Снимки

Визитка: Доц. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух. Прогнозите му се реализират почти 100 процента. Автор е на десетки научни статии и трудове

 

 

- Доц. Рачев, кажете на какво се дължи сравнително хладното време за август тези дни?

- Това е вторият студен фронт през месеца. Няма нищо необичайно в това през август да имаме и такива дни. Първият беше на 13 август, когато времето беше дори малко по-студено, отколкото сега. Такива аномалии, ако изобщо може да се нарече аномалия, се случват веднъж на 10-15 години. Още от днес времето постепенно ще се стабилизира, валежите ще стават все по-малко. Няма да има толкова много градушки и обилни дъждове. От петък ни очаква хубаво и сухо време. Такова ще е до 3 септември, когато отново ще завали. За празника на Съединението обаче ни очаква отново слънчево време. Това е напълно нормално за този период на годината. Този път обаче двете застудявания бяха по-съществени.

- А на какво се дължи сегашната промяна на времето?

- Дължи се на студен фронт в челото на мощен антициклон, който ще определя хубавото време през следващите няколко дни. След като в неговата периферия нахлу студен въздух, той бързо се трансформира и температурите ще се повишат. Още от четвъртък ще се радваме на 25 градуса в цялата страна.

- Значи можем да се надяваме, че лятото не си е отишло?

- Лятото продължава. Дори по морето температурите достигнаха 25 градуса. Както обикновено, в Западна България е по-студено. Сутрешните температури в София са около 15-18 градуса. На фона на 30 градуса от предишните дни, времето изглежда доста хладно наистина. В повечето случаи септември месец е типично летен.

- Какъв се очаква да е този септември?

- Според световните агенции за територията на Балканите септември се очаква да е малко по-топъл и малко по-сух от обикновено. Това ще бъде поредната хубава и топла есен. С повече валежи ще бъдат октомври и ноември. Световните центрове вече си позволяват да дават дългосрочни прогнози с шест месеца напред. Според някои на Балканския полуостров ни предстои мека и сравнително влажна зима. Нека обясня каква е истинската прогноза, това ще е интересно на читателите ви. Тя се прави в различни варианти с проценти. За предстоящата зима мога да кажа: 5% ще бъде по-студена от обикновено, 25% ще е в рамките на нормалното, както е през последните 20 години. 70% е вероятността да е по-топла от обикновеното. Ето ви една истинска прогноза за зимата, дадена през август месец.

- И тук не мога да не ви попитам ще имаме ли тогава циганско лято?

- Циганското лято е още много далече. То започва около Димитровден и понякога продължава седмица. Миналата година дори беше три седмици. Характерно е с антициклонално състояние на атмосферата. Сутрините са хладни, а на обед температурите са високи - над 15-20 градуса, с тихо и сухо време. Спомняте ли си, че на 5 септември миналата година бяха измерени най-високите температури, откакто съществуват метеорологични наблюдения. В София живакът удари 34 градуса, а в Плевен - 38 градуса. Но септември месец е характерен с тези неща и се отличава с меко и топло време. Много рядко, веднъж на 10 години, е студен.

- А до колко градуса ще удари живакът този септември, какви са прогнозите ви?

- Очаква се да достигнат до 30, на места и 33 градуса. Но е доста трудно да се прецени точно кога ще стане. Също така се очертава и 2016 година като най-топлата година, откакто се водят метеорологични наблюдения - от 1880 година насам. Ще се сбъдне прогнозата, която направихме преди една година. Това се потвърждава от факта, че всички месеци до този момент, включително и август, са с по-високи температури от средните, които се наблюдават през последните 20-30 години.

- Имате предвид в глобален мащаб ли?

- Точно така. И по всяка вероятност температурата на планетата - Земята и океана, взети заедно, ще достигнат 0,8-0,9 градуса над нормалното. Трябва да уточним, че 1 градус е страшно много и е сигурен признак, че земята се затопля. Това е поредната година от 2000-ата насам, която ще отчете по-високи температури от обичайните, които са се наблюдавали в края на миналия век.

