Снимки

Визитка:

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София

През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН

Автор на близо 600 научни труда, включително десетки книги

Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г.

Член на централните избирателни комисии (ЦИК) за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Заместник-председател на ЦИК за парламентарни, европейски и местни избори от 2003 до 2009 г.

 

 

 

- Проф. Константинов, как ще коментирате новината, че до края на мандата на Еврокомисията ще отпадне мониторингът за страната ни? Бе лансирано и че можем да бъдем отделени от Румъния, Възможно ли е това наистина?

- И двете неща са напълно възможни. Новината, че до края на мандата на Еврокомисията страната ни ще бъде извадена от мониторинга е наистина добра. Колкото и да звучи банално, това отразява усилията на управляващите да нормализират работата на правоохранителните органи. Частично това се наблюдава дори по един белег, какъвто е намаляването на контрабандата и увеличаването на приходите от мита и акцизи. Все пак се вижда, че е пресечен един контрабанден канал за източване на държавата. Също така стана ясно и че под внимание ще бъдат поставени обществените поръчки. Това обаче повдига един въпрос - защо не е било направено по-рано. Отговорът тук е „по-добре късно, отколкото още по-късно“. Понятие „никога“ за мен не съществува. Що се отнася до това дали можем да бъдем разделени от Румъния, според мен е напълно възможно. Наистина може Румъния малко по-рано да излезе от мониторинга, но аз разчитам на това, че механизмът за страната ни наистина ще отпадне до края на мандата на Еврокомисията. Факт е, че в Румъния има повече присъди.

- Доколко е добре да сме отделени от Румъния?

- Би било малко обидно, ако останем единствената държава под наблюдение. Лично аз дори не смятам, че положението у нас е много по-лошо, отколкото в други страни, но вече ни излезе име. Също така виждаме и фрапиращи примери за неефективно правосъдие. Над 1000 души не могат да бъдат вкарани в затвора, защото са напуснали страната. Така че виждате на колко места може да се търси подобрение.

- Преди няколко дни имаше среща в Прага във връзка с бежанската криза. Да очакваме ли напрежение, след като времето се затопли, към какво да са насочени усилията ни?

- Не само че има опасност, но и много скоро обстановката много рязко ще се влоши. И то по две линии. Първо - рязко увеличаване на мигрантския поток. Искам да уточня, че тук става въпрос предимно за поток от нарушители. Някои от тях наистина може да бягат от войната, но те не минават по нормалния начин в дадена страна. В момента Западът проявява голямо лицемерие, говори се какво ли не, а не се казва истината. Това са хора, които нарушават европейските закони. Защо допускаме това? Как ще искаме българите да спазват законите, като виждаме какво става? Поради това в момента виждаме един напълно разбит Европейски съюз. Нали най-важното е да опазим външната си граница.

- Наистина ли е пред разпад Европейският съюз, много се спори по този въпрос?

- Според мен да, защото не виждам как ще бъдат преодолени тези противоречия от сегашното ръководство. Наблюдаваме изключително слаби ръководства в големите европейски държави. Може би една Германия, да речем, е с добри намерения, но не знам как ще се справим със ситуацията, която бе предизвикана от нея. Според мен трябва да се използва дори сила, всякакви методи, за да се спрат тези хора. Иначе Европа няма да издържи на натиска и ще дойдат крайно десни и крайно националистически правителства. Нужни са решителни действия. Ако не назовеш един проблем, няма как да го решиш. Трябва да се каже, че сме атакувани от нарушители, които трябва да спрем.

- А как да се справим с блокадата по българо-гръцката граница? Това е другият проблем, който ни връхлетя.

- Някои си мислят, че случващото се е обикновен цирк. Но според мен гръцкото правителство и гръцките фермери играят старата сценка на доброто и лошото ченге. Доброто ченге Ципрас казва “Ок, ние ще изпълним вашите искания, ще направим реформи”. Но като опре въпросът до реформите, той обяснява: “Няма как да ги направим, виждате, че моите хора протестират”. Те са заедно в тази игра. Иначе как ще си обясните, че стотина души не могат да бъдат разкарани от границата. Искам да попитам гърците имат ли жандармерия и за какво смятат да я използват? И без това не я ползват, за да спират нарушителите, поне да осигурят основния транзит на стоки и услуги. Не са европейска ценност брадатите певици, дори когато печелят Евровизия. Това е ценност за някои хора. Ценност е свободното движение на стоки и услуги.

- Какво тогава трябва да направим? Според някои ние също трябва да бойкотираме техните курорти и да не почиваме там през лятото.

- Лично аз вече не бих тръгнал към Гърция с кола, защото няма да стигна. Тук не става въпрос толкова за ответни действия или за някакво отмъщение. В крайна сметка човек не може да отмъщава като цяло на една държава, Гърция трябва бързо да бъде осъдена. Българските превозвачи понесоха много щети и би трябвало тя да заплати обезщетение. Ясно е, че тези хора изхабиха много нерви, поне да им върне материалните щети на хората.

- Между другото наши евродепутати подадоха сигнал и поискаха санкции за Гърция.

- А защо трябва нашите евродепутати да подават сигнал? Нали навсякъде се вижда какво се случва по границата ни. Юнкер е наясно със ситуацията.

- На фона на случващото се имахме първи вот към кабинета, очаквано неуспешен. Стана ли вотът на недоверие като начин за употреба?

- Вотът беше истинска смехория, която дори не разбрах какво цели. Може би някой не се беше доизказвал по някакви теми, други искаха да бъдат показвани по телевизията. Общо взето по-нескопосан вот не бях гледал отдавна. Още повече, че става дума за едни бъдещи реформи, които тепърва ще стане ясно дали ще действат или не. А че може да не действат реформите ще е поради една просто причина и тя е, че у нас много се краде. Краде се и в здравеопазването. Как да наречеш това, че Здравната каса да речем плаща за 50 хоспитализирани в болница, а реално има заети само три легла. Това е източване на здравната каса и кражба на пари от данъкоплатците. Мога да дам и друг пример, от телевизионен репортаж. В училище в цигански квартал по документи учат 60 деца. Оказа се обаче, че там са само три. Това е отново кражба на пари. Много такива случаи има. Трябва да си оправим къщичката сами, за да вървим напред.

- Как ще коментирате новината, че Турция забранява на някои лица да влизат на територията й?

- Все още не знам дали има забрана. Най-вероятно има такава. Но нека обърнем внимание на нещо друго. Дали една държава пуска или не някого на нейна територия, това го решава самата тя. Независимо дали на нас това ни харесва или не. Но е недопустимо турски емисари да шетат из Родопите, из страната ни. И тук става дума за посланици, секретари. Може ли да попитам Турция, ако някой от нашето посолство започне да се среща с хора там, да речем с кюрди, какво ще направи? Не е работа да се месим в чужд конфликт.

- Очаквана ли беше появата за вас на нови политически проекти - на Лютви Местан, Георги Кадиев, Радан Кънев също даде заявка за това и как да разчитаме посланията им?

- В появата на проекти няма нищо изненадващо. Нека тези хора опитат самостоятелното си политическо бъдеще, но не им предричам никакъв успех. Така поне изглеждат нещата в момента. Но нека не подценяваме никого, живеем в свободна държава. Въпросът е обаче откъде ще вземат избиратели.

- Не са ли излишни от тази гледна точка?

- Затова искам да напомня на тези хора, че за да си осигурят някакво политическо влияние, трябва да имат около 130 000 гласоподаватели. Или поне да вземат заветния 1%. Иначе по-добре да не се захващат с подобно нещо.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.