Симптоми на грип подсказват за заразяване със СПИН

Проф. Христо Тасков, Национален център за заразни и паразитни болести

Симптоми на грип подсказват за заразяване със СПИН

 • Проф. Тасков, колко са заразените с вируса на СПИН в България?

 • Регистрираните с ХИВ вируса към 31 октомври са 2678. Предполага се обаче, че те са между 3000 и 3500, тъй като има хора, които все още не знаят за заразяването. Над 85% от новите случаи са мъже и то предимно, правещи секс с мъже. Жените са 16 на сто. Новодиагностицираните са на възраст между 20 и 40 години. Като се има предвид, че инфекцията се установява поне пет-шест години след рисковия акт, това означава, че някои от тях са се заразили на 15-16-годишна възраст. Най-много са носителите на вируса на СПИН в София, Пловдив и Варна. Освен това, важно е да се знае, че аналният секс е много по-рисков от традиционния и е равностоен по опасност от заразяване с венозната употреба на наркотици.

 • Защо е по-рисков?

 • Защото всяка раничка е отворена врата за ХИВ-вируса. Пикът на инфекцията в нашата страна е овладян, ние сме под средното за европейските страни ниво – 5,8%, което ни нарежда на много по-добра позиция дори от Латвия и Естония, които обикновено ни сочат за пример в други сектори, като държави от бившия соц лагер. Това е много добър резултат, постигнат от работата по контрол и превенция на инфекцията, както и от възможността хората да се изследват безплатно и анонимно в кабинети за тази цел в цялата страна. Като се има предвид това, се предполага, че към 2020 година случаите ще намалеят.

 • Има ли симптоматика, по която човек може да се досети, че се е инфектирал с ХИВ-вируса?

 • Ясна и категорична симптоматика няма. В това се изразява и коварността на тази инфекция. При някои хора обаче има белези, по които може да се предположи, че нещо се случва в организма им. Това са симптоми като на настинка или грип – втрисания, висока температура, отпадналост, болки в мускулите, хрема и дори лека кашлица. Хората обаче не им обръщат внимание, защото човек всякога може да се простуди. Единственият начин да се установи или отхвърли наличието на инфекцията е изследването.

 • Колко време след инфектирането се проявяват симптомите?

 • Обикновено след две-три седмици до един месец, след като човек се е заразил. Едва ли обаче някой ще ходи да се тества за ХИВ – вируса след всяка проявена настинка.

- Какъв е прозоречният период, в който наличието на ХИВ-вируса не може да бъде установено в човешкия организъм?

 • Прозоречният период е около един месец. Затова и да се усетят грипоподобните симптоми в началото, наличието на вируса не може да бъде установено при изследване, направено по-малко от 30 дни след инфектирането, тъй антителата не са се появили.

 • Ако човек отиде две седмици след рисков секс, изследването е неточно, така ли?

 • Да, за такъв кратък срок ХИВ-вирусът не се установява с обикновените тестове. Той може да бъде открит с т. нар. PSR – изследване. Чрез него се откриват вирусните частици, но то е много скъпо, затова се прилага само за изследване на новородени.

 • Ако тестът покаже серопозитивен, прави ли се втора, контролна проба?

 • Във всички случаи се прави втора проба за по-сигурно, тъй като това е тежка диагноза и тя не може да бъде поставяне с лека ръка.

 • Колко години след заразяването с ХИВ се развива болестта СПИН?

 • При различните хора периодът е различен. Обикновено болестта се развива след шест-осем години. Това е безсимптомният период, след него те започват да се появяват. Те могат да бъдат лека, но постоянна или честа температура, нощно изпотяване, отслабване, увеличаване на лимфните възли, чести пневмонии и инфекции, кандидоза (гъбични заболявания), диария, Капоши – саркома и себорея. Възможна е и туберкулоза. Във всички случаи те подсещат лекаря да поиска изследване за ХИВ. Целта е да не се стига до този момент, а да се открие инфекцията колкото се може по-рано. Затова се препоръчва на хората с рисково поведение и практики да се изследват по-често, дори мъжете, които правят секс с мъже и венозно употребяващите наркотици да дават кръвни проби веднъж всяка година. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-успешно е то. Затова и у нас имаме отлична здравна политика в това отношение, създадени са много кабинети за безплатно и анонимно изследване, където не само здравноосигурените, но и тези без здравни осигуровки могат да проверят своя здравен статус. Бременните също трябва да се изследват за ХИВ-вируса.

 • Това изследване не е ли включено като задължително в пакета от изследвания на бъдещите майки?

 

 • То е препоръчително и се прави след третия месец от бременността. Обикновено жените дават кръв за тест, но могат и да откажат.

 • Безплатна ли е терапията за инфектираните с ХИВ-вируса?

 • Да, напълно безплатна е. Прилагат се над 30 медикамента в различни варианти и комбинации. Преди години на серопозитивните се налагаше да пият лекарства с шепи, което ги правеше подозрителни за колегите им. Сега вече в една таблетка са включени няколко медикамента, което е много удобно за прилагането на терапията. Независимо от това обаче по-добре човек да прави безопасен секс, а ако е имал полов акт с рисков партньор, да се изследва месец след това за ХИВ-вируса.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.