В тесен семеен кръг е била погребана Дража Вълчева - любимката на Тато и дългогодишен деец на БКП. Както стана ясно по-рано днес, тя е починала на 26 май, като съратникът й професор Русин Донев обясни, че погребението е станало без особен шум. За кончината й той разбрал от дъщерята на Вълчева, а когато я попитал къде може да си каже последно сбогом, тя му обяснила, че майка й вече е погребана след семейно решение това да стане в тесен кръг.

Дража Делева Вълчева бе кандидат-член на Политбюро през 1974-1981 година и вицепремиер през 1979-1981 година. Тя е била министър на народната просвета (1977-1979) и заместник-председател на Министерския съвет (1979-1981) във второто правителство на Станко Тодоров. През декември 1989 година е изключена от ЦК на БКП, а през ноември 1990 година и от Българската социалистическа партия. В същото време за кончината й се разбра от

съболезнователен адрес, публикуван в партийния в. "Дума"

и подписан от шефа на Областния съвет на БСП в Пловдив Георги Гергов. В адреса той написа: "Дража Вълчева ни напусна неочаквано, в момент, в който имахме нужда да почерпим кураж от  безкомпромисното й чувство за отговорност и вяра в идеите, на които посвети целия си живот. Житейският й пример на човек, отдал младостта и зрелостта си в името на възцаряването на хуманизма в едно справедливо и социално общество, вдъхваше респект у всеки, докоснал се до личността й. В спомените ни тя ще остави ярък житейски пример в отстояване на социалистическите ценности. Тя бе действен, решителен, винаги и докрай готов да отстоява правотата на своите разбирания човек. С нейната личност и съмишлениците, и опонентите й винаги ще свързваме развитието на социалистическата идея в България, икономическото развитие на Пловдив и областта. Тя бе държавник, който умееше да чува мнението на  хората около себе си, да търси истинността в думите и в делата им.
Дража Вълчева вярваше, че БСП върви във вярна посока. Вярваше в общата ни съпричастност към продължаването на битката за съграждането на по-справедлив свят. Днес се разделяме с нея. Разделяме се с един  необикновен човек. Разделяме се с болка и с усещането, че с нейната кончина една страница от историята на нашата партия се затваря, но и с мисълта, че тя е оставила своя траен отпечатък върху нея.
Поклон пред паметта ѝ!" 

Дража Вълчева до края на живота си е останала истински комунист. От тези, които никога не са ламтели към лично облагодетелстване. През целия си живот тя винаги открито и непримиримо се е обявявала против корупционни практики на някои от кадрите на столетницата. Така смята съученикът и съратникът на Дража Вълчева пловдивчанинът Рад Пачев, който в момента е председател на Дружеството на ветераните в БСП в район „Централен”. Спомените му за нея са за един принципен и отговорен човек, който не се е главозамаял и възгордял, въпреки високия си пост, който е заемала по времето на социализма.

Рад Пачев познава Дража Вълчева от ученическите им години през 1948-1949г.

в гимназията в Карлово. Тогава тя е била активистка на комсомола и на РЕМС, а той по това време е бил секретар на Ученическия комитет в гимназията. „И от по-рано се познаваме, но тя извървя много път до издигането й за кандидат-член на Политбюро. Път на самообогатяване, със своята упоритост, ученолюбие и желание да бъде полезна на партията”, казва Рад Пачев. По думите му Дража първо е завършила школа за дружинни ръководители, след което се е дипломирала в Софийския университет, в специалността „Философия”. После била избрана за секретар на градския комитет на партията, след което заела поста първи секретар на ГК на БКП в Карлово. Заради добрата си работа била избрана за секретар на Окръжния комитет на партията по идеологическите въпроси. Рад Пачев си спомня за онзи период от живота им само с добро. Според него с Дража се работело много лесно, тъй като тя е умеела да използва потенциала на екипа си. Същевременно останала достъпна за обикновените хора, без значение от професиите им.

„Тя беше един от истинските комунисти. Още от юношеските години прие социалистическата идея, защото е родена и в такова семейство и продължи да работи главно в името на партията, без да търси лично облагодетелстване. Беше и много непримирима към опитите на някои от кадрите да участват в някои корупционни практики”, е категоричен Рад Пачев.

Той няма представа защо Дража Вълчева е била изключена от БКП през 1989г.,

но казва, че тогава ръководството на партията е допуснало грешка, вследствие на реставраторската вълна, не само спрямо нея, но и спрямо други кадри на столетницата. В последните години Рад Пачев е чувал съратничката си от младежките им години само по рождените й дни или други празници, но смята, че в първите години след 1989г. са правени опити да бъдат, както той се изразява – „окепазени”, старите кадри на БКП.

„Тогава имаше много фалшификации за нея. По едно време даже казваха, че тя е заминала за Швейцария и че там е направила бизнес, но в това нямаше нищо вярно. Знаете, имаше такива версии, които искаха да окепазят тези кадри. В разговорите ни тя винаги е подчертавала, че историята така или иначе ще покаже истината”, говори с тъга за Дража Вълчева Рад Пачев - човекът, който я е познавал от нейните младежки години.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Монтираха нов бастун на Пенчо Слевейков

Статуята на баща и син Славейкови на едноименния столичен площад вече има нов бастун, след като в края на миналата седмица старият беше откраднат, предаде БГНЕС.

Съветници не искат бивше кино за 180 000 евро

Новоизбраните старейшини в старозагорския местен парламент отказват общината да придобие някогашен имот на БДЖ, ползван за дом на културата и кино въпреки сравнително ниската цена, поискана от приватизатора .

Митрополит Киприан служи на храмов празник

Света божествена литургия отслужи за Деня на християнското семейство старозагорският митрополит Киприан, който избра за място служението един от най-старите православни храмове „Свето въведение Богородично“, откъдето  цар Фердинанд на 5 октомври  1912 година прочита манифеста за началото на Балканската война.