85% от младите водачи препоръчват да се шофира с придружител 

85% от младите водачи препоръчват да се шофира с придружител 

Близо половината от младите водачи са управлявали автомобил само с придружител през първите месеци, след като са взели шофьорска книжка, а 85% от тях съветват близките им да последват този пример. Това показват данните от анкета, проведена сред 2600 водачи на възраст между 18 и 27 години. Данните бяха съобщени от заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева по време на старта на финалната надпревара от кампанията „Най-добър млад шофьор на България“. Организатор е Съюзът на българските автомобилисти, като през тази година се провежда под егидата на държавната агенция.

През първия етап на кампанията „Най-добър млад шофьор“ всички желаещи да се включат в надпреварата трябваше да решат тест, който се доближава до листовките на шофьорските курсове. СБА и ДАБДП добавиха към тях и въпроси под формата на анкета, които да покажат нагласите им по редица въпроси свързани с безопасността на младите водачи.

„Получихме и някои притеснителни данни, като факта, че близо ¼ от младите водачи са придобили основните си умения зад волана още преди да започнат шофьорския си курс“, каза Анжелина Тотева. По думите ѝ не по-малко притеснително е, че близо 40% от анкетираните са посочили, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс. „Всичко това още веднъж показва колко е важно обучението да започва от най-ранна възраст и да работим за неговото постоянно подобрение“, подчерта заместник-председателят на ДАБДП.

В рамките на днешния ден се провежда и състезанието Писта София, което също поставя в своя фокус темата за пътната безопасност. Приблизително 1 милион и 350 хил. души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия, а между 20 и 50 милиона души страдат от увреждания или трайни наранявания. В България 60% от всички инциденти със загинали и ранени настъпват на територията на населените места. Затова организаторите на инициативата от Автомобилната федерация на България, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и Съюзът на българските автомобилисти обединяват усилия под общото послание – „Животът е с предимство“.

В днешното събитие участие взеха председателят на СБА Емил Панчев, старши комисар Благородна Макева, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“, д-р Надежда Тодоровска заместник – генерален директор на Българския червен кръст, Камен Михайлов, председател на Българска федерация по автомобилен спорт и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.