Снимки

Ако Великото преселение на народите (400 сл.Хр. – 800 сл.Хр.) е било заради природни катаклизми и търсене на елементарни условия за земеделски поминък, то Великото преселение 2, каквото човечеството ни преживява днес, е пак за поминък, но не в търсене на плодородна земя, а на свободни ниши за високи технологии, медицина и възможности за прилагане на нови инженерни решения.

Страните от Европейския съюз са издали само за една година 20 979 сини карти на висшисти от страни, които им дават право на работа в него. Те са предимно за наемане в сферата на здравеопазването, високите технологии и науката. От тях 85% са за Германия. България е на осмо място по глад за специалисти и издаване на т.нар. сини карти за работа. И в нашата страна, както в повечето европейски, те са за IT специалисти и инженери предимно от Индия. Дотук нищо извън нормата. Освен факта, че специалистите от трети страни, които се насочват към България, на практика отиват да работят в дъщерни чуждестранни фирми у нас, но не и за български. Истината е, че специалистите, и то добрите, са там, където заплащането е по-високо, т.е. индийските инженери и компютърни специалисти само спят и се хранят в нашата страна. Те се трудят и дават интелектуалния си потенциал за чуждестранни корпорации, които плащат добре, макар и една идея по-малко, отколкото в собствените си страни.

В същото време страната ни все така остава оголена откъм високо образовани технологично и медицински специалисти, които имат потенциал да дадат всичко от себе си за своя работодател, така, както се изисква и се дава навсякъде в развития свят. За разлика от останалите страни от Европейския съюз България е най-бедната, с най-ниски заплати като цяло и с най-лошо осигурена база, която да подпомага работата на кадърните кадри.

Не е тайна, че у нас остават тези от младите хора, които нямат достатъчно добра квалификация, за да заминат в чужбина, или пък шепа юпита, които са успели да се устроят на работа в чуждестранна компания. Малцина са тези, които твърдят, че са все още тук заради единия патриотизъм, но е нищожен броят на тези от тях, които наистина са имали изгодни предложения, но са ги отказали. Всяко друго твърдение е напусто надуване на мускули. Защото при отворените граници сега и възможностите за добра кариера при добро образование и квалификация са неща, които естествено привличат младите хора. И напълно основателно. Защото всеки родител иска добър и достоен живот за своите деца.

Преди години, веднага след промяната, вдовицата на Райко Алексиев – Веса Алексиева, заяви в едно интервю, че за нея родината е страната, която е дала възможност на децата й да растат и да се реализират като достойни хора. Тя имаше предвид Германия, където беше успяла да се измъкне от клещите на режима след убийството на съпруга си. За изказването й я обвиниха за „родоотстъпница“.

Дали близо три десетилетия след това някой ще дръзне да каже, че тя не е права?! Дали някой ще смее да хули и тези, които заминават сега, за да осигурят по-добро бъдеще за децата си?

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.