Снимки

Световноизвестен детски хирург оперира напълно безвъзмездно в Пловдив пет момченца с вродени аномалии на половите органи. Проф.д-р Девендра Гупта, който е председател на Световната организация по детска хирургия, идва за първи път в Пловдив и останал възхитен от качеството на работа в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги”.

Петте момченца, при които индийският професор лично е провел операциите, са били с хипоспадия – дефект на уретрата, при който отворът вместо на върха на пениса се намира на друго място. Заради това момченцата са ходели по малка нужда като момичета. По време на операциите на децата е била направена сложна пластика, така че в бъдеще пациентите да имат нормален живот.

„Това са деца, които, ако бъдат оставени без операция, когато пораснат, няма да бъдат мъже. Операциите им са висшият пилотаж в детската хирургия, тъй като всеки милиметър е от значение”, каза началникът на Клиниката по детска хирургия проф.д-р Пенка Стефанова. Тя уточни, че всяка една от хирургичните интервенции е продължавала между 2 и 5 часа. Друг от случаите, с които се е занимавал проф. Гупта, е бил с дете, родено с ано-ректална аномалия.

Индийският професор за първи път посещава Пловдив и останал възхитен от работата на колегите си в Клиниката по детска хирургия - на снимката с началника на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова

Само за четири дни индийският професор е прегледал 15 малки пациенти на клиниката, които вече били оперирани. Сред тях било и дете, родено с липсващ хранопровод. Мъникът бил опериран преди 1 година и 2 месеца, като професорът е консултирал лекуващите го доктори как да бъде продължено лечението му.

Според световната статистика 2 % от всички новородени се появяват на бял свят с аномалии. В много от държавите в третия свят липсват детски хирурзи и бебетата с вродени аномалии нямат шанс да живеят. Само 0,1% от двата процента деца с малформации се нуждаят от спешна оперативна намеса, като в противен случай със сигурност умират.

По време на визитата си в Пловдив проф. Девендра Гупта е имал и лекции със студенти, както и е участвал в два конгреса в Пловдив – по неонатология и по детска хирургия. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Два нови автомобила за пациенти на хемодиализа във Велинград

Два нови автомобила, които ще обслужват пациентите на хемодиализа в региона, закупи Общинската болница във Велинград. Специализираните автомобили са купени по решение на Общинския съвет в курорта на лизинг и за тях е била обявена обществена поръчка за 40 000 лева.

30 години инвитро в България

Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато чрез инвитро. Така България става една от първите страни в света, успешно приложили този метод за лечение на стерилитет. Сдружение „Зачатие“ посвещава на този важен юбилей Деня на репродуктивното здраве, който тази година ще се проведе в Плевен на 9 юни 2018 г.

Кмет се потроши след падане от 5 м, ударил го ток

С тежки счупвания на бедрото, ръката и ямката на тазобедрената става бил приет в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив кметът на кърджалийското село Мургово Сейхан Назиф. Преди няколко дни той се качил на стълба, за да смени крушките в уличните лампи и да е светло вечерно време на хората от селото. В този момент обаче го ударил ток, кметът политнал от стълбата и паднал от 5 метра височина.