Седемдесет и пет годишният Венелин Лозанов дари спестяванията си на Дома за стари хора в Дреновец, съобщи кметът на община Ружинци Александър Александров. Пенсионерът дарил 10 000 лева преди Коледа на Дома за стари хора, в който той живее вече пета година. За възрастният човек Домът е неговият роден дом, в който се грижат за него , в който са приятелите му.

Парите  Венелин Лозанов успял да задели докато работел в строителството. Решил да ги дари, когато се  разболял много тежко.

Уплаших се ,че ще умра и трябва да направя добро дело, да помогна с каквото мога на хората , които живеят в Дома, разказва дядо Венчо, както го наричат всички в Дреновец. Помислил си, ако живея след дарението , хората в Дома пак ще се грижат за мен, защото са моето семейство. Ако ли пък не – ще ме запомнят с това , че съм направил добро, философски разсъждава дядото днес.

С парите дядо Венчо пожелал да се закупят електроуреди и обзавеждане за възрастните хора в Дома. И кметът на община Ружинци Александър Александров се погрижили да изпълнят волята му.

Александър Александров определя дядо Венчо като герой на днешния ден, в който много хора живеят трудно и без близки.Кметът допълва, че от дарението са останали малко пари и с тях през пролетта ще благоустроят градинката в Дома. И той се обръща към дарители и добри хора, ако могат да помогнат с още средства за да може Домът да има и свой автомобил, от който има нужда. Затова и е неговият апел към дарителите, който може да помогне за да се закупи някакъв автомобил, не нещо кой знае какво луксозно, но с него да може да се превозват хората от Дома при нужда, призова кметът Александър Александров. 

След като направи дарението дядо Венчо днес е по добре здравословно. Дори е успял да преодолее тежките си здравословни проблеми. Вече се изправя от инвалидната количка и дори се движи по-малко.

Дядото е щастлив че си има Дом, където се чувства добри и има приятели и хора, които се грижат за него. Заключена в Дреновец стои родната къща на дядо Венчо, дом който той е градил години.

В Дома дядо Венчо е щастлив, защото си има и хоби. Започнал е да прави макети на сгради от картон, докато е прикован в инвалидната количка. Радостта и щастието, удовлетворените му е голямо , защото макетите се раждат от ръцете му с много любов и после подарява направеното за спомен на приятелите от Дома.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Стефан Данаилов в реанимация в кома (ОБНОВЕНА)

Лекарите във Военно-медицинска академия се борят за живота на Стефан Данаилов. Големият български актьор е бил настанен по спешност в реанимация, след като е изпаднал в кома. Новината беше потвърдена от източници на „Монитор“.

Засилва се контрола за горене на нерегламентирани отпадъци

Във връзка с предстоящия отоплителен сезон от МОСВ предприемат мерки и засилват контрола по спазване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци съобщиха от ведомството. Изпълнението на контрола е възложено на Регионалните инспекции по околната среда и водите, които ще следят да се спазва изискването - предаването на отпадъци с цел изгаряне да се извършва само въз основа на писмен договор с лица, притежаващи документ за изгаряне на отпадъци по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците. В случай на констатирано нерегламентирано изгаряне ще бъдат наложени принудителни административни мерки, съобщават от министерството.

Прибраха 37 кг забранени храни от градини и училища

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е прибрала и ще унищожи 37,5 килограма неразрешени храни и 52 литра напитки при проверките на кухненски блокове към детски градини и училища, ученически бюфети и столове. Инспекторите са посетили 2462 места за хранене в страната от 24-ти септември до 11-ти октомври, съобщиха от БАБХ.