847 са активните свлачища на територията на България

847 са активните свлачища на територията на България

Укрепват проблемните зони в общини Аксаково, Балчик, Варна, Бургас, Оряхово, Враца

Регистрираните свлачища у нас са 2180 броя, показват данни към края на 2019 г. Общата им площ е 218 хил. дка. От тях активните свлачища са 847 на брой, като площта има е около 4800 дка, стана ясно в отговор на депутатски въпрос на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В района на Черноморското и Дунавското крайбрежие сред най-активните през последните години са свлачищата, засягащи републикански път I-9 между спирка „Кипарис-юг“ и „Кипарис-север“ и при спирка „Фара“, община Аксаково, Вилна зона „Фиш-Фиш“, гр. Балчик, както и мащабните свлачищни процеси в гр. Оряхово по републикански път ІІ-11.

Чрез допълнително финансиране от страна на МРРБ се извършват проекто-проучвателни дейности в редица обекти. Това са свлачището „Трифон Зарезан“, община Варна, свлачища в участък „Фара“, община Аксаково, свлачище „Албена“, община Балчик, брегоукрепване в района на с. Крапец, община Шабла и други. Отпуснати са и средства за извършване на строителни работи на свлачищата в парк „Росенец“, община Бургас, в кв. „Сарафово“, община Бургас,  в гр. Оряхово в района под водоема "Средна зона“ и други.

"За превенция и противодействие на свлачищни процеси са заделени средства и по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Процедурата е обявена през 2016 г. и е насочена към извършване на превантивни и укрепителни геозащитни мерки с цел опазването на човешкия живот, както и на обекти с национална или социална значимост", посочва Аврамова в своя отговоро.

Одобрените за финансиране обекти са 29 на брой. За тях са заделени 63 018 267 лв.

България се характеризира с висока степен на свлачищна и ерозионно-абразионна активност. По прогнозни данни необходимите средства за проучване, проектиране, укрепване и мониторинг на свлачища на територията на страната, в т. ч. на обектите по Дунавското и по Черноморското крайбрежие, възлизат на над 800 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.