Снимки

- Г-н Велев, години наред се поставя проблемът с дефицита на кадри, но решение няма. Защо се получава така, че работодателите не могат да намерят подходящи служители?

- Въпросът дори се изостри дотолкова, че стана най-голямата пречка за инвестиции у нас, по-голяма от корупцията. Обърнете внимание на нещо. Според статистиката има 230 000 безработни у нас. Ако се ревизират числата обаче, се вижда, че голяма част от тези хора са без образование и квалификация. На практика у нас няма безработни, а има хора, на които не им се работи или пък не могат да работят това, което изисква пазарът на труда. Недостигът на човешки ресурси е първият и най-важен проблем за всички работодателски организации и затова е изведен като приоритет за нас. Ако разполагаме с човешки ресурси, икономическото ни развитие ще се подобри.

  • - В кои сфери най-вече ще липсват кадри тази година, от какво има нужда бизнесът?

- Най-вече имаме нужда от инженерно-технически кадри. Липсват всякакви инженери - софтуерни, машинни, електроинженери. Има нужда и от оператори на машини, както и от заварчици, стругари, шлосери. В пиковите месеци пък туризмът отчита остър недостиг на нискоквалифицирани кадри - хигиенисти, персонал в кухните, сервитьори. Практически няма сфера без недостиг на човешки ресурс.

- Кажете според вас какъв е българският служител?

- Различен е, затова не бива да лепим етикети. Но като цяло стана ясно, че висококвалифициран и трудолюбив е по-скоро мит. Вече не сме висококвалифицирани, а отдавна не сме трудолюбиви. Да не говорим, че повечето служители оползотворяват само 60% от работното си време. През останалото имат различни почивки. Голям проблем е и неграмотността. Ние сме на последно място в това отношение, както стана ясно от тестовете на PISA.

  • - Може ли наистина бизнесът да търси кадри още от студентската скамейка?

- Да, и това е много правилна стъпка. Има пилотни проекти, но проблемът е много по-дълбок. Защото за да ги търсим на студентската скамейка, те трябва да са постъпили в университет. Знаете, че все по-малко младежи кандидатстват за математически, природо-научни и технически специалности или пък ако са приети да учат, не ги завършват. Затова ние предложихме въвеждането на държавни стипендии, които да привлекат млади хора. Тогава бизнесът ще им предложи договор, както и допълнително заплащане към тези стипендии. И тук много се спекулира, че по този начин едва ли не ще ги заробим, а всъщност става дума за взаимно съгласие.

  • - Казахте, че нямаме висококвалифицирани кадри. Проблемът е обаче, че те изтичат навън, как да се спре този процес?

- Факт е, че тези, които напускат, са много повече от тези, които идват у нас. В същото време държавата продължава да се бори с безработицата, без да е разбрала, че такава вече всъщност няма. Просто има отделни групи хора, които са с конкретни проблеми и те не са следствие на това, че няма работа.

- Вие вече поставихте въпроса за вноса на кадри.

  • - Да, това може да стане чрез съдействието на държавата чрез двустранни правителствени спогодби. По този начин работят и другите държави. В Централна и Източна Европа проблемът също е много остър, но при нас положението е още по-зле заради ниските доходи.

  • - На фона на политическата обстановка у нас и предстоящите избори оптимист ли сте за икономиката, какви са вашите очаквания?

- За момента не може да се каже, че имаме политическа нестабилност. Предстоят предсрочни избори. Може да се появи такава, ако дълго време не може да се състави кабинет. Засега обстановката е нормална. Вярно е, че се сменят няколко кабинета и държавната администрация не работи ефективно, няма и парламент, който да прави законодателни промени. Безспорно това са фактори, които може да способстват за забавянето на икономическия растеж. Но засега растеж има, тъй като голяма част от БВП се формира на външните пазари. Така че засега прогнозираме сравнително висок темп на развитие.

- Хората могат ли да очакват по-високи заплати, бонуси от страна на работодатели?

- Всъщност заплатите у нас растат най-бързо в целия Европейски съюз. Ръстът на заплатите изпреварва ръста на производителността и това е тенденция от години. Мога да дам пример от миналата година, когато ръстът на заплатите е 8%, а на производителността - 3%. Това не е добре като явление.

- Дали обаче един млад студент ще избере реализация тук заради стипендия, вместо да е по-високо заплатен в Германия например?

- Стипендията ще се плаща, ако има договор. Сключвайки такъв, младежите се съгласяват да работят няколко години в страната. Иначе трябва да върне стипендията, което не е проблем. Особено ако е нает навън на много по-висока заплата.

  • - Преди няколко дни работодателски организации се обявихте против зеления рекет. Какво точно имате предвид?

- Става дума за псевдоекологични организации, които рекетират бизнеса и обслужват нечии интереси. Те не са обществени и съвсем не защитават природата. Напротив, дори спират инвестиции. Но картината е ясна, редица протести се правят далеч не спонтанно, а срещу заплащане от конкуренти, които искат да спечелят даден обект. Трябва да се намалят тези случаи, за да не гоним инвестиции.

  • - Поискахте да се присъединим и към Европейския банков съюз и ERM II през 2017 г. Готови ли сме обаче, не е ли прибързана стъпка?

- Ние смятаме, че отговаряме на всички формални изисквания и трябва да кандидатстваме незабавно. Дори служебното правителство може да направи това, няма никаква пречка. Смятам, че дори ще е добър знак. Това не означава, че сме влезли в еврозоната. Дори и да си представим апокалиптичен сценарий, че еврото изчезва, няма проблеми. Ако обаче всичко е наред и Европа се развива добре, ние не можем да влезем в еврозоната, ако не кандидатстваме сега. Няма пасиви, затова трябва да го направим час по-скоро.

 

Визитка:

 

Васил Велев е роден на 1 април 1959 г.

През 1977 г. завършва с отличие 133-то СОУ в София. Носител е на редица награди в олимпиади по математика

Завършва като първенец на випуска Школата за о.р. при Висшето военновъздушно училище в град Д. Митрополия, специалност „Техник на самолета и двигателя“

През 1984 г. се дипломира във факултет „Автоматика“ на Техническия университет в София със златен медал

През 2008 г. завършва магистратура в Икономическия университет във Варна, специализирайки „Корпоративно развитие и управление“

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).