Снимки

Износът ни за страните - членки на Европейския съюз (ЕС), скочи с цели 11,2% през първите седем месеца на тази година в сравнение със същия период на 2016 г. и е в размер на 19,468 млрд. лева, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основните ни търговски партньори са били Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,6% от износа за държавите от Общността.

 

Само през юли 2017 г. износът за ЕС се е увеличил с 10,7%

 

спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3,123 млрд. лв.

При износа на България за блока през периода януари - юли 2017 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в сектора „Минерални горива, масла и подобни продукти” (32,7%), в който попадат въглища, брикети, нефт и рафинирани нефтопродукти, природен и промишлен газ и електрическа енергия. С над 31 на сто расте експорта ни и на „Артикули, класифицирани главно според вида на материала”, които всъщност представляват кожи, текстил, артикули от каучук и други.

Според данните най-голям спад се наблюдава в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” - с 16,2% и „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация” - с 4,2%.

В същото време статистиката сочи, че вносът на България от ЕС от началото на годината до края на юли се увеличава с 10,7% спрямо същия период на 2016 г. и е на стойност 21,064 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките,

 

внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция

 

През юли 2017 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 2,5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,996 млрд. лв.

Най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектора „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация” - 45,6%, който включва стоки от типа на сурови кожи, маслодайни семена и плодове, метални руди. На второ място се нареждат въглищата, нефтът и природният газ – 43,8 на сто. И при импорта отново се наблюдава спад при безалкохолните и алкохолните напитки и тютюна.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изтеглят 1,1 млн. яйца от фермата с птичия грип в Добричко

Български яйца от ферма за кокошки в добричкото село Дончево ще бъдат изтеглени от търговската мрежа заради птичи грип, съобщи д-р Райна Иванова от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) пред БНТ. Изтеглените яйца са около 1,1 милиона, поясни още тя.

Търгът ще се проведе на 10 юли 2018 г. с първоначална цена 50 287.50 лева

НАП продава дърводелски цех заради неплатени дългове

Търгът ще се проведе на 10 юли 2018 г. с първоначална цена 50 287.50 лева

Апетитен производствен имот продава на търг през месец юли НАП - офис Пазарджик, съобщават от пресцентъра на приходната агенция. Имотът - дърводелски цех, намиращ се в гр. Ветрен, е собственост на длъжник на агенцията.

Две трети от институциите си „говорят“ електронно

99% от шефовете чиновници парафират с е-подпис

Две трети от институциите си „говорят“ електронно

Почти всички български чиновници ползват електронен подпис. Най-често това са ръководителите (91%), следвани от служители с ключови права – 88 на сто, докато по-ниските шефове в администрацията с електронно парафиране са приблизително около 52%, показва Консолидираният годишен доклад за вътрешния контрол в публичния сектор за 2017 г.