо, предаде агенция Киодо.

20 лъжи, които всички сме изричали като деца

Летните жеги ни връщат към спомените, когато дългите топли дни не бяха протяжни, а изпълнени с игри и много радостни моменти. Детските спомени ни напомнят и за често изричаните лъжи, които сме използвали пред близки и приятели. Ето 20 от тях: