Снимки

Пророк Мохамед е предрекъл появата и краха на псевдомюсюлманска държава заради вътрешни дрязги, заяви мюфтията на Татарстан по време на конференцията „Взаимното уважение и мирното съвместно съществуване като условие за религиозния мир и стабилност“ в Женева, съобщи Интерфакс. За да не бъде голословен, Камил Самигулин защитава казаното с цитати от хадис (предание за словата и действията на пророк Мохамед), който се смята за най-достоверен. В него Пророкът предрича появата на група „млади на години и глупави“ хора, които ще четат Корана, но той „няма да достига по-дълбоко от гърлото им“.

„Те ще изхвърчат от религията ни, подобно на стрела тоест няма да имат отношение към нашата религия“, обяснил Самигулин.

„В друг хадис, съобщава той, се казва, че ще дойде време, когато хора под черни знамена ще претендират за създаването на държава. Те няма да държат на обещанията си, ще носят пуснати дълги коси, като на жени, каквито никога не е имало в мюсюлманската традиция. Но ще дойде време, когато те ще въстанат един срещу друг“. Мюфтията също така е изразил надеждата, че това ще се случи в най-скоро време с т. нар. „Ислямска държава“.

Подкрепяната от САЩ сирийска опозиция има достатъчно сили, за да превземе град Ракка от "Ислямска държава", заяви междувременно говорител на опозицията. Джихан Шейх Ахмед, подчерта в съобщение, че опозицията е категорично против каквато и да е била турска роля в операцията. Имаме информация, че врагът мести част от ръководството си извън града, както и че се копаят тунели под земята. Очакваме да укрепят града, терористичната групировка ще се осланя на уличните боеве, изтъкна Ахмед.

Въпреки че Турция и САЩ са съюзници във войната срещу ИДИЛ, никоя от двете страни не е изяснила позицията си за състава на силите, които в крайна сметка ще отвоюват Ракка - последната голяма крепост на групировката в Сирия, пише британският в. „Гардиън“. Междувременно армиите на четири държави - Турция, Русия, Сирия и сега САЩ - предявяват претенции да определят условията.

Макар да са все още в началните си дни, преговорите между Турция и Русия се съсредоточават върху това останките от сирийската армия - евентуално заедно с подкрепяните от арабите подразделения, поддържани от нея, да бъдат основна част от сухопътните сили. Подкрепяните от Турция араби и подкрепяните от САЩ кюрди влизат в спорадични сблъсъци през последната седмица, а дълбокото недоверие между тях спъва борбата с ИДИЛ. Засега САЩ решително подкрепят сирийските кюрди, които Турция смята за враг, а Русия - за неприятност, пише изданието.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето (СНИМКИ)

Корабът "Лайфлайн", заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни води дипломатическо решение и провизии за намиращите се на борда му около 230 мигранти, съобщи наелата го германска неправителствена организация "Лайфлайн", цитирана от АФП. Рим изключи възможността да позволи на кораба да влезе в италианско пристанище и заяви, че иска да провери дали националността на кораба съответства на холандската му регистрация.