Всеки служител с пагон се гордее, че го носи. Служи на пагона. Кълне се в него. Пагонът е издигнат в култ в нашето общество. Леко сбъркан обаче, граничещ с циничното. „О, синът е полицай“, би възкликнал с гордост всеки баща. С гордост обаче не, че синът му служи в полза на обществото, а че може да му реши проблемите по другия начин. Или дори да му помогне, за да избегне проблеми, или пък да създаде такива на друг. Носенето на униформа, особено такава на МВР, съчетана със самочувствието без покритие и комплекси са синдром на една не малка част от униформеното ни общество. Всички сме виждали частните коли на полицаите с небрежно захвърлена палка на задното стъкло. Демек, „аз съм колега, не ме закачайте. Мога да спирам, където си искам, и да карам, както си искам“. Всички сме виждали и парадните фуражки, забравени на видно място в колата. Ей така, случайно. Те отново подсказват, че си една идея над закона, защото гарван гарваново око не вади. Сигурно с фуражката на задната кора на колата, достойнствата им стават по-големи? Не знам, може и така да е, може и да не е. Но със сигурност наглостта им става по-голяма. До там, че да гониш човек пред очите на детето му, за да го биеш. Да го плашиш и да се чувстваш безнаказан, защото си в система, която би трябвало да служи на обществото, а не да прави някого за смях. Но стига с тази дума – общество. Тя вече е изгубила своя смисъл. Ние се изгубихме като общество. Още повече, след като хората, призвани да служат на това общество, го рекетират. Сега някой полицай ще каже – „да, ама аз ходя със скъсани кубинки, за да пазя апартаментите ви от крадци“. Прав е. Но е прав този със скъсаните обувки, а не онзи, които има ловни пушки за 40 хил. лева. За справка това е един от арестуваните катаджии край Сливница, които прибирали такса спокойствие от каналджии. Та и те. Видели се в униформа и решили да я осребрят. И то доста добре. Същият е и случаят в Бургас. Носиш униформа и си мислиш, че можеш безнаказано да рекетираш хората. До момента знаем само едната гледна точка на една от страните в конфликта. Но от МВР не съобщават за гледната точка на техния служител, който плаши с побой на публично място. Сигурно е бил афектиран от нещо? Никой не знае. Може и да има право човекът. Но полицаят няма право. Човекът може да прави каквото си поиска и да понесе отговорност за действията си. Полицаят обаче няма това право. Той има основно задължения. Едно от тях е да служи в полза на обществото. Да следи за спазването на обществения ред, а не да го нарушава. Защото ако този ред бъде нарушаван от пазителите му, до къде ще стигнем? Шампионът с пагона. Това е положението. Всеки носи пагон като олимпийски медалист. Но не се гордее с него, а осребрява функциите му.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Истерията около един първолак

Да си първокласник – то не е шега! Да си родител на първокласник пък си е истинско финансово изпитание. Минимум 450 лева струва на едно семейство закупуването на всичко необходимо за бъдещото първолаче. Като се има предвид, че детските надбавки за едно дете са 40 лева, излиза, че цяла година мама не трябва да ги пипа и да ги къта за първия учебен ден.

Дигитални консули – да, ама надали

Трябва да е тренди, да не го е направил никой още масово и да прави добро впечатление на хората. Това е рецептата за успех за всеки начинаещ специалист по „връзки с обществеността“, давана от известни и не толкова свестни експерти по темата. Така звучи и идеята българите по света да се свързват с нашите консулски служители, ако изпаднат в беда чрез мобилните си телефони.

Възход и падение на българския джендър

Решение № 13 по дело 3/2018 на Конституционния съд на Република България от 27 юли 2018 година ще заеме специално място в историята на страната, а вероятно и в историята на Европа и света. С него по аргументиран и категоричен начин беше посочено, че т.нар. „Истанбулска конвенция” (по-нататък само „Конвенцията”) противоречи на духа и буквата на българската Конституция. Този документ, прочие, носи претенциозното наименование „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие”.