Снимки

56 младежи получиха дипломите си за спасители на море и басейн, след като успешно преминаха обучението и покриха нормативите в проведените вече 4 курса по водно спасяване на БЧК – Варна. 41 от тях придобиха квалификация за работа на басейн, а 15 издържаха заключителния изпит за спасяване на море. До началото на летните жеги, в които пак ще търсим прохлада сред морските вълни, има още много време, но подготовката за сигурността на плажуващите вече върви с пълна пара, коментираха водещите подготовката на бъдещите спасители. Между 3 и 12 такива курса се провеждат всяка година в морската столица, като средно над 150 души получават международно признат сертификат за професията, който им отваря вратите за работа в цяла Европа. Към момента БЧК е единствената организация в България, оторизирана да обучава водни спасители — дейност, която хуманитарната организация извършва успешно повече от 55 години. В последно време обаче концесионерите на морските плажове настояват здравното и туристическото министерства да направят промени в наредбата за водното спасяване, които да „разбият монопола“ на Червения кръст и да позволят и на други неправителствени формации да организират курсове за спасители. Аргументите им са, че така цените ще паднат и кадровият глад за морски гардове през лятото ще бъде преодолян.

 „Всяка година над 1300 души в страната завършват курсовете на БЧК за водни спасители, а за постовете по пясъчната ивица от Шабла до Резово трябват около 850 души. Истината е, че спасителите бягат в чужбина, заради лошите условия на работа и ниското заплащане у нас, които обикновено им предлагат точно тези концесионери на българските плажове. А битката срещу „монопола на БЧК“ е защото ние защитаваме правата на спасителите - осигуряваме им нормално работно време, застраховки, облекло, минерална вода и осигуровки върху цялата заплата. Всичко това изисква разходи, които родните бизнесмени, стопанисващи плажовете, предпочитат да спестят. При директното договаряне важи принципът на сивия сектор - хората се разписват срещу минималната заплата, останалото получават на ръка и често са принудени да дежурят по 12 часа“, коментира председателят на Областния съвет на БЧК във Варна, Илия Раев. Той е категоричен, че промяната на правилата ще понижи качеството на подготовката на спасителите, а недобрата им квалификация ще създаде риск за сигурността на плажуващите и ще увеличи многократно броя на удавниците. БЧК е единствената организация у нас, член на Международната Федерация по водно спасяване, а сертификатите, които издава, са валидни на територията на целия Европейския съюз. Сега курсът за спасител на море включва 82 часа теоретична и практическа подготовка, плюс обучение за оказване на първа долекарска помощ. При 3 отсъствия от занятия следва автоматично изключване, а на финала има тежък и напълно безпристрастен изпит от комисия от Водноспасителната служба на Червения кръст. „Няма как спортни клубове и НПО без опит да гарантират такова високо ниво, което е плод на дългогодишна дейност и изградена система със световно признание“, категоричен е Раев. Той припомни, че през годините Варна неизменно е сред отличниците във водното спасяване, както и любопитни факти с варненски адрес. Още в началото на миналия век местните власти започват да наемат рибари с лодки, които да охраняват плажовете от наплива на гратисчии. Точно тези рибари поставят и началото на водното спасяване, като вид професионална дейност в страната. Първата в света жена–воден спасител, чиято дейност е отразена в официални документи, също е с варненски адрес. По време на пребиваването си в морската столица като спасител-доброволец, акушерката Христина Хранова е извадила от вълните и спасила живота на 54 удавници, за което през 1907 г. варненският окръжен управител я награждава със сребърен орден „За гражданска заслуга“. Пак във Варна, през 1928 г. е сформирана първата щатна водноспасителна команда в България. Тогава кметът на града назначава към новосъздадените Морски бани 10 души, които да охраняват къпещите се по онова време около 3 000 летовници.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Академията на МВР стана Фрог-академия, спуска опорки по заръка на Василев

Академията на МВР се превърна във Фрог-академия, като буквално бомбардира силовото ведомство с фалшиви новини всеки ден през сайта „Фрогнюз“. Интернет страницата е собственост на агента от ДС с псевдоним Академик, иначе познат като Огнян Стефанов.