Снимки

Десетки хиляди мъже и жени: от пеленачета до гонещи столетието българи от цялата страна буквално окупираха за 3 март старопланинския връх Шипка.

Първите автомобили, пристигнали преди полунощ на 2 март бяха спрени от дежурните полицаи на около 2 км от площадката, където от 11,30 часа трябваше да започне тържественият митинг за 139-та годишнина от Освобождението.

Минути преди премиерът Огнян Герджиков да застане пред микрофоните опашките от коли от двете страни на прохода бяха с дължина от по 12 км, коментира директорът на ОД на МВР – Стара Загора Николай Кирков.

Заради проблеми с придвижването от м.г. сега бяха взети буквално драконовски мерки, униформени бяха през 100-200 м, хората обаче не се отказваха и извървяваха пеша километри до Паметника на Свободата.

Там, преди да се е разсъмнало вече беше семейство Димитрови от Разград, които преспали в автомобила си на паркинга, за да стигнат първи до монумента.

Хората разказаха, че почти всяка година се изкачват до върха, но никога до сега не успявали да го сторят точно на 3 март и да усетят емоцията на празника.

Минути по-късно пристигна и 12-годишният Антоан Минев от Силистра, който бързо наду своята джура гайда, за да изсвири мелодията на родопската „Излел е Дельо хайдутин“. Малчуганът вече пета година вземал уроци при местен гайдар, за пръв път обаче излизал на самостоятелен „концерт“ на планинската сцена. Гласът на гайдата му бързо се смеси с рученето на инструментите в ръцете на калоферските музиканти, които организираха импровизирана естрада в подножието на Вечния огън.

Към тях се присъедини огромна група младежи от Варна, облечени с оригинални носии от Пиринско. Първото букетче цветя положи сключила наскоро брак двойка от Русе, които карали цяла нощ автомобила си , за да успеят да пристигнат навреме.

Специално за тях от хранилището на монумента бе извадена Златната книга, започната през пролетта на далечната 1935 г. с посвещение на цар Борис Трети и всички министри от тогавашното правителство.

 

Сред първите страници на книгата има посвещения, направени от някогашния патриарх на Русия Алексей и последния екзарх на България Стефан през 1946-а.

Току до тях се чете подписът на съветския маршал Толбухин, положен при поставянето на възпоменателните мраморни плочи от името на командването на Трети украински фронт.

Милиони са преминалите през Паметника посетители след освещаването му през 1934-а, само за миналата година броят им надхвърля 110 000, коментира директорът на национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ , историкът Чавдар Ангелов, който лично посрещаше за празника гостите.

В краткото си, но изключително емоционално слово към множеството премиерът Огнян Герджиков призова българите към единство с думите:“Имаме своя морален компас. Завещан от дедите ни, който сочи към свободата и демокрацията. Вече 10 години сме в голямото европейско семейство, в което се влиза не с пари или през задния вход, а с правила и стандарти.

Националният празник е ден за даване на дума. Да си обещаем тук, на Шипка, да обичаме България, така както са я обичали най-големите мечтатели в историята ни.Те са я обичали като страна европейска, част от общността на държавите, признаващи човешките права, развитието и благоденствието.

Да дадем клетва, че всеки от нас, където и да е ще прави като свое всичко което сме постигали общо по пътя на развитието си. И да си напомним, че добрите планове и добрите инвестиции са важни , но два пъти по важно е да бъдем единни.

За да можем заедно да се борим и да преодоляваме проблемите, за да се радваме на тяхното решаване. Да си кажем, че ще съградим за деца, внуци и правнуци поуките от историята, сочейки им как се пише тя. Че съединението е, което прави силата.

Ще им напомняме каква привилегия имаме ние и те да се родим в една прекрасна, красива и плодородна земя.

Да се гордеем , че имаме своя азбука и сме я дарили на вси славяни по света. България е е по-голяма от всички нас.

Да празнуваме държавата си днес като част от световната човешка общност, посветена на мира, добрия живот и опазването на планетата.Честит празник и Бог да пази България!“

Специално думи на преклонение към Русия отправи великотърновският митрополит Григорий, който отслужи със стазогорския владика Киприан заупокойна молитва в памет на загиналите при отбраната на Прохода хиляди руски, украински, беларуски, румънски и фински воини и български опълченци.

Сред множеството бяха лидерът на БСП Корнелия Нинова и зам. председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, които преди премиера Герджиков се искачиха до паметника и поднесоха там цветя.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

106 000 се явиха на зрелостни и НВО

Над 106 000 седмокласници и дванадесетокласници положиха изпити. 51 107 са зрелостниците, които са положили втория държавен зрелостен изпит, а 55 289 са учениците, които са имали национално външно оценяване по математика.

Наемаме по-лесно работници от трети страни

Работници от трети държави вече могат да се наемат у нас с облекчени процедури, след като промените в Закона за трудовата миграция и трудова мобилност влязоха в сила днес. Улесненията са свързани с условията за пребиваване на граждани с цел провеждане на научно изследване, следване, стаж, доброволческа дейност, програми за ученически обмен или образователни проекти и работа по програми au pair.