Снимки

Ако електронно устройство, съдържащо тайна информация, попадне в неправилни ръце, би било добре да има начин, да бъде изключено от разстояние. Ето защо учени от университета Корнел (Cornell University) и Honeywell Aerospace са разработили метод за изпаряване на електронни платки, без да има досег до самото устройство.

Учените от Корнел са създали микрочип от силициев двуокис с поликарбонатна обвивка. В обвивката са вградени микроскопични кухини, пълни с рубидий и натриев бифлуорид.
Когато корпусът бъде изложен на определена честота радиовълни, малки клапани от графен нитрид между кухините се отварят, позволявайки на химикалите да се смесят и реагират.

„След това, капсулираният рубидий се окислява бързо, освобождавайки топлина, която изпарява поликарбонатната обвивка и разтваря натриевия бифлуорид, който контролиран освобождава флуороводородна киселина, за да повреди електрониката”, казват от университета Копнел.
За разлика от предишните опити за създаване на така наречената „Краткотрайна електроника”, тази версия не изисква вода да бъде разтворена, както не се нуждае и от захранван нагревател, за да се достигне необходимата температура.

Освен използването за защита на данните, технологията може да намери приложение и при изработката на екологични сензори, които могат да бъдат изпарени от разстояние, след като вече не са нужни.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Имота се намира на върха на оптично влакно

Нанофабрика изгради най-малката къща

Имота се намира на върха на оптично влакно

Малките къщи, добиват все по-голяма популярност. За да демонстрират възможностите на нова нанороботизирана система, френски учени изградиха микро къща на раздвоения край на оптично влакно.

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Система на Bosch прави мотоциклетите по-безопасни

Газ поддържа мотоциклета в траектория

Производителите на мотоциклети се стремят да ги направят колкото е възможно по-безопасни и обикновено за това се грижи електроника, като контрола на сцеплението, ABS в завой и електронното окачване.

Устройството изгражда обекти без нагряване

Заработи най-големия 3D принтер

Устройството изгражда обекти без нагряване

Австралийската компания Titomic представи най-големият 3D принтер за метал, в света, в напълно автоматизираното си съоръжение в Мелбърн.