Не може да не ни разтревожи фактът, че страната ни се оказва на първо място в Европа по броя на загиналите на пътя. И негативната тенденция се задълбочава все повече. Само от началото на март жертвите от войната по пътищата са два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Уж непрекъснато законодателството се променя, глобите се завишават, примката около пътните джигити се затяга, но това не подобрява ситуацията. На този фон експертите от Обществения съвет за безопасност на движението представиха своята "Бяла книга" за положението и обвиниха институциите, че се опитват да манипулират общественото мнение като прикриват реалните факти. Няма да коментираме обвиненията. Но за съжаление това, което предлагат експертите, е повече в сферата на статистиката, а не в областта на взаимодействието между пътната полиция, шофьорските организации, Агенция "Пътища", министерството на здравеопазването, съдебната власт. Всички те продължават да са като орел, рак и щука - при всеки инцидент се стремят да прехвърлят вината другаде, вместо да действат превантивно. Например шофьорите не трябва да обвиняват непрекъснато пешеходците, или пък законодателя, че върнал предимството им на пешеходна пътека, поддържащите пътя не трябва да се сещат да проверяват съоръженията, когато стане трагедията, (както в онзи тунел с падналото осветление), пътните полицаи не бива да се оправдават с това, че не те събират глобите и т.н.... Излишно е да припомняме всички дрязги. Истината е във взаимодействието на институциите и създаването на обществена нетърпимост не само към джигитите, но и към всички, които гледат през пръсти на движението по пътищата. И най-вече е необходим взаимен контрол. Към това трябва да се стремят всички заинтересовани институции. А шофьори и пешеходци ще трябва да се съобразят с тях. Обвиненията и оправданията, както се вижда, не водят до нищо добро.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.