Снимки

Учените са сигурни, че Слънчевата система има доста мрачно бъдеще – една от планетите й е обречена на гибел. Специалистите твърдят, че в целия списък основен кандидат за тази тъжна съдба е Меркурий. Причината за това според изследователите е извънредно близкото му местоположение до Слънцето. Астрономите смятат, че това трагично явление ще се случи в бъдеще, макар и не съвсем скоро, и Слънчевата система ще погълне една от планетите си. Нещо повече, изследователите твърдят, че Меркурий е излязъл от орбитата си, този процес ще продължава и в занапред, като другият път на планетата ще бъде да излезе от Слънчевата система. Учените рисуват и по-трагична съдба на планетата – да бъде погълната от Слънцето, което ще се случи в момента на превръщането му в газов гигант. Последният от споменатите сценарии е доста неприятен и за земните жители, защото тогава животът на Земята ще изчезне завинаги. Това обаче съвсем няма да е утре, а след цели 7 милиарда години, затова следващите поколения могат да не се притесняват много, а учените да продължават да излизат с подобни недоказуеми теории.

Именно по същата схема действат двама изследователи от Сърбия и Великобритания, докато се опитват да обяснят защо не виждаме следи от извънземен разум. Предположението на Милан Серкавич и Стюърт Армстронг е че хората нямат възможност да виждат каквито и да било прояви на извънземните цивилизации защото тези следи са в своеобразен сън в очакване на момента, когато човечеството достигне онази степен на развитие, в която с него ще може да се общува. С други думи, засега земните жители нямат какво да кажат на извънземите, а въпросните пришълци са на такова ниво, че наличните възможности за общуване остават незабелязани от обитателите на Земята. Изследователите, които очевидно са се сгромолясали в блатото на т.нар. Парадокс на Ферми (противоречието между голямата вероятност за съществуването на извънземни цивилизации и липсата на доказателства за контакт с такива цивилизации) не могат нито да докажат твърденията си, нито има смисъл да се встъпва в какъвто и да било спор с тях, защото твърденията им се отнасят хипотезите за съществуването на бог, ангели, демони и всякакви други по-скоро митологични същества.

В същия диапазон на научното познание се движи и друг автор на любопитни научни статии проф. Джейсън Райт от Университета в Пенсилвания, който предполага, че древни извънземни видове вече са населявали Венера, Марс и дори Земята, преди да изчезнат във вселената без следа. Мистър Райт смята, че следи от тези предшественици могат да бъдат открити в Слънчевата система.

Райт е астроном, който получи известност с предположението, че „мегаструктура на извънземни“ обикаля около далечна звезда. Сега той пише, че извънземните вероятно са оставили „техно-подписи“ предназначени за нас и можем да ги намерим, ако знаем къде да ги търсим. Според него технологичните древни същества вероятно са обитавали древна Венера и Марс, на който е имало многобройни източници на вода. Това обаче е било толкова далеч в миналото, че повечето археологически доказателства за това вече са изчезнали. Тектониката на земните плочи например, би изтрила всички следи от цивилизация, която е живяла на Земята преди милиарди години.

Днес на Венера околната среда е следствие от гигантски „парников ефект“, който също така променя повърхността на планетата и изтрива всякакви следи от древен живот там.

Това стеснява силно местата на които може да бъдат открити останали следи от древни извънземни цивилизации, пише Райт. Най-вероятно ако има археологически останки от древни цивилизации, те могат да бъдат намерени под повърхността на Марс, на Луната или към външния край на Слънчевата система, счита Райт. Под повърхността древните артефакти биха оцелели от многобройните метеоритни атаки. Най-вероятно базите на древната цивилизация са построени под повърхността на планетите и могат да бъдат открити в наши дни. Според Райт много древни космически кораби от извънземни цивилизации е вероятно все още да обикалят в Астероидния пояс в края на Слънчевата система.

Райт заключава, че ако е имало древна извънземна цивилизация, тя все пак е възникнала в Слънчевата система, а не е дошла от други звездни системи.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Калиниците в Асеновград с бели тиари на цветя

По подобие на кралската снаха Мегън Маркъл и калиничките в Асеновград украсиха тоалетите си на Еньовден с тиари. Техните детски диадеми бяха не с диаманти и рубини, а с изкуствени бели цветя и панделки. В допълнение всяка малка булка на слънцето бе със специална празнична прическа или плитки, сплетени старателно от майките им. Роклите на калиничките блестяха с елегантност и копринен разкош, украсени с дантели, бродерии и драперии.