- Тоест глобалното затопляне не е мит?

- Глобалното затопляне не е мит и то лесно се доказва. Може лесно да се види дори в България. Във високата част на Пирин през последните десет години наблюдаваме как бял бор расте сред клек. А клекът е на 100 години, и това се случва на надморска височина от 2100 метра. Това е сигурен признак, че климатът е по-топъл. Определена вина имаме и ние, доколкото може да се търси такава в човечеството. Все пак влияем чрез изменение на химическия състав на атмосферата. Просперитетът ни е свързан с енергия, а нея я добиваме от т.нар. фосилни горива - нефт, въглища, природен газ. Годишно човечеството добива и употребява около 15 милиарда тона фосилни горива. Те се използват предимно за енергия и за химическата промишленост. В резултат на това в атмосферата се отделя въглероден диоксид. Това увеличава парниковия ефект и температурите се повишават. Но това не е голямата беда, защото и преди на Земята е било по-топло. Много е спорен въпросът дали по-високите температури са вредни или обратното. Искам да подчертая, че никога досега човечеството не е било толкова сито и проспериращо, колкото през последните 15 години. Тази година човечеството ще прибере уникална реколта от 2,5 милиарда тона зърно. Така че гладът в световен мащаб намалява. Това е в резултат и на глобалното затопляне. Затова не бива да се плашим от публикации, които внушават едва ли не апокалипсис. Става дума за борба за милиардите, които правителствата отделят за възобновяема енергия.

- Оказва ли това глобално затопляне влияние върху самите сезони, има ли някакво изменение?

- Много модерна тенденция е да се говори, че сезоните се сливат. В България има ярко изразени четири сезона. Аз се занимавам 34 години професионално с климата, мога да кажа, че не се наблюдава никакво сливане на сезоните. Само че ние самите станахме все по-зависими от времето и ни се струва, че между сезоните няма граници.

- А що се отнася до продължителността им?

- Продължителността на лятото се увеличава. Имаме по-топла есен и пролет и зима. Вече няма такива зими, които помнят нашите баби и дядовци. Снеговете са повече, но по-бързо се топят. Зимата е по-кратка, особено по отношение на температурите. След 2000 година зимните температури са с 1,5-2 градуса по-високи, отколкото са били в средата на миналия век. Затова мога да кажа, че зимата ни започна да прилича малко на гръцката, въпреки че на 25 януари тази година имахме 25 градуса под нулата. Но това беше само за няколко дни. След това февруари беше най-топъл, откакто съществуват наблюдения. Той беше с температури типични за април. Времето е динамично, но такъв е климатът ни. Затова студени нахлувания и топли вълни не само ще зачестяват, но ще са типични за страната ни. Трябва да свикваме с тях.

- Като казахте, че вече се правят прогнози и за шест месеца напред, колко може да са достоверни?

- Ако прогнозата се разглежда в проценти, както обясних, тя се реализира винаги. А за гражданите обикновено се казва най-голямата вероятност нещо да се случи. Затова давам прогнози във всички варианти. Така че много по-голяма е вероятността зимата да бъде по-мека, с над нормалните температури. Вероятността за това е 70%, но това не изключва другите 30%, които са възможни. Тук ще дам още една прогноза - очаква се 2017 година да не е най-топлата за всички времена, защото вече го няма влиянието на Ел Ниньо - голямото топло течение, което до известна степен ще тушира глобалното затопляне.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на спасителите във Варна: След запой туристите стават смели като лъвове и се давят като мухи

- Г-н Есов, да започнем с това как се охранява варненският плаж, какъв е броят на постовете и спасителите, каква е организацията на работа?

 - През това лято на варненския плаж работят 26 спасителни поста. Те са разположени по цялата ивица от вълнолома до четвърта буна. Всички пунктове са оборудвани със спасителни средства, като заетите с охраната и опазването на живота на плажуващите са 60 спасители, по двама на пост. Разполагаме и с 4 медицински пункта – 2 на централния плаж и 2 в района на буните. В допълнение към тях има и подвижен реанимационен екип с линейка.

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.