Снимки

Софийската градска прокуратура внесе в спецсъда обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД заради ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", съобщиха от прокуратурата. Срещу Москов има 3 обвинения. Първото е, че на 9 юли 2015 г. е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция - 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба у нас и поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната. От действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ - 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца. Това определя деянието като особено "тежък случай". Второто обвинение срещу Москов е, че на 27 ноември 2015 г., в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи. Третото обвинение на Москов е, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД не е упражнил достатъчно контрол върху работа на хора, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли щети от 110 003, 46 лв. В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф" без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на фирмата. 
На съд е предаден и бившият заместник-министър Адам Персенски. Той е обвинен, че на 9 юли 2015 г., в съучастие като помагач на Москов умишлено го улеснил министъра при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б", като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС. Персенски се срещнал с турски дипломати в резиденцията на Турция през март 2015 г. Било договорено изготвянето на двустранно споразумение между здравните министерства на двете страни за размяна на ваксини. Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото споразумение. Персенски е обвинен и за това, че е подбудил и подпомогнал Любомир Димитров  - управител на "Бул Био" ЕООД, да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.
Другите обвиняеми са управителят на "Бул Био" ЕООД Любомир Димитров заради  производство на ваксина "Тетадиф" без нужните разрешения и дарение на ваксини "БЦЖ".  На съд отиват и Р.А. И Ю.Ц. - завеждащи отдели в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД.
Всички обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка".

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и тирове задръстват столицата

На протест за втори път през последните дни

Автобуси и камиони ще блокират центъра на София и „Цариградско шосе“. Шествие на рейсове ще премине от храм-паметника „Св. Александър Невски” до Централна автобусна гара, докато над 50 тежки камиона ще останат на най-натоварената столична пътна артерия.

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса

Седмицата започва със слънце и дъжд

Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса

Слънце и дъжд ни очакват в началото на седмицата. Това съобщават от НИМХ на БАН.